Anže Kopitar je na prvi tekmi sezone podal za izenačenje na 1:1, nato zabil za 2:1 in 4:1 ter 6:1, vmes pa še podal za 5:1. Foto: AP
Anže Kopitar je na prvi tekmi sezone podal za izenačenje na 1:1, nato zabil za 2:1 in 4:1 ter 6:1, vmes pa še podal za 5:1. Foto: AP

Favorit za naslov prvaka Vegas je v 10. minuti povedel v Staples Centru, a nato je igral le še Los Angeles, ki se je na prvi od 82 tekem rednega dela v sezoni 2021/22 razletel po ledeni ploskvi in vlil upanje navijačem, da je dolge prenove moštva le konec.

Blesteli Brown, Doughty in Kopitar

Izenačil je veteran Dustin Brown, ki sta ga v ogenj poslali drugi dve ikoni šampionske generacije Kraljev Drew Doughty in Anže Kopitar. Kapetan Kingsov je nato ob izteku 1. tretjine s strelom iz zapestja izkoristil številčno premoč. Sredi tekme je 34-letni Slovenec atraktivno končal protinapad po podaji Adriana Kempeja.

V zadnji tretjini je bil kapetan LAK-a še podajalec ob "power-play" golu branilca Doughtyja, ki je bil predtem podajalec pri vseh prvih treh golih Kraljev.

Prvih pet točk po "tisočici"

Anže Kopitar je odigral 1130. tekmo v Ligi NHL, v kateri se je konec lanske sezone vpisal v zgodovino kot 91. hokejist z najmanj 1000 točkami v rednem delu. Zdaj je pri številki 1005, potem ko je dosegel 349 zadetkov in 656 podaj.

Peti hat-trick AK11 v NHL-u

Piko na i za hat-trick na ledu Staples Centra pa je Anže Kopitar postavil v 56. minuti, ko je z elegantnim preigravanjem izkoristil podajo Viktorja Arvidssona.

"Lepo se je bilo vrniti in zaigrati pred polno dvorano. Začutili smo energijo in opravili svoje delo," je v prvi izjavi kot glavna zvezda tekme povedal Kopitar. Po 18 mesecih je bil Staples Center znova poln na hokejski tekmi. "Upajmo, da bomo prikazali čim več podobnih predstav. Ob domačem odprtju sezone si želiš pustiti dober vtis. A zdaj nas čaka v soboto nova tekma in upajmo, da bomo tako nadaljevali," je izrazil željo kapetan Los Angelesa, ki se bo čez dva dni doma pomeril z Minnesoto.

To je bil prvi trojček golov za Hrušičana po treh letih in pol, ko je 22. marca 2018 Coloradu natresel kar štiri gole, sicer pa peti karierni hat-trick Kopitarja ob vstopu v njegovo že 16. sezono v NHL-u.

Nov klubski rekord na uvodnih tekmah

S skupno petimi točkami na uvodni tekmi v sezoni je AK11 postavil tudi nov klubski rekord, obenem je postal tretji hokejist Kraljev po Lucu Robitaillu (1988) in Jariju Kurriju (1991), ki mu je to uspelo na prvi tekmi v sezoni. Los Angeles Kingsi so ravno 14. oktobra pred 54 leti odigrali prvo tekmo v Nacionalni hokejski ligi.

Kopitar s petimi točkami zrežiral uvodno zmago Kraljev

Zlati vitezi lani z najboljšo obrambo v ligi

Vegas Golden Knights vse od vstopa v NHL krojijo vrh Pacifiške divizije in končnic. Lani so se Zlati vitezi pohvalili celo z najboljšo obrambo v celotni ligi, pri tem pa so imeli tudi najbolj trdno igro ob številčni podrejenosti. A tokrat so jim Kralji nasuli kar šest golov in izkoristili obe številčni premoči. Razmerje med streli: 47:25 za Los Angeles.

Sanjski začetek 16. sezone v NHL-u že 34-letnega Hrušičana, ki je odločen, da se s Kralji vrne v končnico, v kateri pa je mogoče vse, kar so Kopitar, Doughty in Brown v preteklosti že dokazali. Foto: AP
Sanjski začetek 16. sezone v NHL-u že 34-letnega Hrušičana, ki je odločen, da se s Kralji vrne v končnico, v kateri pa je mogoče vse, kar so Kopitar, Doughty in Brown v preteklosti že dokazali. Foto: AP

"Prvi gol Vegasa nas ni pretresel, kar se nam je dogajalo v zadnjih sezonah, in tor je vsekakor dobro znamenje. Morda bi nas v preteklosti to stalo dveh, treh hitrih zadetkov. Pokazali smo potrpežljivost," je na novinarski konferenci poudaril Kopitar. Ob tem je dodal: "Igrali smo zelo solidno z vsemi napadi in po celotnem ledu. Vegas ima res dobro moštvo. Dogovorili smo se, da moramo igrati hitro, zanesljivo in z energijo. Oni so imeli za sabo že eno tekmo, zato smo želeli na led priti čvrsti in pripravljeni."

