Janja Garnbret je v tej sezoni dobila vse tekme, na katerih je nastopila. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret je v tej sezoni dobila vse tekme, na katerih je nastopila. Foto: www.alesfevzer.com

Nobena izmed osmih finalistk ni prišla do vrha. Najbližje je bila slovenska šampionka, ki pa ji je tik pred koncem spodrsnilo (46+), a je v tistem trenutku že vedela, da je zmagala. Druga je bila Avstrijka Jessica Pilz (40+), tretja pa Američanka Annie Sanders (39+).

25-letna Korošica je ubranila lansko zmago na domači steni in karierni števec zmag v svetovnem pokalu pomaknila na številko 46. Letos je zmagala na vseh tekmah, na katerih je nastopila, vključno z najpomembnejšo – olimpijsko zmago v Parizu.

Plezanje blizu perfekcije
"Zaenkrat vse, kar sem napovedala, se je tudi uresničilo, upam, da bo še naprej tako. Nocoj je bilo moje plezanje kar blizu perfekcije, s tremi vrhovi v petek, danes skoraj do vrha, tako da skoraj perfektno. Če pa potegnem črto pod letošnjo sezono, ko sem na vsaki tekmi, na kateri sem nastopila, zmagala, bi si dala eno petko, odlična sezona," je razlagala dvakratna olimpijska prvakinja.

Pogovor z Janjo Garnbret po zmagi v Kopru

"Po Parizu mi je bilo lažje iti na tekmo kot po olimpijskih igrah v Tokiu, lažje je bilo iti nazaj na trening, biti motivirana in uživati na treningih. In to zato, ker sva s trenerjem Romanom Krajnikom že pred Parizom vnaprej postavila cilje in mi je bilo potem vse skupaj lažje," je poudarila najboljša plezalka na svetu.

Vse je šlo samo od sebe
"Kopra sem se zelo veselila, ker mi je vedno zelo lepo nastopati pred domačo publiko. Oziroma bom rekla tako - vsako leto mi je boljše, letos je bilo pa najboljše. Sem res uživala od kvalifikacij, polfinala in zdaj do finala, vse mi je padlo pod roko. Res sem se počutila, da gre vse kar samo od sebe, vse sem šla prav, nisem naredila nobenega odvečnega giba, pa res sem bila sproščena, tako da nimam, kaj drugega za reči kot 'ful dobro'," je bila zadovoljna z razpletom.

V moškem finalu tako kot na olimpijskih igrah

V moški konkurenci nihče od osmerice finalistov ni prišel do vrha. Slavil je olimpijski prvak Toby Roberts iz Velike Britanije (40) pred drugim iz Pariza Sorato Anrakujem iz Japonske (35). Tretji je bil Francoz Sam Avezou (31+).

Slovenske barve je v kvalifikacijah zastopala 18-članska zasedba, sedem plezalcev in 11 plezalk. V polfinalu je nastopilo šest plezalk. Do zadnje stopničke pa se je prebila le dvakratna olimpijska prvakinja Garnbret.

Garnbret ne bo nastopila v Pragi in Seulu

Do konca sezone sta na sporedu le še dve tekmovalni postaji svetovnega pokala, od 20. do 22. septembra tekma v balvanskem plezanju v Pragi ter nato še finale sezone s tekmami v težavnostnem, hitrostnem in balvanskem plezanju v Seulu od 2. do 6. oktobra. Na teh pa ne bo Garnbret, ki se je odločila, da bo s Koprom končala tekmovalno sezono.

Janja Garnbret z zmago v Kopru zaokrožila sanjsko olimpijsko sezono

Športno plezanje, težavnost, finale (Ž):

MestoPlezalkaDržavaSmer
1.Janja GarnbretSlovenija46+
2. Jessica PilzAvstrija40+
3. Annie SandersZDA39+
4.Oceania MackenzieAvstralija38+
5.Zelia AvezouFrancija37+
6.Erin McNeiceVelika Britanija34+
7.Mattea PötziAvstrija32+
8.Laura RogoraItalija19+
Finalni nastop Janje Garnbret v Kopru