Kapetan Žiga Pance je dvignil pokal v Tivoliju. Olimpija je odigrala najboljšo sezono v zadnjih desetih letih in povečala apetite navijačev. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Žiga Pance je dvignil pokal v Tivoliju. Olimpija je odigrala najboljšo sezono v zadnjih desetih letih in povečala apetite navijačev. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je po zmagi z 10:1 osvojila 17. naslov državnega prvaka, a v samostojni Sloveniji klub še nikoli ni bil tako urejen. Dolga leta smo igralce spraševali, kdaj so zadnjič dobili plačo. To zdaj sploh ni več tema. Na Celovški 25 so pravi profesionalci, naključij ni in cilji so postavljeni visoko tudi za naslednjo sezono.

Predsednik Miha Butara je poudaril, da ima škarje in platno v rokah Mitja Šivic, ki ga čaka veliko dela pri sestavi ekipe za naslednjo sezono. Težko bo ponoviti uspehe iz letošnje sezone, vsi pa si želijo narediti stopničko naprej v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Polfinale se zdi realno dosegljiv. Tokrat je bil Beljak boljši na sedmi tekmi četrtfinala, odločale so malenkosti. Ljubljančani so imeli predvsem premalo kakovostnih tujih okrepitev.

Športni direktor Jože Kovač zelo dobro pozna cene tujih hokejistov. 12.000 evrov v povprečju je vsak tujec dražji od slovenskega igralca že v izhodišču, saj je treba računati vse dodatne stroške. Olimpija je vsekakor zadela z Guillaumom Leclercom, ki pa ima številne ponudbe bogatejših moštev. Sebastien Piche ima veliko izkušenj, a ni več na ravni izpred let, ko je blestel v Bolzanu in Linzu. Wade Murphy in Bastien Maia nista bila dodana vrednost, vratar Paavo Hölsä je ljubljenec občinstva, a prvi čuvaj mreže je nesporno Žan Us.

Šivic prezadovoljen s hokejsko sezono Ljubljančanov

Šivic: Dokazali smo skeptikom, da se motijo
"V tej sezoni smo bili daleč najboljša ekipa v državnem prvenstvu. Najbolj se je to poznalo v polfinalu proti Jeseničanom, ko smo se res dobro pripravili na povratno tekmo. V Kranju smo odigrali res dobro v soboto in nikoli v tej sezoni še nisem šel tako zadovoljen spat, kot po prvi finalni tekmi. Trikrat smo premagali Salzburg, a nisem bil tako zadovoljen. Ni bilo lahko oditi v majhen balon v Kranju, potem ko smo izgubili sedmo tekmo četrtfinala Lige IceHL v polni dvorani v Beljaku. Upam, da bo Triglav dobil novo dvorano, saj jo celoten slovenski hokej potrebuje," je razmišljal trener Šivic, ki je lani osvojil naslov državnega prvaka z Jeseničani v podaljšku pete tekme v Tivoliju.

Mitja Šivic je z odliko opravil delo na trenerski klopi. V naslednjih dneh ga čakajo analize in številne pogovori za naslednjo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic je z odliko opravil delo na trenerski klopi. V naslednjih dneh ga čakajo analize in številne pogovori za naslednjo sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Poleti se je naposlušal napovedi, da bo Olimpijo topovska hrana v Ligi IceHL. Šesto mesto po rednem delu si je upal napovedati le nekdanji generalni sekretar Dušan Lepša.

"Pred začetkom letošnje sezone je bilo veliko skeptikov. Fantje so marsikaj prebrali pred prvimi tekmami. Napovedi so bile, da bomo slabi v Ligi IceHL. Dokazali smo jim, da se motijo in smo lahko konkurenčni tudi v Ligi IceHL. Poraz na sedmi tekmi četrtfinala nas še vedno boli. Treba je tudi priznati, da bi bilo malce nerealno pričakovati polfinale v prvi sezoni. Vseeno smo letvico postavili zelo visoko in zavihati bo treba rokave. Tujci v letošnji sezoni so bili cenejši od Slovencev. Če bo cena za slovenske igralce poskočila, bomo morali igrati z več tujci, a dejstvo je, da zaupam slovenskim fantom," je poudaril Šivic.

Težko bo najti zamenjavo za Leclerca
V naslednjih tednih ga čaka veliko pogovorov, analiz in sestankov. Zelo dober je v komunikaciji in ima veliko poznanstev, še posebej v Franciji, kjer je preživel 12 let. "Treba bo sestaviti močno ekipo. Čaka me veliko zahtevnih odločitev. Težko bo najti zamenjavo za Leclerca. Zame je to najtežji del sezone, ko se sestavlja ekipa v pisarnah, na ledu pa se nič ne dogaja. Veliko ur je treba vložiti, a to je del posla. Večina igralcev do letošnje sezone ni igrala na tej ravni. Liga IceHL ponuja svetlo prihodnost reprezentance."

