Lando Norris (levo) je po moštvenem ukazu podaril zmago Oscarju Piastriju. Neposrečena poteza McLarna? Foto: Reuters
Lando Norris (levo) je po moštvenem ukazu podaril zmago Oscarju Piastriju. Neposrečena poteza McLarna? Foto: Reuters

Takšen razplet je bila strategija moštva iz Wokinga, a vredno se je vprašati, ali je bila pravilna? Navsezadnje se Norris še vedno bori za naslov svetovnega prvaka in mu v boju z Maxom Verstappnom (ta je dirko sklenil na 5. mestu) vsaka točka v svetovnem prvenstvu pride še kako prav. Prav tako se je treba vprašati, koliko avstralskemu mladeniču Piastriju pomeni krstna zmaga v kraljici motošporta, potem ko mu jo je z umikom na stezi podaril moštveni kolega?

Oscar Piastri je postal 115. različni zmagovalec dirk formule ena, ki štejejo za svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Oscar Piastri je postal 115. različni zmagovalec dirk formule ena, ki štejejo za svetovno prvenstvo. Foto: EPA

Razpleta vsekakor niso izpeljali najbolje, a dosegli so dvojno zmago, s čimer so bogato oplemenitili svojo bero točk v konstruktorskem seštevku.

Tretje mesto je osvojil Hamilton, ki se je moral večkrat krčevito braniti pred napadi srboritega Verstappna. Ta si je nato sedem krogov pred koncem privoščil veliko napako, trčil z Britancem, zapeljal v izletno območje in s četrtega padel na peto mesto, kjer je ostal do cilja.

Piastri v boju z Norrisom zadel v polno
Dirko je najbolje začel Piastri. Spustil se je v dvoboj z moštvenim kolegom in ga v napetem boju v uvodnem zavoju kroga tudi prehitel. Verstappen je želel boj obeh mclarnov izkoristiti, odločil se je za prehitevalni manever po zunanji strani zavoja, a mu je zmanjkalo prostora in moral je zapeljati v izletno območje. Na stezo se je vrnil za Piastrija, medtem ko je Norris celo padel na četrto mesto, a mu je z agresivnim manevrom v naslednjih zavojih le uspelo skočiti mimo Lewisa Hamiltona. Verstappnu so kmalu zatem po radijski zvezi iz boksov svetovali, naj v izogib kazni Norrisa vendarle spusti predse. To je Red Bullov dirkač naposled nejevoljno tudi storil. Norris je nato v naslednjih krogih primarno skrbel, da je Nizozemca za seboj zadrževal za več kot sekundo in mu s tem onemogočil uporabe gibljivega zadnjega krilca na dirkalniku v DRS-območjih steze.

Norris (v sredini) se je na startu osredotočal predvsem na Piastrija, ki ga je napadel po desni strani, s tem pa je ponudil priložnost Verstappnu na levi, ki jo je Nizozemec seveda z veseljem sprejel. V uvodni zavoj so vsi trije zapeljali praktično poravnani, najkrajšo je potegnil Norris, ki je zdrsnil celo na četrto mesto. Foto: EPA
Norris (v sredini) se je na startu osredotočal predvsem na Piastrija, ki ga je napadel po desni strani, s tem pa je ponudil priložnost Verstappnu na levi, ki jo je Nizozemec seveda z veseljem sprejel. V uvodni zavoj so vsi trije zapeljali praktično poravnani, najkrajšo je potegnil Norris, ki je zdrsnil celo na četrto mesto. Foto: EPA

Hamilton z zgodnejšim postankom ukanil Verstappna
V 17. krogu je prvi od najboljših v bokse po komplet svežih gum zavil Hamilton. Poteza se je Mercedesu izplačala, saj je Britanec v naslednjih krogih dobro nadzoroval zaostanek za Verstappnom, skrbel je, da ni zrasel za več kot 20 sekund, kolikor v povprečju traja postanek na Hungaroringu. Ko je Verstappen v bokse zapeljal ob koncu 21. kroga, ga je ob vrnitvi na stezo po startno-ciljni ravnini Hamilton tudi prehitel. Po opravljenih prvih postankih je vodil Piastri pred Norrisom, Hamiltonom, Verstappnom, Charlesom Leclercom (Ferrari) in Jukijem Cunodo (RB).

