Slovaški vratar je bil zamenjan točno na polovici tekme, ko so ga Flyersi s 14. strelom premagali še četrtič. Foto: Reuters
Slovaški vratar je bil zamenjan točno na polovici tekme, ko so ga Flyersi s 14. strelom premagali še četrtič. Foto: Reuters
Antti Niemi in Duncan Keith
Antti Niemi in Duncan Keith sta bila najboljša igralca Chicaga. Keith je poveljeval obrambi, ki je izničila vseh pet izključitev. Foto: Reuters
Zmagoviti gol Byfugliena
Rus Nabokov bi s kakšno izjemno potezo mogoče res lahko ubranil zmagoviti gol, a večji del krivde gre na račun Roba Blakea in Danyja Heatleyja, ki nista pokrila Dustina Byfugliena. Foto: Reuters

Slovaški vratar, ki je bil najboljši igralec v prvih dveh krogih letošnje končnice, je doživel mrk in je bil v 30. minuti pri izidu s 4:0 zamenjan s Careyjem Priceom, kateremu je med sezono speljal mesto prvega vratarja "habsov".

Coburn začel, Leighton zapečatil
Flyersi, ki so kot tretje moštvo v zgodovini Lige NHL nadoknadili zaostanek v seriji z 0:3, so nadaljevali tam, kjer so končali v obračunu z Bostonom. Branilec Braydon Coburn je zadel ob prvem "power playju", v obrambni tretjini pa je blestel vratar Michael Leighton (13 obramb v 1. tretjini).

Šest različnih strelcev za Flyerse
S tremi goli v prvih 10 minutah 2. tretjine je bila prva tekma vzhodnega finala odločena, do konca so gostitelji poskrbeli za prvi "shutout" Leightona, ki je igral šele četrto tekmo končnice v karieri. O strelski uravnoteženosti Philadelphie govori podatekm, da noben igralce ni zbral več kot dve točki.

Ostrostrelec Byfuglien poskrbel za "brejk"
Obračun prvega in drugega moštva Zahoda je šest minut pred iztekom rednega dela odločil prvi napad Chicaga. Kapetan Jonathan Toews je dobil sodniški met proti Joeju Thorntonu, Patrick Kane je ob ogradi našel odprtega Dustina Byfugliena, ki je z natančnim strelom iz vrha krogov ukanil Jevgenija Nabokova.

Veliki vratarski večer Niemija
Kljub le trem golom so gledalci v San Joseju videli kar 95 strelov v okvir vrat in odlično predstavo Finca Anttija Niemija, ki je s 44 obrambami zasluženo postal prva zvezda srečanja. Morski psi so povedli v 12. minuti, ko je z natančnim strelom z razdalje pokritega Niemija premagal Jason Demers, ki je bil na tekmi sicer 7. branilec gostiteljev. Izid je v 28. minuti izenačil Patrick Sharp, potem ko mu je Duncan Keith priboril prostor za strel. Plošček je dvakrat spremenil smer in med nogami Nabokova odšel v mrežo.

Joeja tokrat zatajila v ključnih sekundah
Ob koncu so Sharksi poskušali brez ruskega vratarja in izsilili še eno izključitev na strani gostov. Ob razmerju 6 na 4 sta se ponudili dve veliki priložnosti za izenačenje, a sta Joe Pavelski in Joe Thornton zgrešila odprta strela.

LIGA NHL - KONČNICA

VZHOD, finale

PHILADELPHIA (7) - MONTREAL (8) 1:0
6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Coburn 4.,van Riemsdyk 21., Briere 25., Gagne 30., Hartnell 53., Giroux 54.
Obrambe: Leighton 28; Halak 10, Price 9.

ZAHOD, finale
SAN JOSE (1) - CHICAGO (2) 0:1
1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Demers 12.; Sharp 28., Byfuglien 54.
Obrambe: Nabokov 38; Niemi 44.

V oddebeljenem tisku izid v seriji; igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.