Tim Thomas je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Foto: Reuters
Tim Thomas je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Foto: Reuters
Vancouver še nikoli ni osvojil Stanleyjevega pokala, Boston pa se je nazadnje veselil leta 1972. Foto: Reuters

Že po 10 minutah je bilo 4:0. V dobrih štirih minutah so zadeli Brad Marchand, Milan Lucic, Andrew Ference in Michael Ryder. Poraz Canucksov sta v zadnji tretjini ublažila Henrik Sedin (prva točka v finalu) in Maxim Lapierre.

Izid v seriji je izenačen na 3:3. Odločilna tekma bo v četrtek ob 2. uri zjutraj v Vancouvru.

36 obramb Thomasa, Luongo hitro zamenjan
Junak Bostona je bil tudi vratar Tim Thomas, ki je ubranil 36 strelov. Na drugi strani je bil Roberto Luongo zamenjan že v 9. minuti, potem ko je iz osmih strelov prejel tri zadetke. Zamenjal ga je Cory Schneider, ki je klonil že po 70 sekundah, v nadaljevanju pa ga je premagal le še David Krejči. Zbral je 30 obramb.

"Ponosen sem na soigralce. Bili smo pritisnjeni ob steno, a smo vse opravili že v prvi tretjini in izsilili sedmo tekmo, Zdaj prihaja odločitev," je povedal 43-letni Mark Recchi, ki je prispeval tri podaje.

Šest tekem, šest zmag gostiteljev
Šestič v zadnjih desetih letih bo o prvaku odločala sedma tekma. V tej seriji domača ekipa še ni izgubila. Vancouver je trikrat slavil za en gol, Boston pa vselej najmanj s tremi zadetki razlike. Bruinsi, ki so dobili tri od zadnjih štrih tekem, so na domačem ledu zabili 17 golov, v Vancouvru pa le dva. Razlika v zadetkih je 21:8.

Občutek prevaral Luonga
Luongo je v štrih tretjinah in pol v Bostonu prejel kar 15 golov. "Ne moreš zdaj povesiti glave in se pomilovati. To bi bilo najslabše, kar bi lahko naredil. Pred tekmo sem imel dober občutek, rad branim v tej dvorani. Ne preostane mi drugega, kot da na vse skupaj pozabim. Zdaj moram verjeti vase," je povedal Luongo, ki bo začel četrtkovo odločilno tekmo. V Vancouvru je Luongo v finalni seriji že dvakrat ostal nepremagan.

Liga NHL, finale, šesta tekma:
BOSTON
- VANCOUVER
5:2 (4:0, 0:0, 1:2)
Marchand 6., Lucic 7., Ference 9., Ryder 10., Krejci 47.; H. Sedin 41., Lapierre 58.
Obrambe: Thomas 36; Luongo 5; Schneider 30