Norris mimo Piastrija; trk Verstappna in Hamiltona
V 47. krogu je nato prišlo do spremembe pri vrhu. Krog predtem je v bokse po srednje trdo različico gum zavil Norris, v naslednjem krogu je enako storil še Piastri, ki pa se je na stezo vrnil za Britancem. V 63. krogu se je nato zaiskrilo med Hamiltonom in Verstappnom. Sedemkratni svetovni prvak je sijajno za seboj zadrževal mlajšega dirkača, večkrat je šolsko odbil njegove napade, nato pa si je Verstappen privoščil napako. Preveč na silo je želel po notranji strani uvodnega zavoja kroga prehiteti Hamiltona, zablokiralo mu je gume, ob manjšem stiku ga je dvignilo in zletel je v izletno območje. S tem ni izgubil le boja s Hamiltonom, mimo njega je zapeljal še Leclerc in ga pahnil na peto mesto.

Norris primoran Piastrija spustiti predse
Sledila je prava saga po radijskih zvezah. Pri McLarnu so Norrisa večkrat pozvali, naj Piastrija spusti predse, a se ta ni dal do zadnjega. Dejal je, da bo moštvenega kolega spustil predse, če ga bo ujel, a ta zaostanka petih oziroma šestih sekund nikakor ni uspel stopiti. Na koncu se je Britanec vendarle vdal in s težkim srcem Avstralca spustil predse. Tretje mesto je osvojil Hamilton, to so bile zanj jubilejne 200. stopničke v karieri.

Sezona v kraljici motošporta se nadaljuje že prihodnji konec tedna v osrčju ardenskih gozdov, kjer bo v Spa-Francorchampsu na sporedu dirka za VN Belgije. Gre za zadnjo dirko pred poletnim premorom, ki bo trajal slab mesec dni.

Piastri prvič osvojil Veliko nagrado

Dirka za VN Madžarske, Budimpešta

#DirkačMoštvoČas
1Oscar PiastriMcLaren1:38:01,989
2Lando NorrisMcLaren+2,141
3Lewis HamiltonMercedes12,739
4Charles LeclercFerrari19,686
5Max VerstappenRed Bull21,349
6Carlos Sainz mlajšiFerrari23,073
7Sergio PerezRed Bull39,792
8George RussellMercedes42,368
9Juki CunodaRB1:17,259
10Lance StrollAston Martin1:17,976
11Fernando AlonsoAston Martin1:22,460
12Daniel RicciardoRB1 krog
13Nico HülkenbergHaas1 krog
14Alexander AlbonWilliams1 krog
15Kevin MagnussenHaas1 krog
16Valtteri BottasSauber1 krog
17Logan SargeantWilliams1 krog
18Esteban OconAlpine1 krog
19Guanjü DžovSauber1 krog
Odstop: Pierre Gasly (Alpine)
Najhitrejši krog: George Russell (1:20,305)

Skupni vrstni red 2024, dirkači (13/24):

#DirkačMoštvoTočke
1Max VerstappenRed Bull265
2Lando NorrisMcLaren189
3Charles LeclercFerrari162
4Carlos Sainz ml.Ferrari154
5Oscar PiastriMcLaren149
6Lewis HamiltonMercedes125
7Sergio PerezRed Bull124
8George RussellMercedes116
9Fernando AlonsoAston Martin45
10Lance StrollAston Martin24
11Nico HülkenbergHaas22
12Juki CunodaRB22
13Daniel RicciardoRB11
14Oliver BearmanFerrari6
15Pierre GaslyAlpine6
16Kevin MagnussenHaas5
17Alexander AlbonWilliams4
18Esteban OconAlpine3
19Guanjü DžovSauber0
20Logan SargeantWilliams0
21Valtteri BottasSauber0

Skupni vrstni red 2024, konstruktorji (13/24):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1Red BullVerstappen, Perez389
2McLarenNorris, Piastri338
3FerrariLeclerc, Sainz ml., Bearman322
4MercedesHamilton, Russell241
5Aston MartinAlonso, Stroll69
6RBRicciardo, Cunoda33
7HaasHülkenberg, Magnussen27
8AlpineGasly, Ocon9
9WilliamsAlbon, Sargeant4
10SauberBottas, Džov