Navijači Pittsburgha so se na začetku serije še norčevali iz Jaroslava Halaka, zdaj pa je njihove 'sezone' že konec, Halak pa je še v lovu na Stanleyjev pokal. Foto: EPA
Navijači Pittsburgha so se na začetku serije še norčevali iz Jaroslava Halaka, zdaj pa je njihove 'sezone' že konec, Halak pa je še v lovu na Stanleyjev pokal. Foto: EPA
Andrej Markov in Mike Cammalleri
Mike Cammalleri je dve leti igral tudi z Anžetom Kopitarjem v Los Angelesu. Foto: Reuters
Patrick Marleau, Dany Heatley in Joe Thornton
Morski psi so v zadnjih letih po odličnem rednem delu pogosto zatajili, letos pa so šele drugič med štirimi. Foto: Reuters
Marian Hossa
Marian Hossa je dve leti zapored izgubil v finalu Lige NHL. Kako bo letos? Foto: Reuters
Jevgenij Nabokov
Jevgenij Nabokov za San Jose brani že od leta 1999. Foto: EPA

Če je bila še lanska sezona v znamenju superjunakov kova Sidney Crosby, Jevgenij Malkin in Aleksander Ovečkin, letos na veliko sceno prihajajo druga imena: Jaroslav Halak, Simon Gagne, Mike Cammalleri, Jonathan Toews ...

Konferenčni finale vzhoda: Philadelphia (7) - Montreal (8)
Povsem obratna zgodba kot na zahodu - na vzhodu se za vstop v finale potegujeta 7. in 8. rangirano moštvo! Philadelphia (8-4), ki je zadnja prišla v končnico, je prva napredovala v 2. krog, kjer je nato spisala zgodovino. Po 35 letih so Flyersi prvi, ki so nadoknadili zaostanek v seriji z 0:3, še več na 7. tekmi z Bostonom so nadoknadili tudi povsem enak zaostanek v golih.

Gagne se je vrnil v pravem trenutku
S poškodbami razredčeni Letalci imajo dva pilota - kapetana Mikea Richardsa (5+12) in prekaljenega branilca Chrisa Prongerja (4+7). Jeziček na tehtnici pri preobratu proti Bruinsom je bila ozdravitev Simona Gagneja (4+3/8 tekmah). Vratar Brian Boucher se je nesrečno poškodoval na 5. tekmi, a je pravi trenutek ozdravel Michael Leighton (94,3 %/3 tekmah), ki ga je več kot uspešno zamenjal, čeprav so bile to njegove prve tekme v karieri v NHL-končnici.

Halak zasenčil obe ekipi superzvezdnikov
Montreal (8-6) je izločil Washington, najboljše moštvo rednega dela, in prvake iz Pittsburgha po dramatičnih serijah, ki sta se odločili na 7. tekmi. Prvi superjunak Canadiensov je vratar Jaroslav Halak (93,3 %/13 tekmah!), ki dobesedno stoji na glavi in je izničil superzvezdniški moči Ovečkina in Crosbyja.

Cammalleri prvi med smrkci
Drugi superjunak "habsov" je prvi med "smkrci", kakor se je poleti oprijel vzdevek zbirke majhnih napadalcev, Mike Cammalleri (12+6), ki izkorišča izjemen strel iz prve ali zapestja. Napad je nato bolj ali manj omejen samo še na Briana Gionto (7+5), Tomaša Plekanca (4+7) in deloma Scotta Gomeza (1+10). Uspeh Montreala leži v obrambni postavitvi, kjer kraljuje orjak Hal Gill, ki je bil še lani prvak s Pingvini. Branilsko vrsto redčijo poškodbe, zato je prvo pravo priložnost dočakal novinec P. K. Subban, ki je že postal ljubljenec najbolj vročekrvnega občinstva v Severni Ameriki.

Štiri medsebojne tekme v rednem delu sta si moštvi razdelili: 2-2. Zdravih igralcev primanjkuje obema kluboma in vsaka nova poškodba zna zasukati serijo, v kateri zato tudi ne bo manjkalo čudežnih ozdravitev - trenutno je v prednosti Montreal, ki se mu obeta vrnitev prvega branilca Andreja Markova.
Poškodbe: Boucher, Laperriere, Carter, Emery, Rathje (PHI); Markov, Mara, Fortier (MTL)

Konferenčni finale zahoda: San Jose (1) - Chicago (2)
Najboljši moštvi zahoda sta prišli do tretje stopničke. San Jose (8-3) je v vlogi favorita prvič preskočil drugo stopničko. Ali je res končno prišlo leto Morskih psov? Potem ko je v 1. krogu blestel Joe Pavelski (9+6), je proti Detroitu svojo vrednost končno pokazala tudi Joe Thornton (3+8). Od avtogola dalje blesti branilec Dan Boyle (2+7), Jevgenij Nabokov (90,7 %) je imel do zdaj dve slabi tekmi, ko je prejel 10 golov, na preostalih 9 pa je bil le 16-krat premagan.

Največ se vrti okrog Jonathana Toewsa
Chicago (8-4) je bil proti Nashvillu v 1. krogu že v težavah, a je Marian Hossa (2+8) v pravem trenutku popravil vtis. Pri Blackhawksih se vse vrti okoli kapetana Jonathana Toewsa (6+14), ki potem, ko je bil najboljši napadalec zlate kanadske reprezentance v Vancouvru, dokazuje, da postaja pridruženi član velike trojice.

Obramba pridobiva na zanesljivosti
Patrick Kane
(7+8) prispeva svojo predrznost in ustvarjalnost, več kot odlični podporni igralec je Patrick Sharp (5+9). Obramba je bolj zdrava in pridobiva na zanesljivosti, Duncan Keith (1+5) upravičuje favorizirano kandidaturo za najboljšega branilca sezone. V golu je imel Antti Niemi (90,9 %) nekaj trenutkov slabosti, a je v 2. krogu vseeno krepko nadigral Roberta Luonga.

Heatley še čaka na veliki trenutek
Pri Sharksih Patrick Marleau (3+4) ne izstopa po točkah, zato pa po pomembnih golih, medtem ko Danny Heatley (2+9) še čaka na veliki trenutek, a mogoče največjo težo bodo imele predstave Ryana Cloweja (2+8), ki bo moral v grobi igri in tudi učinkovitosti parirati Dustinu Byfuglienu (4+2). Druga "oklepnika", ki bi morala s svojo fizično igro utrujati nasprotnika sta Dave Bolland in Kris Veersteeg in ravno ta bitka moči naj bi bila jeziček na tehtnici.

V rednem delu boljši Chicago
Na 4 medsebojnih tekmah v rednem delu je bil boljši Chicago s tremi zmagami proti enemu porazu. V nasprotju z vzhodnjaki pa sta obe moštvi skoraj povsem zdravi, kar obeta izredno serijo in tudi veliko prednost v velikem obračunu za Stanleyjev pokal.
Poškodbi: Staubitz (SJS); Johnsson (CHI).

Liga NHL, končnica, konferenčni polfinale

Vzhod, nedelja:
PHILADELPHIA (7) - MONTREAL (8) 0:0
Zahod, nedelja:
SAN JOSE (1) - CHICAGO (2) 0:0
V odebeljenem tisku je izid v zmagah, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.