Lani je na VN-ju Bahrajna slavil Fernando Alonso. Foto: EPA
Lani je na VN-ju Bahrajna slavil Fernando Alonso. Foto: EPA
Bahrajn
Protestniki v Bahrajnu želijo globlje spremembe v državi, kjer je na oblasti dinastija pod vodstvom kralja Hamada bin Ise Al Kalife. Šiiti, ki sestavljajo okoli 70 odstotkov prebivalstva, se že dalj časa pritožujejo nad sistematično diskriminacijo vladajočih sunitov. Foto: Reuters

Med protivladnimi protesti, ki so zajeli Bližnji vzhod, sta v prestolnici Bahrajna Manami umrla dva človeka. Šejk Salman bin Isa Al Kalifa, izvršni direktor dirkališča v Bahrajnu, je zagotovil, da bodo naredili vse, da bo uvodna dirka letošnje sezone potekala po načrtu. "Zelo pozorno spremljamo situacijo in bomo, skupaj z oblastmi, primerno odgovorili na vsa nadaljnja dogajanja," je dejal šejk.

Ecclestone budno spremlja dogajanje
Alfa in omega formule ena Bernie Ecclestone upa, da bodo pogovori s kronskim princem Salmanom ibn Hamadom ibn Isa Al Kalifom pomirili njegove strahove. "Nekoliko je zaposlen, kot si lahko predstavljate, zato še ne vem točno, kaj se dogaja. Dogajanje pozorno spremljamo. Zanašali se bomo na njih, da nam povedo, kaj naj naredimo. Nevarnost je očitna, kajne. Če bi kdo delal težave na startu dirkališča v Bahrajnu, bi bil deležen svetovne medijske pozornosti," je svoje strahove pojasnil prvi mož hitrega cirkusa.

Ecclestone se je zbal, da bi protivladni protestniki dirko lahko izrabili za promocijo svojih stališč, potem ko je namestnik direktorja bahrajnskega centra za človekove pravice dejal, da "tokrat formula ena ne bo mirna". "Tam bo veliko novinarjev, veliko ljudi bo spremljalo dirko in vlada se bo neumno odzvala, kot se je do zdaj. To bo krvavo, a bo deležno veliko medijske pozornosti. To se ne bo končalo, še posebej zdaj ko so ljudje umrli," je za Arabian Bussiness povedal Nabeel Rajab. Poleg protestov obstaja tudi strah za varnost moštev, novinarjev in obiskovalcev.

Pred dirko načrtovana še testiranja
Vodja Red Bulla Christian Horner upa, da bo uvodna dirka potekala kot načrtovano. "Zanašamo se na Bernieja in organizatorje, da bodo zagotovili varnost. Varnost, posebej v Bahrajnu, je bila vedno dobra, naj bo v hotelih ali na samem dirkališču."

Preden začetkom sezone so med 3. in 6. marcem v Bahrajnu načrtovana še testiranja. Moštva naj bi začela v Bahrajn prihajati že 28. februarja, zato imajo vodilni v formuli ena še približno dva tedna časa, da se odločijo, ali je varno odpotovati v to državo.