Rok Kapel je v četrtek dvakrat zatresel mrežo Dunaja, v petek pa je dosegel odločilni zadetek za zmago nad Bolzanom s 3:2. Foto: SŽ Olimpija
Rok Kapel je v četrtek dvakrat zatresel mrežo Dunaja, v petek pa je dosegel odločilni zadetek za zmago nad Bolzanom s 3:2. Foto: SŽ Olimpija

Pred desetimi leti je Olimpija v četrtfinalu izločila Fehervar s 4:2 v zmagah. Odločilni zadetek je dosegel Aleš Mušič, ki bo junija praznoval 40. rojstni dan. V polfinalu je bil nato poznejši prvak Linz boljši s 4:1 v zmagah.

V letošnji sezoni je Olimpija že osvojila Pokal Slovenije na Bledu, v finalu državnega prvenstva pa se bo srečala s Triglavom, potem ko je v polfinalu ugnala Jeseničane s skupnim izidom 8:0 (3:0 in 5:0). Dvojna domača krona je zelo blizu.

Polom proti Znojmu jih je prebudil
V nedeljo so zmaji doživeli najvišji poraz sezone. V Tivoliju so po katastrofalni predstavi izgubili proti Orlom iz Znojma z 0:8. Prave ekipe se iz poloma vedno nekaj naučijo in sledile so tri zmage in velikih devet točk za potrditev četrtfinala. Dornbirn je res že dalj časa odpisan, Dunaj in Bolzano pa imata zelo kakovostni zasedbi in težko je premagati dve tako močni ekipi v dveh zaporednih dneh. Zmagi s 5:2 in 3:2 sta navdušili tudi največje kritike.

Kralj: Zdaj se začenja pravi del sezone
Trener Mitja Šivic je zbolel in ekipo je na obeh zadnjih domačih tekmah vodil njegov pomočnik Matic Kralj. Po obeh zmagah je Šivic po telefonu čestital svojim izbrancem, v garderobi je bilo seveda sijajno vzdušje.

Matic Kralj je odlično nadomestil Mitjo Šivica na ključnih tekmah sezone. Foto: SŽ Olimpija
Matic Kralj je odlično nadomestil Mitjo Šivica na ključnih tekmah sezone. Foto: SŽ Olimpija

"Dobro smo začeli, potem pa je energija padla v drugi tretjini. Poznala se je utrujenost, saj smo igrali dve zaporedni tekmi. Vložek je bil velik in vsi so iztisnili še dodatno energijo. Imamo pravo ekipo in vsi komaj čakamo končnico. Zdaj se začenja pravi del sezone. V nedeljo gremo na Dunaj po zmago," je povedal Kralj, ki pričakuje še precej več gledalcev na tekmah končnice.

Nočejo se posloviti v četrtfinalu
"Pred sezono nismo imeli previsokih ciljev. Vsako tekmo smo jemali posebej, vmes je prišla tudi kriza. To je velik uspeh za naš klub, apetiti pa hitro rastejo. Nočemo izpasti v četrtfinalu. Prepričan sem, da bodo imeli tekmeci težave z nami. Denar igra vlogo, a na koncu odločajo izkušeni igralci in pravi pristop," je razmišljal pomočnik glavnega trenerja.

Vsako sezono se je klub zelo dvignil
Kralj je v sezoni 2017/18 igral za Olimpijo v prvi sezoni v Alpski ligi, ko se je klub še postavljal na noge. Proračun je bil precej nižji, igralski kader pa za nekaj razredov slabši. Zeleno-beli so doživeli 13 porazov na 15 derbijih z Jeseničani. Marsikaj se je spremenilo v zadnjih štirih letih.

