"Veliki" Joe Thornton je takole pokopal Kralje in kot pravi kapetan popeljal Morske pse v naslednji krog. Foto: Reuters
Jonathan Quick in Joe Thornton
Ambiciozni Los Angeles bo vsaj še eno leto moral pokačati na preboj v 2. krog končnice, je nazadnje igral leta 2001. Foto: Reuters
Antti Niemi (San Jose Sharks)
Antti NIemi se je pobral po katastrofalni 5. tekmi, ko je iz 4 strelov prejel kar 3 gole. Finec, ki je lani s Chicagom osvojil Stanleyjev pokal, je blestel predvsem v 3. tretjini. Foto: Reuters
Ryan Smyth in Marc-Eduard Vlasic
San Jose je pokazal, kdo je gospodar Pacifiške divizije in dobil prvo medsebojni dvoboj v končnici z Los Angelesom. Foto: Reuters

Sezona za Kingse, ki v končnici zaradi poškodbe gležnja niso mogli računati na prvega strelca in zvezdnika Anžeta Kopitarja, je tako kot lani končana v 1. krogu končnice Lige NHL. LA je izgubil še tretji podaljšek v seriji in kar je še bolj nenavadno - vse tri "runde" v Staples Centru je dobil San Jose.

LA trikrat izničil vodstvo San Joseja
Morski psi so trikrat povedli (Kyle Wellwood, Jason Demers in Danny Heatley), Kralji pa so trikrat izenačili (Justin Williams, Ryan Smyth in Trevor Lewis), pri čemer so gostitelji dvakrat izkoristili številčno premoč. Pri izidu 3:3 dobre tri minute pred iztekom rednega dela si je napadalec gostov Jamie McGinn privoščil napad na Brada Richardsona, zaradi česar je prejel veliko kazen 5 minut.

Neizkoriščena velika kazen
Gostitelji so pritiskali za izenačenje serije na 3:3, a se Antti Niemi (26 obramb) ni dal premagati še četrtič. Najlepšo priložnost za zmago se je pol minute pred koncem ponudila veteranu Ryanu Smythu, a je plošček po gneči pred gostujočimi vrati ostal zunaj.

Odločilni protinapad Morskih psov
Slabo minuto potem, ko so v podaljšku Sharksi do konca "ubili" kazen McGinna, je sledil hiter protinapad 1. napada. Devin Setoguchi si je izmenjal podajo z Joejem Thorntonom in zakrožil okoli gola, podaja pred gol proti Patricku Marleauju je bila prestrežena, izgubljeni plošček pa je iz obrata prvi zadel Thornton in končal serijo.

Zamujena priložnost za presenečenje
"Imeli smo svoje priložnosti v seriji. Na 3. tekmi smo doma vodili s 4:0, še dvakrat smo igrali podaljšek. Razlika med zmago in porazom je res majhna. Oni so našli pot do golov v podaljških, mi nismo. V tej seriji je bila to glavna razlika," je kapetan Kraljev Dustin Brown podal dobro oceno, kjer je Los Angeles zapravil priložnost, da bi presenetil 2. postavljeno moštvo Zahoda.

Strele izsilile sedmo tekmo
Pittsburgh
ni bil kos razigrani Tampa Bayju, ki je s 4:2 izsilil sedmo tekmo v Pennsylvanii. Pingvini so zapravili drugo zaključno žogo, za njihove ambicije pa je bil usoden Steve Downie. Nabrušeni hokejist, ki je enako spreten tako z jezikom kot s palico, je zabil odločilni 3. gol, predtem pa prispeval podaji za prva dva gola, ki sta jih dosegla podporna igralca Strel: Teddy Purcell in Sean Bergenheim.

Liga NHL, končnica:

Vzhod, 1. krog:
TAMPA BAY (5) - PITTSBURGH (4) - 3:3
4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Purcell 17., Bergenheim 26., Downie 45., Malone 50.; Dupuis 9., Staal 44.
Obrambe: Roloson 27; Fleury 17.

Torek:
PHILADELPHIA (2) - BUFFALO (7) - 3:3
MONTREAL (6) - BOSTON (3) - 2:3

WASHINGTON (1) - NY Rangers (8) - 4:1

Zahod, 1. krog:
Los Angeles (7) - SAN JOSE (2) - 3:4
3:3 (0:0, 1:2, 2:1) - v 1. podaljšku
Williams 34., Smyth 41., Lewis 52.; Wellwood 23., Demers 37., Heatley 49., Thornton 63.
Obrambe: Quick 31, Niemi 26.

Torek:
VANCOUVER (1) - CHICAGO (8) - 3:3

Phoenix (6) - DETROIT (3) - 0:4
NASHVILLE (5) - Anaheim (4) - 4:2

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Povzetek tekme Los Angeles - San Jose 3:4 (v 1. podaljšku)