Dustin Byfuglien je še tretjič proti San Joseju dosegel zmagoviti zadetek. Foto: Reuters
Dustin Byfuglien je še tretjič proti San Joseju dosegel zmagoviti zadetek. Foto: Reuters
Jonathan Toews
Kapetan Chicaga Jonathan Toews je na 13. zaporedni tekmi dosegel točko. Foto: Reuters

Gostje so vodili že z 2:0, a je Chicagu uspela vrnitev. Byfuglien je v 55. minuti dosegel tretji zadetek za gostitelje. Zadel je z igralcem več po lepi akciji razigranih Jonathana Toewsa in Patricka Kana. Zmago pred polnim United Centrom je z zadetkom v prazno mrežo potrdil Kris Versteeg. Za četrto zmago v seriji je Duncan Keith "žrtvoval" kar sedem zob. Kanadskega reprezentančnega branilca je plošček zadel po neuspešnem izbijanju Patricka Marleauja. Chicago bo tako po letu 1961 ponovno poskušal dvigniti Stanleyjev pokal. Tretjič zapored s tretjim različnim moštvom se je v finale uvrstil Slovak Marian Hossa.

Sedem zob preobrnilo potek tekme
Sharksi so odlično začeli in po polovici srečanja vodili z 2:0. Najprej je v prvi tretjini mrežo zatresel Logan Couture, v 28. minuti pa je z igralcem manj zadel še Marleau.

Pri drugem zadetku San Joseja jo je skupil Keith. Podajo Kana je prestregel Marc-Edouard Vlasic, plošček pa je Marleau nespretno izbil naravnost v nesrečnega Kanadčana. "Takoj sem vedel, za kaj gre. Vdihnil sem in se počutil, kot da bi manjkajo vsa usta. Zdaj mi manjka sedem zob. Nimam nobenih šivov. Ne vem, kako je to mogoče, a zbiti so celi zobje," je povedal nosilec zlate olimpijske medalje, ki je še dodal, da sta bila dva zoba tako ali tako že umetna.

Chicago samozavestno proti naslovu
Gol in nesreča Keitha sta povsem spremenila potek srečanja. Šest minut pozneje je prvič moral plošček iz svoje mreže pospraviti tudi Jevgenij Nabokov. Na ledu so bili po štirje na vsaki strani, zadel pa je Brent Seaborook. Po prvem zadetku Blackhawskov se je na led vrnil Keith. Do konca tretjine je za izenačenje poskrbel Dave Bolland.

"V tem trenutku nismo prav nič presenečeni. Vemo, kaj smo sposobni narediti kot ekipa. Lani smo bili povsem blizu, a je nekaj manjkalo. Kot kaže so bile to izkušnje," je samozavestno odlične igre komentiral 22-letni kapetan Chicaga Toews.

LIGA NHL - KONČNICA

ZAHOD, finale :

CHICAGO (2) - San Jose (1) 4:0
4:2 (0:1, 1:2, 0:2)
Seabrook 34., Bolland 39., Byfuglien 55., Versteeg 60.; Couture 12., Marleau 28.
Obrambe: Niemi 16; Nabokov 23.

VZHOD, finale:

5. tekma, ponedeljek:

MONTREAL (8) - PHILADELPHIA (7) 1:3

Morebitna šesta tekma bo v sredo.

V odebeljenem tisku je izidi v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu
2-2-1-1-1.