Najbolj ga je razveselil odličen obisk na zadnji klubski tekmi sezone: "Po letu in pol zaprtih dvoran nas je tudi letos sredi sezone presekal neumen odlok, da je lahko le 750 gledalcev na tekmah. Na koncu se je vse prebudilo. Proti Triglavu je bilo 2500 gledalcev, sicer na tako tekmo pride okoli 200 ljudi. Navijači cenijo naše delo. Nagradili so nas tudi ob kakšnem porazu. To nam je zares veliko pomenilo."

Načrt: Sodelovanje s Slavijo, ki bo igrala v Alpski ligi
Predsednik Butara je poudaril, da so na mizi načrti za sodelovanje s Slavijo Junior, ki naj bi v naslednji sezoni igrala v Alpski ligi.

"S predsednikom sva že nekaj časa razmišljala o tem sodelovanju s Slavijo Junior. To bi moral biti razvojni klub, ki bi igral v Alpski ligi. Postaviti bo treba sistem dela. Nekateri mladi fantje se bodo iz tujine vrnili, saj bo Alpska liga odskočna deska za Ligo IceHL," je dodal Šivic.

Sprehod SŽ Olimpije v finalu državnega prvenstva

Čimžar se je približal podvigu Malgina
Tadej Čimžar je na drugi finalni tekmi dosegel štiri zadetke. S tem je izenačil dosežek Iva Jana, ki je v finalu leta 2003 na peti tekmi proti Jeseničanom prav tako zadel štirikrat. Malo mu je zmanjkalo do nepozabnih petih zadetkov Alberta Malgina v finalu leta 1993, ko je na četrti tekmi v Podmežakli petkrat zatresel mrežo Olimpije za zmago z 9:6.

"Če bi prej vedel, bi dosegel še zadetek ali dva. Najbolj navdušen sem nad številom gledalcev. Vzdušje je bilo res odlično. Nisem si mislil, da bomo odigrali tako dobro sezono. Presegli smo začetna pričakovanja. Malce grenek priokus je bil po sedmi tekmi v Beljaku. Naslednjo sezono nas bodo tekmeci v Ligi IceHL bolj resno jemali, a imeli bomo tudi leto več izkušenj," je poudaril Čimžar.

Us: Naš novi cilj je polfinale Lige IceHL
Vratar Žan Us ni imel veliko dela v finalu. Razmerje v strelih na vrata je bilo 56:15 v Kranju in 51:13 v Tivoliju.

"Lovorika je zelo pomembna. Zelo resno smo se lotili obeh finalnih tekem, igrali smo v polnem ritmu in dosegli veliko zadetkov. Ponosni smo, da je bilo v Tivoliju toliko gledalcev. Zdaj nas čaka velik izziv, saj bo težko ponoviti tako uspešno sezono. Lahko smo optimistični. Imamo že nov cilj. To je polfinale Lige IceHL, potem ko smo izgubili sedmo tekmo četrtfinala v Beljaku," je povedal čuvaj mreže Olimpije.

Olimpija postavila zeleno piko na i

Leclerc še ni sprejel odločitve o naslednji sezoni
Guillaume Leclerc je bil precej bolj motiviran na tekmah Lige IceHL. "Že ob prihodu v Ljubljano je bilo jasno, da moramo osvojiti to lovoriko. Večji del smo opravili proti Jesenicam v polfinalu, zdaj smo v finalu dokončali delo. Ni bilo lahko igrati po grenkem porazu v Beljaku na sedmi tekmi četrtfinala Lige IceHL. Ta poraz je bilo težko preboleti," je povedal Francoz.

Poudaril je, da še ni sprejel dokončne odločitve o naslednji sezoni: "Nisem še veliko razmišljal o naslednji sezoni. V Ljubljani sem dobil priložnost in unovčil sem jo. Zdaj sem precej bolj samozavesten, dokazal sem se v Ligi IceHL. Nisem se še odločil, saj je še zelo zgodaj. Pogovarjal sem se z nekaj ekipami."

Kapetan Pance poudarja, da bodo tekmeci drugače gledali na Olimpijo
"Pokal je znova v Ljubljani. Vedno je lahko še bolje. Mislim, da se lahko prebijemo v polfinale Lige IceHL v naslednji sezoni. Treba bo ponoviti igre z začetka sezone, ko smo vodili na lestvici. Tekmeci so v drugem delu sezone že precej drugače gledali na nas," je razlagal kapetan Žiga Pance, ki ne bo imel veliko odmora, saj se bodo kmalu začele reprezentančne priprave za svetovno prvenstvo divizije I v Tivoliju.

S sistemom tekmovanja niso zadovoljni pri obeh najboljših slovenskih klubih. Tudi trener Jeseničanov Nik Zupančić je večkrat poudaril, da so bile tekme prvega dela državnega prventva odveč.

