Trevor Gooch je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Načel je mrežo Asiaga in prispeval še dve podaji. Foto: www.alesfevzer.com
Trevor Gooch je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Načel je mrežo Asiaga in prispeval še dve podaji. Foto: www.alesfevzer.com

47-letni finski strokovnjak je konec januarja prišel v Ljubljano, potem ko je odstopil Mitja Šivic. Vse do nedelje zvečer je čakal na prvo zmago na domačem ledu.

Še bolj nenavadno zveni vse skupaj, če pogledamo predstave Ljubljančanov na gostovanjih, kjer so v tej sezoni dobili že pet tekem in zbrali 14 od 21 mogočih točk. V Tivoliju jih imajo le pet od 27 mogočih.

Sorodna novica SŽ Olimpija končno premagala urok Hale Tivoli

V Ligi IceHL (takrat se je imenovala še Liga Ebel) je Olimpija nanizala 16 zaporednih porazov v sezoni 2016/17, ko je bila klubska blagajna prazna. Na domačem ledu je tudi pred sedmimi leti igrala precej bolje kot na gostovanjih, kjer so bile zmage res redke.

Poglejmo še malce bolj v zgodovino tega tekmovanja. Fehervar je prvič igral v Ligi Ebel v sezoni 2007/08. V rednem delu je zbral le 14 točk v 36 krogih, vendar vseeno ni imel tako dolgega niza porazov na domačem ledu.

Polom le proti Vorarlbergu
V tej sezoni je Olimpija izgubila uvodnih osem domačih tekem (Linz 2:3 – po podaljšku, Innsbruck 1:2, Vorarlberg 1:7, Salzburg 2:3, Linz 0:2, Beljak 2:5, Bolzano 3:4 – po podaljšku, Fehervar 3:4).

Vorarlberg nima bolj kakovostnega kadra od zmajev in to je bil zares slab večer. Vse preostale tekme so bile tesne, odločale so individualne napake v ključnih trenutkih, slab "power play", nedisciplina v igri in tudi premajhna samozavest.

Priznani trener Asiaga Barrasso besen po visokem porazu
Asiago je prišel v Tivoli samozavesten. Na zadnjih treh tekmah je osvojil sedem točk. Premagal je Vorarlberg s 6:4 in Pustertal z 2:0, v Bolzanu pa je klonil šele v podaljšku. Trener Tom Barrasso je bil po porazu tako jezen, da sploh ni želel priti pred novinarje. Nekdanji izjemni vratar v Ligi NHL (leta 1991 in 1992 je osvojil Stanleyjev pokal s Pittsburghom) že šest sezon z vmesnim premorom uspešno vodi Asiago.

Zadetki s tekme SŽ Olimpija - Asiago

Karhula: Na številnih domačih tekmah smo vedno našli pot do poraza
Trener zmajev Karhula je bil sproščen. Ni bilo več treba pojasnjevati razlogov za poraz. "To je bila zaslužena zmaga, nadzorovali smo potek tekme. V garderobi je bilo res imenitno vzdušje, res sem srečen, da smo končno zmagali tudi na domačem ledu. Zdaj se bo precej lažje pripraviti na tekmo z Dunajem," je hitro pogled naprej usmeril Finec, ki se čudi temu, da je Dunaj šele na 12. mestu.

"Mislim, da smo na številnih domačih tekmah igrali dobro, a vedno smo našli pot do poraza. V zadnjih treh tednih smo se pogovarjali, da bo treba ostati zbran vseh 60 minut. Končno nam je steklo v napadu, pet golov je res lep izkupiček. Velikokrat nas je pokopalo nekaj slabih minut. Tokrat je Asiago znižal na 4:1, a nas to ni ustavilo. Če bi prejeli še zadetek za 4:2, bi gostje dobili silovit zalet in težko bi bilo ohraniti naskok," je razlagal Karhula.

Antti Karhula je dočakal prvo zmago na klopi Olimpije v dvorani Tivoli. Foto: SŽ Olimpija
Antti Karhula je dočakal prvo zmago na klopi Olimpije v dvorani Tivoli. Foto: SŽ Olimpija

Neprijetnih vprašanj bo zdaj zagotovo manj. "Novinarji ste me vseskozi spraševali o tem črnem nizu. Ko se je začel decembra lani, sploh še nisem bil v Tivoliju. Igralci seveda poslušajo in berejo komentarje in pritisk se je povečeval. Ni nam bilo lahko. Upam, da smo zdaj našli pravi recept tudi na domačem ledu."

Pance: To je luč na koncu predora, ni pa čas za evforijo
Žiga Pance je bil zelo dobro razpoložen po koncu tekme. Izkušeni napadalec je zadel za 3:0 po pol ure igre ob prednosti igralca več.

"Asiago je bil tekmec po meri. Nekje je treba začeti. Na vsak način smo morali prekiniti urok dvorane Tivoli. Od prve minute smo igrali disciplinirano v obrambni tretjini. Končno smo bili učinkoviti v napadu, stekel je "power play", dosegli smo dva zadetka. To je luč na koncu predora. Seveda zdaj ni čas za evforijo, a na tem lahko gradimo," je ocenil tekmo.

