Daniel Ricciardo si je zadal nalogo, da bo Red Bull v naslednjih sezonah popeljal na pota stare slave. Foto: EPA
Daniel Ricciardo si je zadal nalogo, da bo Red Bull v naslednjih sezonah popeljal na pota stare slave. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je z red bullom osvojil štiri naslove dirkaškega svetovnega prvaka. Zdaj bo nove izzive poiskal drugje - najverjetneje pri Ferrariju, ki je zlato dobo doživel z njegovim idolom, Michaelom Schumacherjem. Foto: EPA
Daniel Ricciardo in Danil Kvjat
Dirkaška zasedba Red Bulla za naslednjo sezono: Daniel Ricciardo in Danil Kvjat. Foto: Reuters


Potem ko je Sebastian Vettel napovedal slovo od Red Bulla, je povsem razumljivo, da bo uspeh avstrijskega moštva v največji meri - čeprav se bo ekipi pridružil obetavni Danil Kvjat - v naslednji sezoni slonel na Ricciardovih ramenih. Ta se novih izziv ne boji.
Danil bo potreboval čas
Avstralec je pripravljen, da bo pri Red Bullu dirkač številka ena. To je pravzaprav tudi letos, saj je aktualnega svetovnega prvaka Vettla premagal kar enajstkrat. "Mislim, da se moja vloga v moštvu vseeno ne bo bistveno spremenila. Letos sem dal vse od sebe, da sem ekipo usmerjal v pravo smer, naslednje leto bo moje poslanstvo ostalo enako, le da bom tedaj še izkušenejši," je dejal 25-letnik, ki je letos poleg mercedesov edini dirkač z zmago v formuli ena. "Naslednje leto bom še pod večjim pritiskom. Danil bo potreboval nekaj časa, da bo spoznal delovanje ekipe in nove sodelavce. Narediti bom moral vse, da sezono začnemo nadvse dobro. Dirkanje z Danilom bo zagotovo zabavno. Videli bomo, kako se bova ujela," je še dejal.
S Vettlom v zelo dobrih odnosih
Ricciardo je letos poskrbel za lepo presenečenje. Številni so pričakovali, da bo pri Red Bullu podrejen štirikratnemu prvaku Vettlu, ki pa nikakor ne ujame dobre stare forme. "Vest, da odhaja, me ni šokirala. Z Red Bullom je osvojil vse, kar se osvojiti da. Zdaj je dobil priložnost, da se izkaže še drugje, in skušal jo bo zgrabiti z obema rokama, preden se počuti prestar za formulo ena. Najbrž si želi le nove izzive," je poudaril in pojasnil, da je imel z Nemcem celo sezono nadvse korekten odnos: "Z mano je bil vedno pošten od prvega dne. Tudi po tretji zmagi se je vedel zelo spoštljivo. Prepričan pa sem, da želi do konca sezone vsaj še enkrat zmagati. Ko vidiš, da moštveni kolega zmaguje, ti pa ne, te to zagotovo potre. Ampak moram poudariti, da se zaradi tega nikoli ni znesel nad mano ali nad moštvom. Morda je kdaj izbruhnil za zaprtimi vrati, zagotovo pa ne pred nami."
Z Danilom bosta morala pomagati ekipi
Po štirih zaporednih dirkaških in konstruktorskih naslovih svetovnih prvakov se pri Red Bullu obeta sezona brez lovorik. Naziv najboljšega so morali tokrat prepustiti Mercedesu, ki je pometel s konkurenco in si je konstruktorski naslov zagotovil že prejšnji konec tedna v Sočiju. V Brackley bo romal tudi dirkaški naslov, vprašanje je le, kateri dirkač bo po koncu sezone na vrhu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo - Lewis Hamilton ali Nico Rosberg. "Letošnji rezultati mi ne vzbujajo skrbi. Jasno je, da Red Bull ni tako dominanten, kot je bil zadnja štiri leta. Toda to je bilo neizbežno, na vrhu ne moreš ostati za zmeraj," je še povedal in sklenil: "Ni bojazni, da bi naslednjo sezono še naprej drseli po lestvici navzdol. Z Danilom bova morala ekipi pomagati ohraniti stik z vrhom in jo vrniti na pota stare slave."