Gregor Koblar je v 14. minuti načel mrežo Jesenic. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Koblar je v 14. minuti načel mrežo Jesenic. Foto: www.alesfevzer.com

Tekmeca v velikem finalu zmaji še nimajo, saj Slavija Junior in Triglav še nista odigrala svojega polfinala. Odigrali bodo le eno tekmo, ki bo 23. februarja v Zalogu.

Zadnji derbi Olimpije in Jesenic v letošnji sezoni je bil nekakšen drugi del finala pred finalom. Po nastopih v rednem delu in razvrstitvi ekip v DP-ju je bilo jasno, da ne bo tradicionalnega obračuna najmočnejših hokejskih zasedb v velikem finalu, saj sta se stara rivala znašla v paru že v polfinalu.

Zadetka Koblarja in Leclerca v prvi tretjini

Leclerc za 2:0 zadel z dvema igralcema več

Gostitelji so v prvi tretjini sicer potrebovali nekaj časa, da so premoč na ledu spremenili tudi v prednost pri zadetkih. V jeseniških vratih se je z dobrimi obrambami izkazal Oscar Fröberg, medtem ko domači vratar Paavo Hölsä v prvem delu praktično ni imel dela.

Prvi gol je v 14. minuti dosegel Gregor Koblar, ko je bil s hrbtom obrnjen proti vratom in je na slepo udaril po ploščku, nekaj minut zatem pa so imeli zeleno-beli po jeseniški kazni in napaki s šestimi igralci na ledu poldrugo minuto kar dva moža več, kar je v 17. minuti izkoristil Guillame Leclerc.

Gol Šturma za vodstvo Olimpije s 3:0

Šturm edini strelec v drugi tretjini

V nadaljevanju so do sape prišli tudi železarji in nekajkrat zapretili, a vendarle bili daleč od zadetka. Še najnevarnejša sta bila poskusa Erica Panceta in Gašperja Glaviča. Olimpija pa je stopnjevala ritem in bila nevarna tako rekoč ob vsaki akciji, a je goste reševal razpoloženi vratar. A tudi on ni mogel preprečiti vodstva s 3:0 v 37. minuti, ko je odbitek iz bližine za njegov hrbet pospravil Jaka Šturm.

Dvojček Sodje za "petardo" v jeseniški mreži

Ob skupni prednosti šestih golov je bila tako zadnja tretjina le še formalnost. A domači niso popuščali, že v 42. minuti se je pred vrati sam znašel Jaka Sodja in povišal na 4:0. Jeseničani so iskali vsaj priložnost za častni zadetek, a so bile njihove nevarne akcije redke, Ljubljančani pa dovolj zbrani v obrambi, da je Hölsä ohranil mrežo nedotaknjeno. Za piko na i in "petardo" v gostujoči mreži je poskrbel Sodja v zadnji minuti.

O veliki premoči Olimpije priča tudi razmerje v strelih na vrata 33:13. Tako enosmernega prometa na derbijih ni bilo že dolgo časa.

Zadetka Sodje v zadnji tretjini za potrditev Olimpijine zmage

Polfinale, povratna tekma:
SŽ OLIMPIJA
– SIJ Acroni Jesenice
5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
750; Koblar 14., Leclerc 17., Šturm 37., Sodja 42., 60.

Izjavi Nejca Stojana in Mitje Šivica po tekmi Olimpija - Jesenice

Prva tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
750; Kapel 13., Čimžar 48., Zajc 57.

Sreda, 23. februarja:
SLAVIJA JUNIOR – TRIGLAV

V polfinalu šteje skupni izid obeh tekem.

Tekma Olimpija – Bolzano preložena

Preložena tekma 34. kroga Lige IceHL med SŽ Olimpijo in Bolzanom, ki bi morala biti v sredo ob 19.45 v Ljubljani, je odpovedana. Novega datuma še niso določili.