Washington se je pobral po treh zaporednih porazih (dva v podaljšku) s Pittsburghom. Foto: Reuters
Washington se je pobral po treh zaporednih porazih (dva v podaljšku) s Pittsburghom. Foto: Reuters
Sidney Crosby
Sidney Crosby, ki je tokrat izsilil podaljšek, je do zdaj v končnici zbral 18 točk (10+8), Aleksander Ovečkin pa ima še dve točki več (10+10). Foto: Reuters
Konec tekme
Marc Andre Fleury je izgubil prvi podaljšek v končnici. V petih podaljšanih igrah je do zadetka Steckla ubranil 42 strelov. Foto: Reuters
Patrick Kane (Chicago Blackhawks)
20-letni Patrick Kane je izjemni večer končal v 57. minuti z osmim golom v končnici. Foto: Reuters
Vancouver Canucks
Vancouver Canucksi so bili zadnje kanadsko upanje za osvojitev hokejskega svetaga grala - Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters

Razvpiti obračun Capitalsov in Pensov postaja vse bolj razburljiv - v 3. podaljšku serije sta bila znanje in sreča prvič na strani Washingtona. Brooks Laich je v 7. minuti dodatka streljal z modre črte, pred Marcom-Andrejem Fleuryjem (19 obramb) pa je Steckel preusmeril plošček v mrežo za zmago s 5:4. Pingvini so nadstreljali goste s kar 42:24!

Pensi zadeli prečko, Ovečkin tokrat podajal
Gostitelji so bili čisto blizu zmagi in napredovanji, potem ko je dve minuti pred tem Rob Scuderi ob strelu z razdalje zadel prečko. Kljub podrejenemu položaju je Washington vodil s 4:3 do 56. minute, ko je Sidney Crosby (1+1) izenačil iz bližine. 10 minut prej so Capitalsi v pol minute dosegli preobrat z zadetkoma Laicha in Viktorja Kozlova (2 gola), pri obeh zadetkih se je med podajalce vpisal Aleksander Ovečkin (3 podaje).

Škoda, ker to ni finale
"Takšne tekme, kjer največje zvezde naravnost blestijo, so nekaj najboljšega za naš šport," je bil navdušen trener Bruce Boudreau, ki je obžaloval le eno stvar: "Želim si samo, da bi bil to obračun za pokal." Kanadski strokovnjak je znova izpostavil, da ne gre samo za dvoboj Ovečkin - Crosby, saj si Jevgenij Malkin zasluži enakovredno mesto v tej enačbi. "Če ne bi bil na klopi, bi naravnost užival v tekmi. Verjame, da si bo ogromno ljudi želelo ogledati sedmo tekmo," je Boudreau povzel občutke in želje ljubiteljev hokeja.

Kane in Toews junaka Chicaga
Patrick Kane
je s 3 zadetki, dvema v zadnji tretjini, potopil Vancouver, ki je v Chicagu klonil s 7:5, dva zadetka je prispeval tudi kapetan gostiteljev Jonathan Toews. Mladi Blackhawksi so se s 4:2 v zmagah prvi uvrstili v 3. krog. V divji tekmi, ki je bila nasprotje uvodnih obrambnih obračunov, je Roberto Luongo ubranil le 23 strelov.

Pokal ostaja v ameriških rokah
V 53. minuti je Daniel Sedin z drugim golom povedel goste v vodstvo s 4:5, nato pa sta nosilca Chicagove igre v treh minutah zabila tri gole in popeljala Črne vrane v prvi konferenčni finale po letu 1995. Canucksi so bili zadnje kanadsko moštvo v končnici; domovina hokeja ni osvojila Stanleyjevega pokala že vse od leta 1993, ko je bil Montreal nazadnje prvak.

Rdeča krila ali Račke?
"Igrajo izredno zrelo, prav neverjetno za njihova leta. Izredno," je bil nad svojim moštvom navdušen generalni mendežer Chicaga Dale Tallon, ki se ponaša z enim najmlajših kolektivov v ligi, ki je v pičlih dveh letih osvojila srca navijačev v "vetrovnem" mestu. Chicago, ki je izločil tretje najboljše moštvo Zahoda, bo moral za vstop v veliki finale premagati boljšega iz obračuna Detroit - Anaheim (3:2 v zmagah).

Vzhod:
PITTSBURGH (4) - WASHINGTON (2) 3:3
4:5 (1:0, 1:2, 2:2) - v podaljšku
Guerin 6., Eaton 40., Letang 45., Crosby 46.; Kozlov 27., 47., Fleischmann 35., Laich 46., Steckel 67.
Obrambe: Fleury 19; Varlamov 38.

Zahod:
CHICAGO (4) - Vancouver (3) 4:2
7:5 (1:1, 2:2, 4:2)
Kane 14., 53., 57., Versteeg 24., Toews 31., 54., Burish 46.; Raymond 12., D. Sedin 32., 53., O'Brien 35., Sundin 44.
Obrambe: Habibulin 33; Luongo 23.

VZHOD:                               * 
PITTSBURGH/4 - WASHINGTON/2   * 4:5 3:3
            * - v podaljšku            
Torek:                                 
CAROLINA (6) - BOSTON (1)           3:2
                                       
                                       
ZAHOD:                                 
CHICAGO (4) - Vancouver (3)     7:5 4:2
                                       
Torek:                                 
ANAHEIM (8) - DETROIT (2)           2:3
                                       
                                       
* - stanje v zmagah; igrajo na štiri   
zmage po sistemu 2-2-1-1-1.            

T. G.