115 kilogramov težki Dustin Byfuglien je branilcem Philadelphie tokrat povzročal ogromno težav. Foto: EPA
115 kilogramov težki Dustin Byfuglien je branilcem Philadelphie tokrat povzročal ogromno težav. Foto: EPA
Na petih tekmah finale je bilo doseženo že 40 golov, kar je četrti najučinkovitejši finale v zgodovini Lige NHL. Foto: EPA

Še petič v seriji je bilo uspešnejše domače moštvo. Trenerju Joelu Quennevillu se je obrestovala sprememba napadalnih trojk, ki je razbila udarno zasedbo Byfuglien-Kane-Toews. Dustin Byfuglien, ki na prvih štirih tekmah ni zadel v polno, je tokrat dosegel 2 gola in prispeval še dve podaji.

"Morali smo nekaj spremeniti," je razmišljal Byfuglien po dveh porazih v Philadelphii in dodal: "Vse se je zgodilo v zadnjem trenutku. Sploh nismo imeli časa premisliti, s kom ali kako bomo igrali. Toda vse leto smo mešali postave in vsak je igral z vsakim. Zato ni šlo za res veliko zadevo. Vedeli smo, da moramo igrati kot ekipa in uspeh bo prišel."

Blackhawksi so strli odpor Letalcev v zadnjih sedmih minutah prve tretjine, ko so zadeli Brent Seabrook, Dave Bolland in Kris Versteeg. Vratarja Michaela Leightona je po prvih 20 minutah zamenjal Brian Boucher. V nadaljevanju je Chicago vsakokrat odgovoril na znižanje izida in vseskozi držal vsaj dva gola prednosti.

Chicago lahko osvoji prvi Stanleyjev pokal po letu 1961 v noči na četrtek, ko bo v Philadelphii šesta tekma. V prejšnjih 20 finalih, ko je bila serija izenačena na 2:2, je moštvo, ki je dobilo peto tekmo, 14-krat osvojilo Stanleyjev pokal.

CHICAGO - PHILADELPHIA
7:4 (3:0, 2:2, 2:2)
Seabrook 13., Bolland 16., Versteeg 19., Kane 24., Byfuglien 36., 58., Sharp 57.; Hartnel 21., Timonen 25., van Riemsdyk 47., Gagne 58.

Obrambe: Niemi 23; Leighton 10, Boucher 3

Streli: 28:27 (13:7, 8:10, 7:10)