"Težava je, ker naši klubi igrajo v treh različnih ligah med sezono in težko je vse skupaj spraviti na papir za državno prvenstvo. Za nas je lažje igrati med sezono, saj smo v ritmu tekem. Po koncu sezone Lige IceHL je zelo neugodno čakati na tekmeca," je dodal Pance.

Mihael Potočnik in Tadej Čimžar sta bila najboljša posameznika na drugi finalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Mihael Potočnik in Tadej Čimžar sta bila najboljša posameznika na drugi finalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Triglav prerasel dvorano Zlato polje
Vodstvo Triglava je bilo tudi v Tivoliju zelo sproščeno. Nihče seveda ni bil potrt po porazu v finalni seriji, saj je razlika v kakovosti ogromna. Predsednik Jurij Ahačič, direktor Emilijan Pavlin, vodja ekipe Robert Mihael Potočnik in drugi sodelavci so bili ponosni na največji uspeh v zgodovini kluba. Vsi se zavedajo, da so, realno gledano, tretje najboljše moštvo v državi, a znali so se tudi malce pošaliti. Dosegli so zadetek proti Olimpiji, Jeseničani pa ga v polfinalu niso. Gaber Podrekar je zatresel mrežo zmajev, medtem ko so železarji v 120 minutah polfinala izgubili proti zmajem s skupnim izidom 0:8.

V sezoni 2002/03 je bil Triglav mladinski državni prvak, v članski konkurenci pa je prvič zaigral v finalu. Glavni cilj kluba v tej sezoni je naslov v Ligi IHL, v soboto se bo začel finale proti Slaviji Junior na dve zmagi.

Na potezi župan Rakovec
Triglav je prerasel dvorano Zlato polje. Z odličnim delom so postavili temelje za naslednji korak, a v Alpski ligi zagotovo ne bodo igrali še kar nekaj let. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je tudi predsednik Hokejske zveze Slovenije. V Kranju načrtujejo gradnjo nove dvorane za športno plezanje, hokejisti pa so dokazali, da si zaslužijo veliko večjo dvorano, ki bo imela ledeno ploskev klasičnih dimenzij.

Anže Terlikar je pustil neizbrisen pečat v Kranju. Po finalu Lige IHL proti Slaviji se bo odločil, če bo nadaljeval kariero. Novembra bo dopolnil že 42 let. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Terlikar je pustil neizbrisen pečat v Kranju. Po finalu Lige IHL proti Slaviji se bo odločil, če bo nadaljeval kariero. Novembra bo dopolnil že 42 let. Foto: www.alesfevzer.com

Terlikar: Finale lepa nagrada za naš klub
Anže Terlikar je v bogati karieri osvojil šest naslovov državnega prvaka z Jeseničani (2005, 2006, 2008, 2009, 2010 in 2015). Celo desetletje že igra v Kranju, kjer je vzor mladim upom. Pri 41 letih dobiva številna vprašanja o pokoju. Večkrat se je že odločil, da bo končal športno pot, a si je hitro premislil.

"Bilo je enkratno vzdušje. Ni bil klasičen derbi, vseeno pa se je zbralo veliko število gledalcev. Morda bi lahko bil poraz nižji, a morali bi igrati precej bolj agresivno. Olimpija je zasluženo prvak, igra na vrhunski ravni. Finale je lepa nagrada za naš klub. Igralci hodijo v službe in na fakultete, nekateri imajo že družine. Tudi ljubljanski navijači so nam zaploskali," je poudaril Terlikar.

Drinovec ponosen, da so prejeli aplavz navijačev Olimpije
Trener Gorazd Drinovec je z uvrstitvijo v finale požel sadove odličnega dela. "To je bila zelo lepa izkušnja. Spoznali smo se z močjo tekmeca iz Lige IceHL. Olimpija je odlično nastopala v tem močnem tekmovanju. Odločala je hitrost in kakovost posameznikov, ki je nesporno na strani Olimpije. Naši mladi fantje so videli, kako pomembni so detajli v hokeju. Olimpija je s svojimi odličnimi igrami privabila množico gledalcev na finalno tekmo. Navijači Olimpije so tudi nas nagradili z aplavzom. Bil sem zelo ponosen," je pojasnil trener kranjskih orlov.

Misli je že usmeril k finalu Lige IHL: "Najprej se bo treba spočiti, saj sta bili obe finalni tekmi za nas zelo naporni. Do sobote imamo še nekaj časa in v soboto gremo po naslov prvaka v Ligi IHL."

Težko je najti idealen sistem tekmovanja
Sistem tekmovanja v državnem prvenstvu bo treba vsekakor spremeniti, saj je že zdaj jasno, da bodo tudi v naslednji sezoni ekipe nastopale v treh različnih ligah. Mnogi ljubitelji hokeja so pogrešali večni derbi na tri zmage v finalu. Italijani odigrajo končnico konec januarja, ko je krajši premor v Ligi IceHL in tudi v Alpski ligi. Takrat sta tudi obe najboljši slovenski ekipi v polnem ritmu in tekme bi bile na visoki ravni.