Kapetan Vancouvra Henrik Sedin je s štirimi podajami prevzel vodstvo na lestvici strelcev v končnici, kjer ima zdaj že 19 točk (2+17). Foto: Reuters
Kapetan Vancouvra Henrik Sedin je s štirimi podajami prevzel vodstvo na lestvici strelcev v končnici, kjer ima zdaj že 19 točk (2+17). Foto: Reuters
Jamie McGinn (San Jose) in Keith Ballard (Vancouver)
Spektakularen nalet branilca gostov Ballarda na krilo gostiteljev McGinna. Ob bolečem porazu je San Jose prizadela tudi poškodba kapetana Joeja Thorntona, ki je vprašljiv za 5. tekmo. Foto: Reuters

Na 4. tekmi finala zahodne konference so Morski psi zapravili pet zaporednih številčnih premoči, kar se jim je maščevalo sredi 2. tretjine, ko so si v slabih treh minutah prislužili kar štiri izključitve. Canucksi so hladnokrvno izkoristili vse tri zaporedne številčne premoči ob razmerju igralcev 5 na 3, kar se je v bogati zgodovini Lige NHL zgodilo sploh prvič. V samo 115 sekundah sta za 3:0 za goste zadela Ryan Kesler in dvakrat z "bombo" Sami Salo.

Razmerje strelov: 35:13 za Sharkse
Kapetan Vancouvra Henrik Sedin je trem podajam nato v zadnji tretjini dodal še četrto, ko je mojstrsko prodrl in zatem s podajo med nogami Anttija Niemija našel osamljenega Alexandra Burrowsa. Finski vratar se je sicer na vsej tekmi soočil le s 13 streli, medtem ko je Roberto Luongo zbral 33 obramb, ob koncu tekme pa sta mu ušla strela Andrewa Desjardinsa in Ryana Clowe, s čimer so gostitelji le kozmetično ublažili boleč poraz.

Bo v tretje le uspelo?
Z zmago je Vancouver povedel s 3:1 v zmagah in ga samo še en uspeh loči od uvrstitve v veliki finale boja za Stanleyjev pokal. Canucksi so v svoji 41-letni zgodovini dvakrat igrali v finalu, a so tako leta 1982 (NY Islanders) kot leta 1994 (NY Rangers) izgubili. S tem Vancouver tudi potrjuje vlogo prvega letošnjega favorita, hkrati pa ohranja lepe možnosti, da se Stanleyjev pokal vrne v domovino hokeja po dolgih 17 letih.

Uspešna invazija Canucksov
"Ko smo zadrsali na ogrevanje, je bilo skoraj kot bi igrali domačo tekmo. Lepo je videti podporo, ki jo imamo in kako je naše mesto navdušeno nad našim popotovanjem v končnici," je Henrik Sedin pohvalil fanatične navijače Canucksov, ki so zasedli vsaj tretjino "rezervoarja" v San Joseju in ustvarili napol domače vzdušje.

Peta tekma bo odigrana v torek v kanadskem olimpijskem mestu, Sharksi pa morajo zdaj za napredovanje dobiti kar tri zaporedne tekme.

LIGA NHL - KONČNICA

ZAHOD, konferenčni finale

SAN JOSE (2) - VANCOUVER (1) 1:3
2:4 (0:0, 0:3, 2:1)
Desjardins 48., Clowe 56.; Kessler 30., Salo 31., 32., Burrows 46.
Obrambe: Niemi 9; Luongo 33.

VZHOD, konferenčni finale

Peta tekma, ponedeljek:
BOSTON (3) - TAMPA BAY (5) 2:2
V oddebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.