Legende slovenskega hokeja (od leve proti desni): Tomaž Vnuk, Jože Kovač, Tone Prosenc, Marjan Gorenc, Murajica Pajić, Viktor Ravnik, Dejan Varl, Robert Ciglenečki in Albin Felc. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Legende slovenskega hokeja (od leve proti desni): Tomaž Vnuk, Jože Kovač, Tone Prosenc, Marjan Gorenc, Murajica Pajić, Viktor Ravnik, Dejan Varl, Robert Ciglenečki in Albin Felc. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Na Hokejski zvezi Slovenije so na drsališču na odprtem, ki je postavljeno na strehi nakupovalnega središča Aleja v Ljubljani, predstavili načrte in priprave na domače svetovno prvenstvo drugega hokejskega razreda, ki bi moralo potekati v slovenski prestolnici že leta 2020, pa so ga potem prestavili na leto 2021 in nato še enkrat zamaknili na 2022.

90 let od prvih hokejskih tekem

HZS je na druženje povabil tudi nekdanje kapetane tako jugoslovanske kot slovenske hokejske reprezentance, ki so ekipe vodili v posameznih obdobjih nekdanje skupne države in potem samostojne Slovenije. Ob odštevanju do SP-ja v Ljubljani, ki bo v Hali Tivoli potekal med 2. in 8. majem, v teh februarskih dneh zaznamujejo 90. obletnico prve uradne hokejske tekme na Slovenskem.

7. februarja se je v Kamniku najprej igrala pripravljalna oziroma izbirna tekma za postavo SK-ja Ilirije. Predhodnik današnje Olimpije je nato 21. februarja v Ljubljani igral s celovškim klubom in KAC je slavil s kar 12:1. Zanimivo je, da sta se kluba, zdaj SŽ Olimpija in KAC, pomerila tudi ta torek v ligi IceHL, v nasprotju s tisto prvo tekmo pa so zmagali Ljubljančani z 1:0.

90-letni Prosenc zaželel mesto med elito

Po podatkih je še živečih 23 kapetanov Jugoslavije in Slovenije. Povabilu HZS-ja se je odzvalo devet kapetanov in kot najstarejši še živeči hokejski reprezentant tudi 90-letni Tone Prosenc. Ob vitalnem Ljubljančanu so se zbrali še naslednje legende slovenskega hokeja: Albin Felc, Viktor Ravnik, Jože Kovač, Murajica Pajić, Marjan Gorenc, Tomaž Vnuk, Dejan Varl in Robert Ciglenečki.

"Pozdravljam vse hokejiste, zlasti vse tiste, ki ste zastopali Slovenijo in tudi našo prejšnjo skupno državo. Sam sem bil zraven leta 1955 in na prvem svetovnem prvenstvu v Nemčiji. Zaželel bi hokeju v Slovenijo takšno slavo, kot jo je že dosegel na olimpijskih igrah v Sočiju, in mesto med elito," je zbrane nagovoril starosta druženja Tone Prosenc.

Najnatančnejše roke ohranja Tomaž Vnuk

Slovenski hokej praznuje 90 let

Vsi so prejeli posebne spominske drese s simbolično številko 90, nato pa so se na hokejskem igrišču Aleje preizkusili še v streljanju na tarče v vogalih gola. S po dvema zadetkoma iz petih poskusov sta se v finalu pomerila Murajica Pajić in Tomaž Vnuk, legendarna zelena št. 24 pa je že v prvem poskusu napolnil levi zgornji kot, medtem ko je jeseniški branilec za las zgrešil in nagrada je šla v roke Vnuka.

Prenosi tekem Slovenije na TV Slovenija!

SP divizije I, skupina A, v Ljubljani med 2. in 8. majem boste lahko spremljali v prenosih na Televiziji Slovenija, kjer bo poudarek na tekmah risov. V konkurenci Francije, Avstrije, Romunije, Madžarske in Južne Koreje vodita prvi dve mesti v elino divizijo.

