Bo drugo leto Anže Kopitar s podajami 'hranil' Iljo Kovaljčuka? Več golov kot Kovaljčuk je po 'lock outu' dosegel le Aleksander Ovečkin. Foto: Reuters
Bo drugo leto Anže Kopitar s podajami 'hranil' Iljo Kovaljčuka? Več golov kot Kovaljčuk je po 'lock outu' dosegel le Aleksander Ovečkin. Foto: Reuters
Aleksander Frolov, LA Kings
Na tržišču je tudi še Aleksander Frolov, ki je (bil) sicer član LA Kingsov z najdaljšim stažem. Foto: EPA
Cristobal Huet
Francoski vratar Cristobal Huet, ki je bil kljub 5,65-milijonski plači le rezervist pri osvojitvi naslova prvakov, se bo najverjetneje znašel v AHL-u, če ne bo hotel poiskati kluba v Evropi. Foto: Reuters
Dan Hamhuis
27-letni Dan Hamhuis je podpisal najvrednejšo pogodbo dneva - z Vancouvrom je sklenil dogovor za 27 milijonov dolarjev, ki pa jih bo prejel v šestih letih. Najboljšo letno povprečno plačo (5,63 mio.) je iztržil Martin St. Louis, ki je obnovil pogodbo s Tampa Bayjem. Foto: EPA

Ilja Kovaljčuk je najboljši strelec in po mnenju poznavalcev najboljši hokejist, ki se po "lock-outu" in sprejetju nove kolektivne pogodbe leta 2005 znašel na tržišču prostih igralcev. 27-letni levokrilni napadalec je januarja zavrnil Atlanto, ki mu je za 12-letno zvestobo ponudila kar 101 milijon dolarjev. Sledila je menjava z New Jerseyjem, s katerim je izpadel v 1. krogu, zdaj pa na prostem trgu išče najboljšo ponudbo.

Kralj ali Vrag?
Že pri februarski menjavi je bil Los Angeles med glavnimi favoriti za pridobitev Kovaljčukovih storitev, zdaj pa so Kingsi znova v igri. Po poročanju TSN-ovega analitika Boba McKenzieja sta po pogajanjih in sklenjenih poslih prvega dne realni le dve možnosti - ali Kovaljčuk podpiše s Kralji ali pa ostane v New Jerseyju, ki pa še mora s kakšno menjavo narediti prostor v klubskem proračunu za plače ("salary capu").

LA še brez okrepitev
Generalni menedžer LA Kingsov Dean Lombardi ni komentiral pogajanj, a prevladuje mnenje, da mora dodati izvrstnega strelca, če želi, da se Kralji enakovredno vključijo v boj z najboljšimi moštvi Zahodne konference. Moštvo Anžeta Kopitarja ni podpisalo nobenega igralca, zato pa sta klub zapustila izkušeni branilec Sean O'Donnell (Philadelphia) in "enforcer" Raitis Ivanans (Calgary).

Branilci vroča roba 1. julija
Najbolje so se prodajali branilci, ruski veteran Sergej Gončar je že po nekaj minutah zapustil Pittsburgh in se preselil k Ottawi. A to prvakov iz sezone 2009 ni preveč potrlo, saj so v svoje vrste zvabili kar dva izvrstna branilca - prvi je podpisal Čeh Zbynek Michalek (prej Phoenix), nato pa še Američan Paul Martin (prej New Jersey). Devilsi so se nato okrepili s Švedom Henrikom Tallindrom (Buffalo) in Rusom Antonom Volčenkom (Ottawa).

Canucksi vse močnejši
Tekmece je presenetil Vancouver, ki je okrepil modro črto s cenjenim Danom Hamhuisom, ki je do zdaj igral za Nashville, nato pa sta hotela podpisati Pittsburgh in Philadelphia, a je očitno prevladala želja, da zaigra v rodni provinci. Canucksi so se okrepili tudi s centrom Mannyjem Malhotro (San Jose), ki je med "lock outom" igral za ljubljansko Olimpijo. Na tržišču je tudi še veliko vratarjev, izstopata Jevgenij Nabokov in Marty Turco.

Prvaki na udaru "salary capa"
Nov pričakovani udarec so doživeli prvaki - Chicago Blackhawksi so zaradi prebogatih pogodb prisiljeni k razprodaji šampionskega moštva. Z menjavo je v Atlanto odšel Andrew Ladd, kar pomeni, da je "vetrovno mesto" zapustil že sedmi član ekipe, ki je junija po 49 letih osvojila Stanleyjev pokal. A odhodov s tem še ne bo konec, saj morajo s 55,2 milijona dolarjev (njihov 'salary cap' je zmanjšan zaradi bonusov) podpisati vsaj 20 igralcev, trenutno pa ima Chicago pod pogodbo 14 igralcev, ki bi jim moral za plače izplačati 55,8 mio. dolarjev.

Vidnejši prestopi in podpisi pogodb:
- Sergej Gončar
(PIT) k Ottawi, 3 leta za $16.5 mio.
- Martin St. Louis (TBL) obnovil pogodbo s Tampo Bayjem, 4 leta za 22.5 mio.
- Dan Hamhuis (NSH) k Vancouvru, 6 let za 27 mio.
- Anton Volčenkov (OTT) k New Jerseyju, 6 let za 25,5 mio.
- Paul Martin (NJD) k Pittsburghu, 5 let za 25 mio.
- Zbynek Michalek (PHO) k Pittsburghu, 5 let za 20 mio.
- Braydon Coburn (PHI) obnovil pogodbo s Philadelphio, 2 leti za 6.4 mio.
- Henrik Tallinder (OTT) k New Jerseyju, 4 leta za 13,5 mio.
- Colby Armstrong (ATL) k Torontu, 3 leta za 9 mio.
- Tony Lydman (BUF)) k Anaheimu, 3 leta za 9 mio.
- Ray Whitney (CAR) k Phoenixu, 2 leti za 6 mio.
- Olli Jokinen (NYR) k Calgaryju, 2 leti za 6 mio.
- Saku Koivu (ANA) obnovil pogodbo z Anaheimom, 2 leti za 5 mio.
- Manny Malhotra (SJS) k Vancouvru, 3 leta za 7.5 mio.
- Antero Nittymaki (TBL) k San Joseju, 2 leti za 4 mio.
- Dan Ellis (NSH) k Tampa Bayju, 2 leti za 3 mio.
- Andrej Meszaros iz Tampe v Philadelphio za izbor v 2. rundi nabora 2011.
- Sean O'Donnell (LAK) k Philadelphii, 1 leto za milijon dolarjev
- Raitis Ivanans (LAK) k Calgaryju, 2 leti za 1,15 mio. dolarjev.