Trener Anaheima se je po tekmi pritoževal, da je Daniel Cleary pri odločilnem zadetku oviral vratarja Jonasa Hillerja. Foto: Reuters
Trener Anaheima se je po tekmi pritoževal, da je Daniel Cleary pri odločilnem zadetku oviral vratarja Jonasa Hillerja. Foto: Reuters
Jonas Hiller in Chris Osgood
Eden izmed vzrokov za zelo dobro končnico Anaheima je tudi Jonas Hiller, ki je svojo prvo končnico končal z več kot 93 odstotki ubranjenih strelov. Foto: Reuters
Scott Walker
Scott Walker je s tole potezo utišal gledalce v Bostonu. Foto: EPA
Milan Lucic
Bostonu je podaljšek priigral Milan Lucic, 21-letni Kanadčan srbskih korenin. Foto: EPA

Branilec naslova Detroit je premagal Anaheim s 4:3. Rdeča krila so dvakrat vodila z dvema zadetkoma razlike (2:0, 3:1), a so se Rački vrnili na 3:3. Odločilni zadetek je natanko 3 minute pred sireno dosegel Daniel Cleary.

Detroit tretjič zaporedoma v konferenčnem finalu
"Plošček se je znašel pred menoj, želel sem si, da ga ne bi zapravil. Presrečen sem, da je končal v mreži," je navdušeno pripovedoval 30-letni Cleary, ki je Rdeča krila tako popeljal v tretji zaporedni konferenčni finale.

Rački dobro stopnjevali formo
Rački so večji del redne sezone igrali medlo. Formo so stopnjevali marca in se kot zadnji uvrstili v končnico, kjer so v prvem krogu (za nekatere poznavalce) pričakovano šokirali prvega nosilca San Joseja. V seriji proti Detroitu so se kar štiri tekme končale le z zadetkom razlike, vključno z drugo, na kateri so bili odigrani kar trije podaljški. "To je bila najboljša serija, v kateri sem sodeloval," je bil navdušen trener Detroita Mike Babcock in dodal: "Nekateri ljudje nočejo razumeti, da je bila serija tako naporna in izenačena. Rački so bili prvaki leta 2007 in vedo, kaj je potrebno za naslov."

Obračun Detroit - Chicago prvič po letu 1995
Detroit se bo v konferenčnem finalu pomeril s pomlajenim Chicagom, ki je edini serijo v polfinalu dobil v šestih tekmah. Prva tekma bo v nedeljo v Detroitu. Ekipi se bosta v končnici pomerila prvič po letu 1995, ko sta palice prav tako prekrižala v konferenčnem finalu.

Walker v idealnem trenutku do prvenca
Še bolj napeto je bilo v Bostonu, kjer je najboljšo ekipo rednega dela s 3:2 šokirala Carolina. Junak je postal Scott Walker, ki je v 18. minuti podaljška v mrežo spravil odbitek po strelu Raya Whitneyja. Walker je na svoji 25. tekmi v končnici dosegel svoj prvi zadetek!

Staal: "Prepričani smo bili, da bomo napredovali"
"Vse se je izšlo idealno. Scott je res dober in pošten fant. Danes je odigral izjemno tekmo in je res moštveni igralec," je soigralca hvalil Eric Staal, ki je o sami tekmi dejal: "Vztrajali smo pri svojem načrtu. Čeprav je Boston v zadnji tretjini izenačil na 2:2, smo bili prepričani, da bomo napredovali."

Carolina drugič zapored v gosteh dobila sedmo tekmo
Hurikani postajajo pravi "cup killerji", saj so že v prvem krogu končnice s 4:3 v zmagah izločili enega od glavnih favoritov za naslov New Jersey. Zdaj jih na zadnji stopnički pred bojem za Stanleyjev pokal čaka Pittsburgh, ki je v očeh lepega deleža strokovnjakov zdaj prvi favorit za naslov. Lahko Carolina preseneti še enkrat? Prvo priložnost bo imela že v ponedeljek.

Liga NHL, končnica, konferenčni polfinale, vzhod
Boston (1) - CAROLINA (6) 3:4
2:3 (1:1, 0:1, 1:0)
Bitz 8., Lucic 47.; Brind'Amour 14., Samsonov 28., Walker 79.
Obrambe: Thomas 34; Ward 34.

Washington (2) - PITTSBURGH (4) 3:4

Zahod:

DETROIT (2) - Anaheim (8) 4:3
4:3 (1:0, 2:2, 1:1)
Hudler 16., Helm 22., Samuelsson 37., Cleary 58.; Selanne 35., Perry 38., Ryan 48.
Obrambe: Osgood 24; Hiller 36.

CHICAGO (4) - Vancouver (3) 4:2

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrali so na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1. Enako velja tudi za konferenčna finala.

S. J.