Aleksander Ovečkin in Sidney Crosby sta si po koncu serije športno segla v roke, čeprav njun odnos med sezono ni bil idiličen. Foto: EPA
Aleksander Ovečkin in Sidney Crosby sta si po koncu serije športno segla v roke, čeprav njun odnos med sezono ni bil idiličen. Foto: EPA
Sidney Crosby je z 12. zadetki prvi strelec letošnje končnice. Foto: EPA

Pittsburgh je že po dobrih 22 minutah vodil s 4:0 in povsem utišal 18.000 domačih navijačev, ki tudi v nadaljevanju niso imeli niti kančka upanja. Z zmago 6:2 so se "jeklarji" drugič zapored uvrstili v konferenčni finale, kjer se bodo pomerili z zmagovalcem dvoboja Boston - Carolina (3:3).

Dva gola v osmih sekundah
Capitalse je v 12. minuti načel Sidney Crosby, le 8 sekund pozneje pa je na 2:0 povišal Craig Adams. Končni udarec so Pingvini zadali na začetku druge tretjine, ko sta v razmaku minute in 44 sekund zadela Bill Guerin in Kris Letang.

Varlamov moral na klop
Trener Washingtona se je po visokem zaostanku odločil za menjavo vratarja. Simeona Varlamova (4 goli iz 18 strelov) je zamenjal Jose Theodore, kar pa gostiteljem ni pomagalo. Za 5:0 je v 32. minuti zadel Jordan Staal, po znižanju Aleksandra Ovečkina, pa je izvrstno igro Pittsburgha na začetku zadnje tretjine s svojim drugim golom na srečanju kronal Crosby. Razmerje v strelih na gol je bilo 23:31, v prvih dveh tretjinah 12:24.

Na koncu sprava obeh zvezdnikov
Serijo, ki so jo v ZDA po prvih zvezdnikih Lige NHL Crosbyju in Ovečkinu poimenovali "Sid the Kid vs. Alexander the Great" je torej pripadla prvemu. Čeprav sta med sezono večkrat izmenjala nekaj krepkih besed, pa je Crosby letošnji obračun končal v spravljivem tonu: "Res je veliko ljudi spremljalo to serijo. Ovečkin je odličen igralec. Njegov strel je res zastrašujoč." Ovečkin mu ni ostal dolžan: "Želim mu srečo in osvojitev Stanleyjevega pokala."

WASHINGTON (2) - PITTSBURGH (4)
2:6 (0:2, 1:3, 1:1)
Ovečkin 39., Laich 47.; Crosby 13., 43., Adams 13., Guerin 21., Letang 23., Staal 32.
Obrambe: Theodore 10, Varlamov 14; Fleury 19


KONČNICA, 2. krog                      
VZHOD:                               * 
Washington (2) - PITTSBURGH (4) 2:6 3:4
                                       
Četrtek:                               
BOSTON (1) - CAROLINA (6)           3:3
                                       
ZAHOD, četrtek:                        
DETROIT (2) - ANAHEIM (8)           3:3
                                       
CHICAGO (4) - Vancouver (3)         4:2
                                       
* - stanje v zmagah; igrajo na štiri   
zmage po sistemu 2-2-1-1-1.            

R. K.