Prvi cilj: Premagati koronavirus, da bo lahko Tivoli čim bolj poln

Ob odsotnosti obolelega predsednika zveze Matjaža Rakovca je Miha Butara v vlogi podpredsednika HZS-ja poudaril pomen prihajajočega prvenstva in olajšanje, da tekmovanje končno bo.

"Slovenski hokejisti dosegajo neverjetne rezultate, 90 let pa je tudi neverjeten jubilej. Slovenci smo dosegli vrhunske rezultate in na kolena spravili velesile. Cilji ostajajo enaki, vedno se bomo trudili, da bomo napredovali in dosegli dobre rezultate. Na zvezi bomo skušali našim športnikom to omogočiti. Za SP v Ljubljani si želim, da bomo končno premagali koronavirus in da bo lahko dvorana Tivoli čim bolj polna. Fantje si zaslužijo podporo s tribun," je dejal Butara.

"To potegne za sabo stroške, ki bodo nekoliko višji. Je pa to kritika tudi za IIHF, ker je izpustil diviziji I, elitno skupino pa je odigrala. Možnost je bila, a niso enako obravnavali obeh prvenstev," je o težavah pred letošnjo izvedbo tivolskega SP-ja poudaril Butara.

Vstopnice že v prodaji od novega leta dalje

Nekaj tehničnih podrobnosti je pojasnil generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec. Vstopnice so že v prodaji, čeprav še vedno vlada določena negotovost glede tega, kakšni bodo ukrepi maja in ali bo takrat še veljala omejitev števila obiskovalcev na prireditvah.

"Spremenilo se ni nič, razen da upamo, da se bo spremenilo to, da bomo lahko igrali. Navsezadnje organiziramo prvenstvo zato, da igrajo pred svojimi navijači, ker jim s tem povečamo možnost za napredovanje," je dejal Kontrec. "Vstopnice smo dali v prodajo že pred novim letom. Zdaj so na voljo v paketni prodaji za vse slovenske in avstrijske tekme. Upamo, da bo situacija takšna, da bo dvorana lahko polno zasedena. Zadnjič nam je uvrstitev med elito uspela v Ljubljani in upam, da se bo tudi ta tradicija ponovila," si je zaželel Kontrec.

Selektor Matjaž Kopitar bo igralce zbral na Bledu 11. aprila, dogovorjen je za štiri pripravljalne tekme, še vsaj eno pa si še želi tik pred začetkom SP-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Selektor Matjaž Kopitar bo igralce zbral na Bledu 11. aprila, dogovorjen je za štiri pripravljalne tekme, še vsaj eno pa si še želi tik pred začetkom SP-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Kopitar: Odgovornost igranja doma je večja

Selektor članske ekipe Matjaž Kopitar se zaveda, da bo domače svetovno prvenstvo nekaj posebnega, obžaluje le, da zaradi posebnih okoliščin tokrat ne bo imel možnosti preizkusiti ekipe še na kakšnem pripravljalnem turnirju.

"Težko je povedati točno situacijo, ker so nam februarske tekme odpadle. Tu smo nameravali zbrati večino tistih, ki bodo igrali v Ljubljani. A to so stvari, na katere ne moreš vplivati. Prav veliko se ni spremenilo, fantje bodo prišli, odigrali bomo na najboljši ravni, kar smo sposobni. Pulz je na domačih tekmah malo večji. Odgovornost je večja, treba pa je odigrati po najboljših močeh," si je zaželel selektor.

Ker je druženje potekalo prav na dan polfinalnih tekem na olimpijskem turnirju, se je Kopitar dotaknil tudi Pekinga, kamor se Sloveniji ni uspelo uvrstiti. "S težkim srcem to gledaš. Danci, naši krvniki, so kar uspešno nastopali. Slovaki so presenečenje številka ena, tudi danes so namučili Fince. Normalno, da razmišljaš o tem, kaj bi bilo, če bi se uvrstili. A realno je, da je tako, kot je bilo."

Hokejska obletnica za ogrevanje na majski SP