Začetek sezone mineva v popolni prevladi Sebastiana Vettla. Foto: EPA
Začetek sezone mineva v popolni prevladi Sebastiana Vettla. Foto: EPA
Pirellijeve gume so tarča številnih kritik, saj se obrabljajo prehitro. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je na dveh drikah zbral 20 točk. Foto: EPA

23-letnik je po prepričljivem slavju v Avstraliji in Maleziji veliki favorit tudi na Kitajskem, kjer je pred dvema letoma Red Bullu pridirkal prvo zmago v svetovnem prvenstvu. Hat-trick ob uvodu sezone bi bil prvi po letu 2004, ko je enak dosežek uspel rojaku Michaelu Schumacherju.

Velik korak naprej glede na lansko leto
"Naš 'paket' je zelo močen, saj smo prek zime trdo garali. Lani v tem času smo imeli nekaj težav z vzdržljivostjo dirkalnika, letos teh težav ni. Menim, da smo naredili velik korak naprej," je povedal Vettel, ki pa se zaveda, da konkurenca ne počiva in da se stvari v formuli ena hitro spreminjajo: "Še vedno je veliko stvari, ki jih moramo izboljšati."

Kako bo tokrat deloval Red Bullov KERS?
"Tudi na Kitajskem bo ključnega pomena obraba gum," se zaveda Vettel. Vremenoslovci za konec tedna ne napovedujejo dežja, bodo pa temperature v soboto in nedeljo padle s 30 na 20 stopinj Celzija. Red Bull je v Maleziji prvič uporabljal sistem KERS, vendar z nemalo težavami. Vettel ga zaradi preventive ni uporabljal v zadnjem delu dirke, medtem ko je v dirkalniku Marka Webbra sistem odpovedal. Prav KERS naj bi imel na dirkališču z dolgimi ravninami zelo pomembno vlogo. "Trudimo se in načrtujemo, da ga bomo uporabljali skozi celotno dirko," je povedal Vettel.

McLaren bo preizkušal novosti
Lani je v Šanghaju slavil Jenson Button, ki verjame, da lahko nadgradi drugo mesto iz Malezije: "Upam, da bomo naredili še eno malo izboljšavo in izzvali Red Bull. Mislim, da bi to radi vsi videli." McLarenob KERS je na prvih dveh dirkah deloval brezhibno. Po težavah na testiranjih je McLaren spet hiter, izboljšave na dirkalniku pa se obetajo tudi v Šanghaju.

To je potrdil tudi vodja McLarna Martin Whitmarsh: "Na Kitajsko smo prinesli številne nove dele, ki jih bomo najverjetneje preizkusili že na petkovih treningih. Ne vem, ali jih bomo uporabili že na nedeljski dirki, zagotovo pa so del dolgoročne strategije."

Ferrari hoče na stopničke
Pred selitvijo karavane v Evropo hitijo tudi pri Ferrariju. Vodstvo ekipe je iz Malezije odšlo v Maranello zato, da "pritisne" na razvojni oddelek k čimprejšnjim izboljšavam. Ferrari je tako v Avstraliji kot Maleziji ostal brez stopničk.

Drugi trening le na MMC-ju
Petkov drugi trening (8.00) si boste lahko v živo ekskluzivno ogledali le na MMC-jevem spletnem portalu. Kvalifikacije bodo v soboto ob 8.00, dirka pa v nedeljo ob 9.00. Prenos kvalifikacij in dirke bosta na TV SLO 2 in MMC-ju.

VN KITAJSKE, Šanghaj
56 krogov (5.451 km) = 305,066 km

Petek:
Prvi trening 4.00
Drugi trening * 8.00

Sobota:
Tretji trening 5.00
Kvalifikacije ** 8.00

Nedelja:
Dirka za VN Kitajske ** 9.00

Vrstni red leta 2010:
1. J. BUTTON McLaren
2. L. HAMILTON McLaren
3. N. ROSBERG Mercedes

* - prenos samo na spletnem portalu
MMC-ja (www.rtvslo.si)
** - prenos na TV SLO 2 in MMC-ju