Končno je napočil trenutek za veselje z navijači. V garderobi je bilo končno pravo vzdušje: "V garderobi se čuti veliko olajšanje. Vsi smo imeli v mislih številne domače poraze. Na vsak način smo želeli zmagati v Tivoliju, a se je vedno nekaj obrnilo proti nam. S to zmago smo veliko breme odvrgli z ramen, zdaj pa bo treba nadaljevati v zmagovitem ritmu. Upam, da bomo kmalu imeli toliko točk na domačem ledu, kot jih imamo na gostovanjih."

Tudi v uspešni predlanski sezoni so imeli krizo
Konkurenca v Ligi IceHL je močna, predvsem avstrijski klubi imajo zelo visoke proračune, zato je normalno, da ima Olimpija vsako sezono kakšno krizo.

"Predlani smo se uvrstili v četrtfinale Lige IceHL, a smo imeli veliko zimsko krizo, ko decembra in januarja ni šlo nič po načrtih po odličnem startu v sezono. Lani smo imeli številne poraze v drugem delu sezone. Ne smemo znova zaiti v krizo po premoru za reprezentančne tekme, ki se ga zelo veselim, saj je ritem treh tekem na teden zelo naporen," je pojasnil Pance.

V težkih trenutkih je treba tudi pojesti plošček za uspeh
Aprila bo minilo deset let od njegovega zmagovitega zadetka v podaljšku za naslov Bolzana v Salzburgu, a imel je tudi precej bolj slabe spomine.

"Spomnim se, da smo imeli niz porazov v Dornbirnu. V takih trenutkih je treba tudi pojesti plošček za uspeh. Treba se je vrniti na osnove hokeja."

Olimpija je po tretjini rednega dela na devetem mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije za četrtfinale. Na dno sta prikovana Dunaj in Gradec, ki je dve tekmi izgubil za zeleno mizo, potem ko ni imel dovolj igralcev, saj jih je veliko zbolelo.

"Preseneča me, da sta Dunaj in Gradec na zadnjih dveh mestih. V tej ligi ni slabih moštev. Mi lahko premagamo Salzburg, ampak lahko pa tudi izgubimo proti Gradcu, ki je na zadnjem mestu," je še dodal Pance.

Nik Simšič je dosegel dva zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Simšič je dosegel dva zadetka. Foto: www.alesfevzer.com

Magovac: Večkrat sem imel občutek, da so bili porazi nezasluženi
Branilec Aleksandar Magovac si je prav tako oddahnil. "To je bila res dolgo pričakovana zmaga na domačem ledu. Velikokrat smo bili zelo blizu, a smo v zadnjih minutah popustili in izgubili. Večkrat sem imel občutek, da so bili porazi nezasluženi."

"V Asiagu smo jih visoko premagali in imeli so veliko samozavest pred začetkom tekme. Zavedali smo se, da jih lahko zlahka premagamo, če bomo odigrali na naši visoki ravni. Ko smo hitro povedli, se je nato vse odprlo. Na klopi se je čutila dodatna energija. Goli so padali drug za drugim in končno smo si lahko oddahnili. Asiago je uspel znižati, a nas to ni zmedlo, hitro smo se zbrali. Zdaj bomo lažje začeli naslednje domače tekme, saj ne bo več tega pritiska."

Dunaj, Linz in Pustertal so zadnji trije tekmeci pred reprezentančnim premorom. "Na lestvici smo morda celo višje od pričakovanj nekaterih pred začetkom sezone. Mislim, da smo lahko še višje, saj smo nekaj tekem izgubili zaradi nezbranosti. V dveh ali treh minutah smo prejeli nekaj zadetkov in celotna tekma se je obrnila v napačno smer. Zelo pomembno bo, da naslednji teden dobimo veliko točk na preostalih treh tekmah pred reprezentančnim premorom, potem pa lahko gremo mirno v drugi del sezone. Želimo se prebiti v končnico," je poudaril Magovac, ki se je spomnil tudi na težko sezono na Jesenicah.

"V karieri sem že imel dolg črn niz. Zadnje leto na Jesenicah v Ligi Ebel je bilo zelo slabo. Poznam občutek, ko gre dolgo vse narobe. Samozavesti ni."

Na gostovanjih niso pod pritiskom
Na gostovanjih so zmaji redno bruhali ogenj. Postavili so se precej bolj obrambno, čakali na napako gostiteljev in jo velikokrat dočakali. Ko so povedli, jih je bilo težko zaustaviti.

"Od domače ekipe se vedno pričakuje, da bo narekovala ritem igre, igrala agresivneje, napadalneje. Ko smo prejeli prvi zadetek, nam je spodrezalo krila. Nismo imeli več samozavesti in gostje so prevzeli pobudo. To se ne bi smelo dogajati. Na gostovanjih je bilo lažje, saj nismo imeli pritiska. Izpolnjevali smo zahteve trenerja. Osnove smo delali zelo dobro in to je recept za zmago. Domače ekipe so iskale potezo več za gledalce. Ko smo jih kaznovali, niso našli več poti nazaj. Ko si priigramo prednost, je zelo težko igrati proti nam."

Navijači tudi po seriji porazov niso obupali
1190 gledalcev se je zbralo na Celovški 25, kar je lepa številka, če pomislimo, da so se zmaji zadnje zmage na domačem ledu veselili 2. decembra lani proti Pustertalu (5:2).

Ljubljansko občinstvo je izjemno zahtevno. To ne velja le za hokej, tudi v košarki in nogometu je zgodba podobna. V Stožicah si je tekmo med Olimpijo in Aluminijem ogledalo le 750 gledalcev.