Prvi Slovenec v Ligi NHL je v treh sezonah na 236 tekmah zbral 204 točke (79 + 125) in si prislužil 78 kazenskih minut, zaradi poškodbe pa je izpustill 10 tekem ob koncu uvodne sezone. Foto: Reuters
Prvi Slovenec v Ligi NHL je v treh sezonah na 236 tekmah zbral 204 točke (79 + 125) in si prislužil 78 kazenskih minut, zaradi poškodbe pa je izpustill 10 tekem ob koncu uvodne sezone. Foto: Reuters
Anže Kopitar, Alex Burrows
Letos je hokejist LA Kingsov s številko 11 uničil več kot 100 palic, zamenjal pa je tudi sedem parov drsalk. Foto: Reuters
Jure Robič
Kopitarjevo domovanje v Kalifoniji so letos obiskali Jure Robič pred RAAM-om, skupina Siddharta in delegacija KZS-ja. Se je mogoče 193 cm visoki hokejist prebil tudi med košarkarske reprezentančne kandidate? Foto: Iztok Novak
Anže Kopitar
V ZDA se bo prvi zvezdnik slovenskega hokeja vrnil že na začetku julija, kjer bo letos opravil bazične priprave na sezono 2009/10. Foto: EPA
Dean Lombardi in Terry Murray
Losangeleško hokejsko barko vodita športni direktor Dean Lombardi in izkušeni trener Terry Murray. Foto: EPA

S tem imam pa jaz malo težav. Tako, da moram že marca vedeti, da bomo v končnici, da bom imel kaj brade.

O bradi v morebitni končnici

Eden največjih slovenskih športnih zvezdnikov se je v nasprotju s prejšnjimi leti pretihotapil mimo novinarjev. Po treh tednih mirnega počitnikovanja v domačih krajih ga je pred mikrofone Vala 202 zvabil Marko Pangerc, Najboljši slovenski hokejist mu je razkril nekaj podrobnosti iz tretjega leta v Ligi NHL in nekaj načrtov za bližnjo ter daljnjo prihodnost.

Poslušajte oddajo v sredo z Anžetom Kopitarjem v celoti.

Statistični padec v 3. letu
"Zmeraj je lahko malo boljše. Prvo in drugo sezono je bilo vse super, letos je bil mogoče majhen padec," se je 21-letnik ozrl na svoje statistične dosežke. Kot novinec je na 72 tekmah zbral 61 točk (20 + 41), drugo leto se je po 82 srečanjih pohvalil s 77 točkami (32 + 45), letos je v rednem delu prav tako odigral vse tekme, sezono pa je sklenil s 66 točkami (27 + 39). "Take sezone so se dogajale tudi najboljšim. Treba je izbiti iz glave, da ne gre, in se pripraviti na novo sezono," je optimistično razpoložen Kopi.

Los Angeles mu je zlezel pod kožo
"Ponudba je bila zelo dobra. Kingsi so pokazali zanimanje. Veliko pove, da so samo Gretzkyju ponudili daljšo pogodbo," je prvi Slovenec v najboljši ligi na svetu obrazložil jesenski podpis nove kar sedemletne pogodbe z Los Angelesom, po kateri bo letno prejemal 6,8 milijona dolarjev bruto. Kopitar je potrdil, da so se pogovarjali o pogodbi dolgi od 5 do 7 let, nato pa se je po posvetovanju z družino in agentom odločil za daljšo različico. "Ko mi poteče, bom star 28 let, kar bo pravi čas še za eno pogodbo," je dolgoročni načrt razkril Anže, ki ne izključuje možnosti, da bi v LA-ju ostal še dlje.

Raje pokaže, kot govori
Hrušičan je v treh letih prehodil pot od novinca do pomočnika kapetana. "Sam nisem ravno glasen v garderobi. Rajši pokažem na ledu, kako naj bi šlo, in s tem poskušam izboljšati svoje soigralce," je svojo vlogo v vodenju moštva pojasnil Kopitar. "Verjetno je že veliko ljudem uspelo narediti, kar sem jaz naredil v teh treh letih, a je še vedno nekaj posebnega, ker se to zgodilo meni," o doseženem meni Kopi, ki čuti še posebno zadovoljstvo, da mu je to uspelo kot prvemu iz Slovenije.

Pretepa se ne, preklinja pa tudi po domače
"Živiš iz kovčka v kovček. V marsikaterem mestu ne preživiš niti 24 ur," je ritem NHL-a povzel Kopitar, ki se ne pritožuje nad potovanji in številnimi poleti, saj nima težav s spancem na letalu. Od gostujočih dvoran je izpostavil Joe Luis Areno v Detroitu in dvorano v Edmontonu. Oba objekta, ki nista najnovejša, zaznamuje dolga bogata zgodovina, kar daje tekmam poseben pečat. Od mest v ligi ni obiskal le Toronta, ki bo prišel na vrsto v novi sezoni. "Pretepal se še nisem in tudi se nimam namena, a če pride, pride, tako je v hokeju," Anže odkrito pove, da mu boksarski vložki niso ravno ljubi. In kako preklinja? "Kakor kdaj. Občasno pade tudi kakšna sočna v slovenščini."

Kralji nared za novo obdobje
Kingsi so doživeli novo pomladitev, letos je dokaj redno igralo kar sedem novincev. Proces prenavljanja in pomlajevanja pod vodstvom Deana Lombardija in Rona Hextalla naj bi se z letošnjo sezono zaključil. "Po koncu sezone so nam šefi dali vedeti, da to je to. Poleti se bo mogoče dodal še kakšen igralec. Cilj je končnica," pravi Kopitar.

Želi si levega krila
"Kakšno levo krilo, ki bi dajal gole in nam pomagal v napadu," je svojo osebno željo po okrepitvi izdal Kopitar, ki trdno zaupa vodstvu kluba, da bodo potegnili prave poteze v boju za napredovanje moštva. Bo Lombardi uslišal svojega superzvezdnika in mogoče v Kaliforijo pripeljal Mariana Gaborika ali celo Ilijo Kovaljčuka? "Bomo videli. 1. julija se odpre rok za podpisovanja in tudi sam bom prek spleta spremljal dogajanje," napoveduje postavni Hrušičan.

"S tem imam pa jaz malo težav. Tako, da moram že marca vedeti, da bomo v končnici, da bom imel kaj brade," se je Kopitar pošalil o klubskem cilju in tradicionalnem puščanju brade v končnici.

Prvič v končnico, potem tudi za rise
"Upam, da bom še kdaj prišel igrat za slovensko reprezentanco. Hkrati pa upam, da se bomo vsako leto uvrstili v končnico. Oboje pa ne bo šlo, razen če se na pol presekam," je o (ne)igranju za rise in nasprotujočih si željah dejal Kopitar. "Tako prvenstvo B skupine kot A skupine sem že igral, končnice Lige NHL pa še ne in najprej bi še poskusil, kako to gre," je pojasnil, da je njegov naslednji veliki cilj res le "play-off" in lov za Stanleyjevim pokalom.

Po oddaji Vala 202 V sredo z Anžetom Kopitarjem, ki jo je ustvaril Marko Pangerc, priredil Toni Gruden.

S tem imam pa jaz malo težav. Tako, da moram že marca vedeti, da bomo v končnici, da bom imel kaj brade.

O bradi v morebitni končnici