Pri Acroniju Jesenicah je lani blestel mladi napadalni trojec Tičar-Jeglič-Sabolič. Vsi so zapustili klub, navijači Jesenic pa se sprašujejo, kako se bo to poznalo na igri železarjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pri Acroniju Jesenicah je lani blestel mladi napadalni trojec Tičar-Jeglič-Sabolič. Vsi so zapustili klub, navijači Jesenic pa se sprašujejo, kako se bo to poznalo na igri železarjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Heikki Mälkiä
Heikki Mälkiä je v lanski sezoni Acroni Jesenice popeljal do naslova državnega prvaka. Foto: Sandi Fišer

Za nami je 19. Poletna hokejska liga Rudi Hiti na Bledu, ki je tradicionalni uvod v osemmesečno dogajanje na naših ledenih ploskvah. Morda so bila zaradi številnih odhodov naših igralcev na tuje pričakovanja slovenskih navijačev pred uvodom v sezono nekaj nižja, toda številni odhodi mladih fantov na tuje se ne bi smeli pretirano poznati. Vsekakor bo v obeh slovenskih zasedbah kakšen tujec več, kot smo jih bili vajeni, ampak posebnih skrbi, da se ne bo uveljavil nov rod doma vzgojenih fantov, tudi ne sme biti.

Izbira trenerjev zadetek v polno
Več kot očitno so v obeh taborih zadeli s trenerjema, ki prihajate iz Finske. Nekdaj sta bila celo skupaj v strokovnem vodstvu enega izmed klubov. Heikki Mälkiä in Hannu Järvenpää sta ob znanju, ki ga imata, potrdila, da znata v pravo smer voditi predvsem mlade igralce, ki so željni novega znanja. Očitno so tako eni kot drugi letos dobro izbirali tudi na tujem. Predvsem zadnji zapleti okrog tujcev na Jesenicah so znova spodbudili obilo domišljije, toda klub je vedno tisti, ki je nad vsem drugim. V teh dneh jih ni nihče, ki pesti stiska za fante v rdečem, niti malo pogrešal.

Lukaš Hvila je s svojimi predstavami očitno takoj prepričal vodstvo Acronija Jesenic, ki je Slovaku ponudilo enoletno pogodbo. 29-letni Hvila jo je podpisal v nedeljo in povedal: "Po številnih letih na Slovaškem sem agenta prosil, če mi poišče klub zunaj moje domovine in prepričan sem, da je izbira dobra. Liga Ebel se igra na visokem nivoju, želim pa si, najbrž tako kot vsi drugi, da bi dodal svoj delež k izpolnitvi naših želja."

Kdo je izstopal pri Jeseničanih ...
Prav veliko število tujcev morda moti marsikoga. Ampak v avstrijskem hokejskem prvenstvu enostavno ni pravila, koliko tujcev ima kdo v svojih vrstah. To je stvar vsakega posameznega kluba. Vsak se odloči po svoje, vsak ima svoje zveze z agenti, ki seveda ponujajo marsikaj. Po tistem, kar je bilo videti za uvod, si velja zapomniti kar nekaj imen. Pri Jeseničanih je na zadnjih tekmah nase opozoril Slovak Lukaš Hvila, ki še nima pogodbe. James Sixsmith bo očitno vodilni tujec rdečih, Šved Marcus Olsson pa je šele včeraj opoldne prispel na Brnik, zvečer pa že pokazal, iz katere hokejske šole prihaja.

... in kdo pri Olimpiji?
V zelenih opravah sta malce bolj izstopala novi vratar Jaen Philipp Lamoureux in branilec Jamie Fraser. Ob tem ne gre pozabiti niti na tiste, ki so pri nas ostali kljub zelo težkim razmeram, v katerih delujeta oba najboljša kluba. Omenimo jeseniškega vratarja Michala Fikrta in ljubljanskega napadalca Johna Hughesa. Marsikdo ob omenjanju tujcev zmiguje z glavo, ampak to je sestavni del, ko 'se želiš iti šport' na čim višji ravni. Klubov, ki slonijo na tujcih, pa ne bi znova našteval. Običajno pa je tako, da ko si uspešen in ko zmaguješ, o tujcih ni veliko vprašanj in dilem, ko pa ti ne gre, so vedno krivi prav oni.

Kmalu bodo na površje prišla nova imena
Seveda so tudi številni mladi fantje, ki bodo z igrami opozarjali nase, kot tisti, ki zdaj že čakajo na uveljavitev na tujem. Po zgolj nekaj tekmah jih še ne gre siliti v ospredje, saj to marsikoga lahko zmede. Toda tisti, ki imajo tudi pri nas oko za talente, teh pa na poletni ligi nikoli ne manjka, zagotavljajo, da bodo na površju kmalu nova imena. Obenem pa pravijo, da je treba ostati na realnih tleh, prave preizkušnje se začnejo čez slabe tri tedne.

Dare Rupar, Športna zgodba, Val 202