"Pred štirimi leti je imel Tomaž Vnuk že sestavljeno vizijo kluba. Prvo sezono smo morali le odigrati. Ekipa ni bila v dobrem stanju, vseeno pa smo bili kar visoko v Alpski ligi. Vsako sezono se je klub zelo dvignil in nisem presenečen, da nam je uspel ta podvig. Tudi navijači in pokrovitelji so začeli verjeti v nas. Potrebujemo to podporo s tribun. Na ledu se zelo sliši. Upam, da bo v končnici dvorana lepo napolnjena, saj ni več omejitev," je poudaril Kralj.

Tomaževič: Nismo še rekli zadnje besede, saj lahko prikažemo še boljše predstave
Blaž Tomaževič je v petek zvečer zadel z igralcem več za 2:0. V lanski sezoni je bil nosilec igre Jesenic, letos pa je naredil nov korak naprej. Zasenčil je tudi večino tujcev pri Olimpiji.

"V drugi tretjini smo začeli braniti prednost z 2:0. To je bila napaka proti Bolzanu. Na tako pomembni tekmi, ki je imela že značaj končnice, energije nikoli ne zmanjka. Iztisniti je treba vsak atom moči. Zaslužili smo si končnico, padec sredi sezone nas ni ustavil. Zavedali smo se, da imamo dobro ekipo, na glas pa nismo želeli govoriti o končnici. Nismo še rekli zadnje besede, saj lahko prikažemo še boljše predstave."

"Nismo se ozirali nazaj. Tekma proti Znojmu ni bila realen kazalnik naše forme. Tudi to se zgodi v dolgi sezoni. V Dornbirn smo odšli že v ponedeljek in se zmenili, da bo ta teden vse drugače. Stopnjevali smo predstave, danes smo igrali najbolje. To je bila srčna igra. Zelo smo zadovoljni, da gremo v končnico," je povedal 24-letni napadalec, ki je v letošnji sezoni dosegel 12 golov in prispeval še 13 podaj.

Deset dni odmora jim bo koristilo
"Ritem tekem je bil brutalen, zdaj pa se bo začel najlepši del sezone. Po tekmi zadnjega kroga na Dunaju bomo imeli deset dni odmora, ki nam bo prišel zelo prav. Predvsem glave je treba spočiti pred ključnimi tekmami. Morda si na Dunaju zagotovimo še prednost domačega ledu v četrtfinalu. V Tivoliju je res lepo igrati, če so tribune lepo zapolnjene," je dodal Tomaževič.

Zadetki s tekme Olimpija - Bolzano

Zelo optimistična napoved Lepše se je uresničila
Stavo leta na Celovški 25 je dobil nekdanji generalni sekretar kluba Dušan Lepša. Nekaj dni po porazu na odločilni tekmi finala državnega prvenstva proti Jeseničanom po podaljšku je bil v Tivoliju na sporedu reprezentančni turnir. Lepša je bil prepričan, da se bo Olimpija prebila med najboljšo šesterico Lige IceHL že v prvi sezoni po vrnitvi. Nihče izmed novinarjev ni bil takega mnenja. Večina predstavnikov sedme sile je menila, da bodo zmaji končali na predzadnjem ali zadnjem mestu, še najbolj optimistična napoved je bila 10. mesto, torej zadnje, ki vodi v dodatne kvalifikacije za četrtfinale.

Vnuk želi v četrtfinalu igrati proti Madžarom
V petek zvečer je bil Lepša nasmejan do ušes. Njegov dolgoletni prijatelj Tomaž Vnuk ima že novo željo. V četrtfinalu bi se rad srečal s Fehervarjem, ker Madžari na velikih tekmah vedno izgubijo proti Slovencem. V tej sezoni je Fehervar osvojil vseh 12 točk proti Olimpiji v rednem delu, a v končnici se igra drugačen hokej.

Nekdanji predsednik in direktor zmajev bi si zelo želel tudi novega obračuna s Salzburgom. Pred 14 leti je bil kapetan ekipe, ki je vodila v finalni seriji proti rdečim bikom s 3:1 v zmagah, na koncu pa ostala brez lovorike po odločitvi za zeleno mizo na četrti tekmi, ki je prevesila serijo v korist Salzburžanov.