Kimi Räikkönen je v Abu Dabiju zmagal prvič po vrnitvi v karavano formule ena. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen je v Abu Dabiju zmagal prvič po vrnitvi v karavano formule ena. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen v pogovoru z inženirjem po prevzemu vodstva v 20. krogu
Fernando Alonso, Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel
Na odru za zmagovalce sta bila Räikkonen in Vettel zelo dobre volje, malce manj je bil zadovoljen Fernando Alonso (levo), ki se zaveda, da je zapravil sijajno priložnost v boju z Nemcem za naslov svetovnega prvaka. Razlika med Vettlom in Špancem zdaj znaša 10 točk, do konca sezone sta še dve dirki. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je moral dirko začeti z zadnjega mesta, saj po koncu kvalifikacij v dirkalniku ni imel niti litra goriva, ki bi ga moral oddati v analizo. Med dirko je izkoristil dvakratni prihod varnostnega avtomobila, zmanjšal je zaostanek za vodilnimi, potem ko je imel v uvodnih krogih precej težav in je moral v bokse že v 14. krogu, in na koncu proti Fernandu Alonsu izgubil zgolj tri točke v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Varnostni avto
Varnostni avtomobil je v Abu Dabiju na progo zapeljal dvakrat - v 8. in v 39. krogu. Foto: Reuters
Räikkönenova prva zmaga po povratku v formulo ena

Kimi Räikkönen je v dramatični dirki za VN Abu Dabija odbil vse napade Fernanda Alonsa in zmagal prvič po vrnitvi v karavano formule ena. Sebastian Vettel je bil tretji.

Nemec je dirko zaradi diskvalifikacije na sobotnih kvalifikacijah začel z zadnjega, 25. mesta, a je nato izkoristil prihoda varnostnega avtomobila in se uvrstil celo na stopničke. 25-letnik iz Heppenheima je tako izboljšal dosežek iz leta 2008, ko je, potem ko je dirko za VN Monaka začel z zadnjega mesta, pridobil 14 mest (z 19. na 5. mesto).

Več novic o formuli ena lahko spremljate na našem posebnem portalu.

Zaradi Rosberga na progi varnostni avtomobil
Dirko je odlično začel Lewis Hamilton, ki je zlahka pobegnil drugim dirkačem. Slabo se je odrezal drugouvrščeni iz kvalifikacij Mark Webber, ki je po slabem štartu predse spustil Pastorja Maldonada in Kimija Räikkönena, kmalu zatem pa ga je prehitel še Fernando Alonso. V 8. krogu je moral na progo zapeljati varnostni avtomobil, potem ko je Nico Rosberg slabo ocenil zavorno pot Naraina Karthikeyana in silovito trčil v njegov dirkalnik. Na progo je zapeljal varnostni avtomobil, ki je odpeljal šest krogov.

Nenaden odstop Hamiltona
Hamilton je ves čas vozil zanesljivo in zelo hitro, iz kroga v krog je večal prednost pred Räikkönenom, nato pa je v 21. krogu doživel hladno prho, ko je njegov dirkalnik iznenada izgubil moč. Lepa priložnost za zmago je splavala po vodi, v vodstvo je krenil Räikkönen, na drugem mestu pa je Maldonada zamenjal Alonso.

Lotusov inženir je Fincu takoj sporočil, naj bo previden, saj je za njim na drugo mesto prišel Alonso, a ga je Räikkönen hitro odslovil: "Dajte mi mir! Vem, kaj delam."

Drama v 39. krogu
Vettel, ki je vozil sijajno in se je prebil celo na drugo mesto, je v 38. krogu zapeljal v boks, iz njega je prišel na četrto mesto, pred konvojem dirkalnikov, uvrščenih med 5. in 11. mestom. Krog pozneje je sledila nova drama, ko sta najprej trčila Paul di Resta in Sergio Perez, najslabše pa sta jo odnesla Webber in Romain Grosjean, ki sta prav tako trčila in tudi odstopila. Znova je na progo zapeljal varnostni avtomobil, ki se je umaknil v 42. krogu. Perez, ki je povzročil trk, je bil kaznovan z 10 sekundami pribitka.

Vettel je ves čas nestrpno vozil za Buttnom, večkrat ga je želel prehiteti, na koncu mu je v 52. krogu vendarle uspelo prehitevanje po zunanji strani. Alonso je iz kroga v krog manjšal zaostanek za Räikkönenom, ki pa je zadržal prvo mesto in vknjižil presenetljivo zmago.

Kimi upa na še eno zmago
"To je bila izredno zahtevna sezona. Moštvu ni šlo vse po načrtih, zato upam, da bo današnja zmaga spremenila vzdušje v moštvu - ne le do konca letošnje, pač pa tudi za naslednje sezone. Upam, da bomo do konca letos dosegli vsaj še eno zmago," je po dirki dejal razposajeni Räikkönen.

Končni vrstni red (55/55):
1. K. RÄIKKÖNEN Lotus 1:45:58,667 2. F. ALONSO Ferrari +0,852 3. S. VETTEL Red Bull 4,163 4. J. BUTTON McLaren 7,787 5. P. MALDONADO Williams 13,007 6. K. KOBAJAŠI Sauber 20,076 7. F. MASSA Ferrari 22.896 8. B. SENNA Williams 23,542 9. P. DI RESTA Force India 24,160 10. D. RICCIARDO Toro Rosso 27,463 Odstop: Hulkenberg (1. krog), Rosberg (9.), Kartikeyan (9.), Hamilton (20.), Webber (39.), Grosjean (39.), Pic (42.).
SKUPNI VRSTNI RED (18/20)
Vozniki:
1. S. VETTEL Red Bull 255
2. F. ALONSO Ferrari 245
3. K. RÄIKKÖNEN Lotus 198
4. M. WEBBER Red Bull 167
5. L. HAMILTON McLaren 165
6. J. BUTTON McLaren 153
7. F. MASSA Ferrari 95
8. N. ROSBERG Mercedes 93
9. R. GROSJEAN Lotus 90
10. S. PEREZ Sauber 66

Ekipe:
1. RED BULL 422
2. FERRARI 340
3. McLAREN 318
4. LOTUS 288

Kimi Räikkönen v pogovoru z inženirjem po prevzemu vodstva v 20. krogu
Räikkönenova prva zmaga po povratku v formulo ena