Nik Grahut je dosegel drugi zadetek za Celjane. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Grahut je dosegel drugi zadetek za Celjane. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani so v Celje pripotovali brez kanadskega branilca Jacka Lyonsa, ki se je poškodoval na tekmi državnega prvenstva v Mariboru in bo potreboval nekaj dni okrevanja. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 24:32, izkazal se je vratar Celja Jakob Brandner s 30 obrambami.

Gostitelji so bili zelo motivirani, saj so želeli popraviti torkov spodrsljaj s tekme proti Slaviji Jr. (2:4) in z zmago so ujeli Jeseničane na lestvici rednega državnega prvenstva.

Slovenski ekipi sta se prvič v sezoni pomerili med seboj. Jeseničani so doživeli prvi poraz. Celjani pa so nadgradili odlično sobotno predstavo, ko so premagali vodilni Kitzbühel s 4:2.

Mintautiškis izkoristil številčno prednost
Ko je na kazenski klopi sedel Anže Prostor zaradi naleta s palico, je dve minuti pred koncem prve tretjine Mikus Mintautiškis zatresel mrežo Jesenic.

Celjani udarno začeli drugo tretjino
Ključen je bil začetek druge tretjine. Nik Grahut je že po minuti in pol povišal na 2:0. Le 56 sekund zatem je Danil Carkovkji ukanil Žana Usa. Železarji so imeli po dveh tretjinah več strelov na vrata (15:17), a je bil vedno na pravem mestu Jakob Brandner.

V 44. minuti že "petarda" v mreži železarjev
Tudi začetek zadnje tretjine je bil popolnoma v znamenju razigranih Celjanov. Kapetan Jure Sotlar je v 43. minuti po samostojni akciji povišal na 4:0. Le 12 sekund zatem je zadel še 18-letni Bruno Kuret, ki je v sezoni 2022/23 zagotovil naslov državnega prvaka kadetom Olimpije.

Selan in Brus omilila poraz
V 51. minuti je Maks Selan ob prednosti igralca več dosegel prvi zadetek za železarje. Manj kot dve minuti zatem je Nejc Brus znižal na 5:2. Us je že štiri minute pred koncem tekme zapustil vrata, Bogdan Panasenko pa je potrdil zmago Celja.

Zadetki s tekme Alpske lige RST Pellet Celje – SIJ Acroni Jesenice

Grahut: Ni lepšega od zmage nad Jeseničani
"To je bila sladka zmaga. Ni lepšega od zmage nad Jeseničani. Na koncu smo imeli nekaj panike, a se vseeno veselili gladke zmage pred domačimi navijači. Upam, da bo ta tekma privabila še več gledalcev v Celje," je poudaril Nik Grahut.

"To tekmo smo prespali. To ni naša raven, ki jo kažemo od začetka sezone. Že v soboto nas čaka naslednja tekma proti Cortini, ko bomo napadli novo zmago," je dodal Tadej Čimžar.

Tekma je štela tudi za točke državnega prvenstva, kjer letos nastopa šest ekip (Olimpija Ljubljana, SIJ Acroni Jesenice, RST Pellet Celje, Triglav Kranj, Slavija Junior in Maribor). Ljubljančani, ki nastopajo v Ligi IceHL, se bodo priključili šele v polfinalu, kamor bodo napredovale tudi prve tri od petih ekip rednega dela.


6. krog:
RST PELLET CELJE – SIJ ACRONI JESENICE
6:2 (1:0, 2:0, 3:2)
300; Mintautiškis 19., Grahut 22., Carkovskji 23., Sotlar 43., Kuret 44., Panasenko 57.; Selan 51., Brus 53.

BREGENZERWALD – RITTEN 2:3

ZELL AM SEE – SALZBURG MLADI 3:0

VIPITENO - KITZBÜHEL 0:3

MERANO - GARDENA * 3:2
* - v podaljšku

CORTINA - SISAK 4:8

Vrstni red: Kitzbühel 15, Ritten in Salzburg mladi po 12, Sisak 10 Jesenice in Merano po 9, Cortina in Zell am See po 8, Celje in Gardena po 7, Bregenzerwald in Vipiteno po 5, Unterland 4.