Conny Strömberg je  prevesil tehtnico na stran rdečih. Foto: Iztok Novak
Conny Strömberg je prevesil tehtnico na stran rdečih. Foto: Iztok Novak
Conny Strömberg po zmagi
Zaključek tekme Jesenice - Linz
Goličič o veselju do vožnje
Jeseniška ocena Jureta Koširja
Matthiasson o moštvu in povratku

Petinštirideset minut so ljubljenci Podmežakle neuspešno lovili zaostanek za železarskimi kolegi iz zgornje Avstrije, ko je izenačujoči zadetek dosegel Conny Strömberg, ki je moral zadnjo tekmo izpustiti zaradi bolezni. Po izenačenju so Gorenjci prestavili v višjo prestavo, preobrat je izjemni Šved dokončal 12 minut pozneje, ko je ob pomoči rojaka Henrika Mälmstroma še drugič izigral obrambo in vratarja Linza. Zadetka v prazno mrežo sta le dodala piko na i dramatični in bojeviti predstavi rdečih, ki jih v nedeljo čaka odločilna tekma četrtfinalne serije. Ekipa MMC-ja je ob koncu zbrala odmeve v jeseniškem taboru.

Šveda navdušila Šveda
Pred vrati domače slačilnice je poškodovani Markus Matthiasson navdušeno čestital soigralcem: "Rad bi pomagal fantom, a na žalost ne morem biti na ledu. Danes sem res ponosen, da sem del te ekipe, ki je bila tokrat res močna. Res smo bili dobro videti, medtem ko Linz deluje utrujeno, zato verjamem, da jih bomo na peti tekmi premagali." Vprašanju o vrnitvi se priljubljeni Šved ni mogel ognit. "Počasi, počasi napredujem. Mogoče bom zaigral na drugi tekmi polfinala," je v smehu odgovoril napadalec, ki je na 35 tekmah zbral 32 točk in kljub hujši poškodbi kolena načrtuje vrnitev na ledena ploskve še to sezono.

Košir: To je play-off hokej
Še bolj kot Matthiasson je žarel Jure Košir, nekdanji smučarski as in vodja trženja pri Acroniju Jesenicah: "To je vsekakor play-off hokej. Mislim, da je odločila pozitivna energija celotne dvorane in to, koliko smo dobro želeli našim igralcem, da se prebijejo naprej. Vesel sem, da jim je uspelo. Tekma je bila težka, fantje pa so dokazali, iz kakšnega testa so. V zadnji tretjini so se združili v res močno enoto in zlomil nasprotnika. Zdaj je treba napredovati korak za korakom."

Bi izpad v četrtfinalu pomenil neuspeh kluba? "Vsekakor smo si zastavili cilj polfinale, v primeru neuspeha v nedeljo bi se dalo pogovarjati o neuspehu v Ligi EBEL. Ampak tukaj je še drugi cilj, osvojitev naslova državnega prvaka. Ne razmišljam o tem, kakor tudi ne fantje, ki se koncentrirajo na trenutno dogajanje."

Šteje samo zmaga
Pred uspešnim razpletom na ledu so se na tribunah številni spraševali, kako to, da za zadetek ne zadošča niti več kot dveminutno igranje z dvema igralcema več. "Res je, igra z igralcem več ne steče, a dokler se zmaguje, tudi to ni pomembno. To je končnica, na koncu šteje samo zmaga. Nobeden ne gleda na igro in kako je prišlo do te zmage. Mene to ne skrbi, mogoče bo pa steklo v naslednji seriji, ko bomo še Olimpijo premagali," je povzel bistvo končnice pomočnik kapetana Jurij Goličič.

"Na tekmi je bil velik pritisk na nas, morali smo jo dobiti. Vsi, cela dvorana je pričakovala zmago od nas, zato smo bili malce nervozni. Izenačujoči zadetek nas je malo sprostil, dobili smo krila, oni pa so bili že malo utrujeni, ker so starejša ekipa. Zdaj zagotovo ne bo nobene "fešte", ker nismo še nič naredili. Z današnjo tekmo smo si samo priborili dolgo vožnjo v Linz, to pa zato, ker se tako radi vozimo," se je Ljubljančan v rdečem dres dotaknil več kot 400 km poti v eno smer.

Collins: Igrati vseh 60 minut
Strogi jeseniški strateg Kim Collins ni bil evforičen: "V prvi tretjini nismo dobro igrali, nekoliko bolje nam je šlo v drugi, a je bilo to še vedno premalo. Ob odmoru pred zadnjo tretjino sem rekel fantom: Ne morete samo upati, da bo nekdo dosegel zadetek. Pričakujte gol, želite si zmago. In res, po dveh, treh minutah smo zaigrali dosti bolje. Z dobro igro v teh 15 minutah smo si res zaslužili oba zadetka. Obenem je tudi Robert Kristan odigral izjemno tekmo in pripomogel h končni razliki. V nedeljo bomo morali igrati vseh 60 minut, ne samo tako kot danes, ko smo imeli dobro eno samo tretjino. Če se nam to posreči, je še vse odprto."

Pred zasukom že brez moči
Ob koncu je beseda pripadla še junaku večera, Connyju Strömbergu, ki je bil vidno načet od bolezni: "Bil sem res utrujen, a sem nekako našel dodatno energijo. Trdo sem delal, ko sem prejel plošček, je pač šlo notri. Vse dobro na koncu, upam da bom imel v nedeljo več moči. Linz se je v zadnji tretjini kot po navadi utrudil, še posebej branilci, kar smo znali izkoristiti. Če nam uspe ponoviti igro iz tretje tretjine, bomo Linz premagali tudi v nedeljo. Mälmström je izredno močan pri držanju ploščka, hkrati pa lahko tudi blokira nasprotnega igralca, s tem pa mi omogočo več časa in prostora za dobro postavitev."

Na vidiku veliki derbi
"Zdaj moram spiti veliko vode, da spet pridobim energijo, potem pa mislim, da bom prespal celoten jutrišnji dan," je svoje načrte za petek izdal najboljši strelec železarjev, ki je na 40 tekmah zbral 43 točk (24+19). Kapetan Dejan Varl je ob zadnjem aplavzu pozval navijače: "V Linzu si želim videti vsaj eno tribuno zapolnjeno z vami, da tako dobimo zadnjo tekmo, nato pa v polfinalu "nabijemo" še Olimpijo." Ali se bodo želje pravih ljubiteljev hokeja po slovenskem polfinalnem obračunu uresničile, pa se bo videlo v nedeljo zvečer.

Toni Gruden

Conny Strömberg po zmagi
Zaključek tekme Jesenice - Linz
Goličič o veselju do vožnje
Jeseniška ocena Jureta Koširja
Matthiasson o moštvu in povratku