Rus Tkačev ob debiju z dvema podajama

V črnem dresu pa ni blestel le trio veteranov Kopitar, Brown in Doughty, ki so bili steber šampionskih zasedb v letih 2012 in 2014, temveč tudi novinci. Na debiju v NHL-u je Rus Vladimir Tkačev prispeval dve podaji, gol na prvi tekmi za Kingse je dosegel Philip Danualt, ki je prišel iz Montreala.

Los Angeles v soboto gosti Minnesoto, nato pa se bo odpravil na prvo turnejo v sezoni v Nashville, Dallas in St. Louis, kjer bodo odigrali dve zaporedni tekmi.

Prvaki v podaljšku do zmage s sedem proti šest

Kljub trem golom pa Kopitar ni bil prvi pri doseganju zadetkov ta četrtkov večer v NHL-u. Kar štiri gole je proti prvaku Tampa Bayju za Detroit dosegel Tyler Bertuzzi, a to ni prineslo zmage Red Wingsom. Rdeča krila so dobrih šest minut pred koncem rednega dela vodila s 6:3, potem pa so dvakratni zaporedni prvaki strnili vrste, do konca rednega dela izenačili, z golom Ondreja Palata v tretji minuti podaljška pa so Strele prišle do druge točke.

Kraken na drugi tekmi do prve zmage

Po 101 letu je prvo zmago ekipe iz Seattla v NHL-u slavilo novo moštvo najmočnejšega hokejskega tekmovanja Seattle Kraken, ki je s 4:3 premagalo Nashville in tako nasledilo Seattle Metropolitans iz leta 1920. Takrat je to moštvo v četrti tekmi finala končnice premagalo kasnejše prvake iz Ottawe s 5:2.


HOKEJ - LIGA NHL

TEKME 14. OKTOBRA

LOS ANGELES - VEGAS
6:2 (2:1, 2:0, 2:1)
Brown 14. (podaja Kopitar), Kopitar 20., 31., Danault 24., Doughty 42. (podaja Kopitar); Theodore 10., Dadonov 56.

BUFFALO - MONTREAL 5:1
OTTAWA - TORONTO 3:2
CAROLINA - NY ISLANDERS 6:3
COLUMBUS - ARIZONA 8:2

DETROIT - TAMPA BAY * 6:7 - podaljšek
FLORIDA - PITTSBURGH * 5:4 - podaljšek
NY RANGERS - DALLAS * 2:3 - podaljšek
NASHVILLE - SEATTLE 3:4

TEKME 15. OKTOBRA
NEW JERSEY - CHICAGO
PHILADELPHIA - VANCOUVER
ANAHEIM - MINNESOTA


LESTVICE


ATLANTSKA T Z P PK To
 BUFFALO SABRES          1  1  0  0  2
 OTTAWA SENATORS         1  1  0  0  2
 FLORIDA PANTHERS        1  1  0  0  2
 TORONTO MAPLE LEAFS     2  1  1  0  2
 TAMPA BAY LIGHTNING     2  1  1  0  2
 DETROIT RED WINGS       1  0  0  1  1
 MONTREAL CANADIENS      2  0  2  0  0
 BOSTON BRUINS           -  -  -  -  -
   METROPOLITANSKA       T  Z  P PK To
 PITTSBURGH PENGUINS     2  1  0  1  3
 COLUMBUS BLUE JACKETS   1  1  0  0  2
 WASHINGTON CAPITALS     1  1  0  0  2
 CAROLINA HURRICANES     1  1  0  0  2
 NEW YORK RANGERS        2  0  1  1  1
 NEW YORK ISLANDERS      1  0  1  0  0
 NEW JERSEY DEVILS       -  -  -  -  -
 PHILADELPHIA FLYERS     -  -  -  -  -
   
CENTRALNA T Z P PK To
 COLORADO AVALANCHE      1  1  0  0  2
 DALLAS STARS            1  1  0  0  2
 CHICAGO BLACKHAWKS      1  0  1  0  0
 NASHVILLE PREDATORS     1  0  1  0  0
 WINNIPEG JETS           1  0  1  0  0
 ARIZONA COYOTES         1  0  0  0  0
 MINNESOTA WILD          -  -  -  -  -
 ST. LOUIS BLUES         -  -  -  -  -
   PACIFIŠKA             T  Z  P PK To
 LOS ANGELES KINGS       1  1  0  0  2
 ANAHEIM DUCKS           1  1  0  0  2
 EDMONTON OILERS         1  1  0  0  2
 SEATTLE KRAKEN          2  1  1  0  2
 VEGAS GOLDEN KNIGHTS    2  1  1  0  2
 VANCOUVER CANUCKS       1  0  0  1  1
 CALGARY FLAMES          -  -  -  -  -
 SAN JOSE SHARKS         -  -  -  -  -