Anže Kopitar je zdaj na Bledu, kjer ima akademijo za najmlajše hokejiste. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Kopitar je zdaj na Bledu, kjer ima akademijo za najmlajše hokejiste. Foto: www.alesfevzer.com

36-letni Hrušičan je odločitev sporočil na novinarski konferenci na Bledu. Dodal je, da s tem ne bo zaprl vrat reprezentanci ob morebitnih naslednjih akcijah. Kvalifikacije bodo na sporedu med 29. avgustom in 1. septembrom. Risi, ki so pod petimi krogi nastopili leta 2014 v Sočiju in 2018 v Pjongčangu, bodo igrali v Rigi, kjer jih čakajo obračuni z Latvijo, Francijo in Ukrajino.

Dolg pogovor s selektorjem Terglavom

Kapetan moštva Los Angeles Kings se bo v celoti posvetil pripravam na novo sezono Lige NHL. Kralji, s katerimi je Kopitar v letih 2012 in 2014 dvignil Stanleyjev pokal, so v pretekli sezoni izpadli v prvem krogu končnice, kjer je bil boljši Edmonton. Ta je prišel do finala, kjer pa je klonil pred Florido.

"Navijači verjetno ne bodo prav zadovoljni z mano. Odločil sem se, da se moram letos oziroma ti dve leti še povsem posvetiti Los Angelesu in letos me avgusta ne bo. S selektorjem sva imela dober pogovor, rekel je, naj ga pokličem, če si bom premislil, kar pa je zelo malo verjetno. Enkrat se moraš odločiti tudi za to, in to je stvar, ki se ji bom moral odpovedati," je dejal Kopitar.

Trenutno je Los Angeles najbolj pomemben

"Enostavno bi bilo preveč zame. Sem že malo starejši, preveč potovanj bi bilo, z Edom Terglavom sva govorila, bil je zelo razumevajoč. A daleč od tega, da bi bila odločitev lahka. Vedno sem rad igral za Slovenijo, ampak zdaj prideš do točke v karieri, ko je Los Angeles trenutno najbolj pomemben in bom vse svoje moči in sile usmeril v to," je še pojasnil Kopitar.

Dodal je, da povsem končal reprezentančne kariere ni. O morebitnem olimpijskem nastopu v Cortini 2026, če bi se Slovenija tja uvrstila, pa je dejal: "Če ne igraš v kvalifikacijah, je težko nekomu potem odvzeti mesto, toliko načelen pa sem, da se tega ne bi šel. So pa to še vedno olimpijske igre ... Z reprezentanco še ni konec, nisem pa še stoodstoten, kar se tega tiče."