Felipe Massa je bil po nesreči ranjen, a je na srečo ostal pri zavesti. Foto: EPA
Felipe Massa je bil po nesreči ranjen, a je na srečo ostal pri zavesti. Foto: EPA
Felipe Massa
Poškodovanega Brazilca so hitro prepeljali v 20 kilometrov oddaljeno bolnišnico, kjer so ga že uspešno operirali. Foto: EPA
Fernando Alonso
Španec je osvojil 18. najboljši štartni položaj v karieri in prvega letos. Foto: Reuters
Huda nesreča Masse na Hungaroringu

Na enem izmed najhitrejših delov dirkališča ga je zadel del dirkalnika Rubensa Barrichella, težak okoli 800 gramov. Nesreča je bila precej huda, Massa je ob trku v gume ostal pri zavesti, kvalifikacije pa so bile ob koncu drugega dela prekinjene za 20 minut. "Po natančnejšem pregledu so ugotovili, da ima Felipe ureznino na čelu, poškodbo kosti na lobanji in pretres možganov. Potrebna bo operacija, po kateri bo ostal na opazovanju," so sporočili iz moštva. Operativni poseg, ki je minil brez zapletov, je bil že opravljen.

Barrichello je prihitel k Massi
K ponesrečencu je po dirki prihitel tudi Barrichello: "Bil je pri zavesti in se je tudi premikal, a je bil zelo vznemirjen zaradi ureznine na glavi. Želel sem ga videti, saj sem bil tudi sam v takih položajih, poleg vsega pa sem mu želel izraziti podporo, če slučajno ob njem ne bi bilo družinskih članov." 37-letni Brazilec je bil prisoten tudi ob nesreči velikega Ayrtona Senne in Rolanda Ratzenbergerja leta 1994, ko je v Imoli tudi sam doživel nesrečo.

"Imola je poslala prvo sporočilo. Ne verjamem v naključja, stvari se dogajajo z razlogom in mislim, da je bilo to drugo sporočilo," je po nesreči Masse povedal Barrichello, ki je še dejal, da so se pri združenju dirkačev že pogovarjali o varnosti: "Nekaj bo treba storiti." Pred dnevi je podobno nesrečo (v glavo ga je udarilo odtrgano kolo), takrat s smrtnim izidom, doživel 18-letni Henry Surtees.

Izboljšati varnost na dirkališčih
Odzval se je tudi že aktualni prvak Lewis Hamilton, ki enako kot Barrichello ne verjame, da je bila nesreča Masse naključje: "Ne moremo ignorirati dveh podobnih nesreč v enem tednu. Moramo se znati iz njih nekaj naučiti in stvari, v kolikor to lahko, izboljšati."

Nazadnje je uspel leta 2007 na VN Italije
Prvič v letošnji sezoni je prvo štartno mesto osvojil Španec Fernando Alonso, za katerega je to 18. najboljši štartni položaj kariere. 21-kratni zmagovalec velikih nagrad je iz najboljše pozicije nazadnje štartal septembra leta 2007 na VN Italije. V isti liniji bo dirko, ki se začne v nedeljo ob 14.00, začel še Sebastian Vettel, ki je za dvakratnim svetovnim prvakom zaostal 38 tisočink.

Na Madžarskem prvi uspeh
Hungaroring je sicer srečno mesto za 28-letnega dirkača iz Ovieda, saj je 24. avgusta 2003 v formuli 1 tam prvič zmagal. Da je bil najhitrejši, ni vedel še nekaj minut po koncu kvalifikacij, saj je odpovedal merilec časa.

Prvega mesta ni pričakoval
"Imel sem manjšo težavo z motorjem, a je bil ves konec tedna do zdaj precej uspešen. Od včeraj se je avto izboljševal in je bil danes zelo dobro pripravljen, še posebej v hitrih predelih dirkališča. Upam, da bomo tako tudi nadaljevali, brez da bi naredil kakšno napako. Zelo sem vesel, čeprav nisem pričakoval, da bom tako v ospredju," je dejal Alonso.

Da je bil španski uspeh še večji, je poskrbel šele 19-letni Jaime Alguersuari, ki je postal najmlajši dirkač v zgodovini, ki se mu je uspelo kvalificirati na dirko. Začel jo bo z zadnjega položaja.

Kvalifikacije/štartna mesta:           
1. F. ALONSO Renault 1:21,569
2. S. VETTEL Red Bull +0,038
3. M. WEBBER Red Bull 0,172
4. L. HAMILTON McLaren 0,270
5. N. ROSBERG Williams 0,321
6. H. KOVALAINEN McLaren 0,526
7. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 0,899
8. J. BUTTON Brawn GP 0,942
9. K. NAKADŽIMA Williams 1,266
10. S. BUEMI Toro Rosso
...
13. R. BARRICHELLO Brawn GP
Huda nesreča Masse na Hungaroringu