Ralph Intranuovo, ki je v letošnji sezoni zabil 21 zadetkov, je bil najbližje uspehu v 36. minuti, ko je zadel vratnico. Foto: Iztok Novak
Ralph Intranuovo, ki je v letošnji sezoni zabil 21 zadetkov, je bil najbližje uspehu v 36. minuti, ko je zadel vratnico. Foto: Iztok Novak
Jürggen Penker
Jürgen Penker je zbral 34 obramb. Foto: Iztok Novak
Nik Zupančič
Olimpija je druga po izkoristku igralca več v Ligi Ebel, tokrat pa plošček ni hotel v mrežo. Edini zadetek je dosegel Nik Zupančič, ko so imeli Ljubljančani na ledu igralca manj. Foto: RTV SLO
Andrej Tavželj
Andrej Tavželj je v prvi tretjini dobil plošček v glavo, a kljub temu je lahko nadaljeval tekmo. V zadnjem delu se je zapletel v pretep z Matthiasom Ibererjem, oba petelina pa sta dobila kazen igre. Foto: MMC RTV SLO

To je prvi poraz Ljubljančanov po več kot enem mesecu. Druga tekma bo v četrtek ob 19.15 v Tivoliju. Na drugem polfinalnem srečanju je Salzburg na gostovanju slavil pri Dunaju z 2:4.

Usodne štiri minute druge tretjine
Avstrijci, ki so stopili na led manj kot 48 ur po naporni seriji z Jeseničani, so bili proti spočitim zmajem prve pol ure v podrejenem položaju. Olimpija ni izkoristila številnih priložnosti z igralcem več, kar se jim je maščevalo sredi druge tretjine. Najprej je Alexa Westlunda je s strelom pod prečko matiral Viktors Ignatjevs, štiri minute pozneje pa je lepo akcijo celotnega napada kronal Gregor Baumgartner.

Poraz ublažil Nik Zupančič
Po začetni premoči Olimpije v zadnji tretjini je srečanje v 48. minuti v protinapadu odločil Rob Shearer. Ob igralcu manj je nekaj upanja v 55. minuti vlil zadetek Nika Zupančiča, vendar Linz ni dopustil preobrata. Končni izid je z zadetkom v prazno mrežo v zadnji minuti postavil Cam Severson. Razmerje v strelih na gol je bilo 28:35 v korist Ljubljančanov. V polfinalu sta prvič sodila dva glavna sodnika, tako da so bili na ledu štirje delivci pravice.

FILM TEKME
Prva tretjina
Po uvodnem tipanju moči je imela prvo priložnost za vodstvo Olimpija, vendar ni izkoristila dveh številčnih premoči. "Zeleni" so več kot pol minute igrali tudi s petimi hokejisti proti trem, a si konkretnejših priložnosti niso pripravili. Velika premoč Olimpije v prvih 10 minutah. Avstrijci so si nabrali kar 8 kazenskih minut, ki pa jih Ljubljančani niso unovčili. Najbolj vroče pred vrati Linza je bilo v igri 4:3, toda mreža Penkerja je ostala nedotaknjena. Od 14. minute so imeli prvi "powerplay" tudi gostitelji, ki pa ga je Olimpija brez težav ubranila. Še več. V dvoboju na štiri oči z vratarjem se je pred avstrijskim golom znašel Pavlin, vendar je Penker njegov strel zadržal. Kazenske minute so kar deževale. Najprej druge številčne premoči ni izkoristil Linz, ob koncu tretjine pa še Olimpija. Kazenske minute: Linz 10, Olimpija 4+10 (Mitchell). Razmerje v strelih na gol 8:10.

Druga tretjina
Uspavanka v prvih petih minutah drugega dela. Moštvi sta zgostili obrambo pred svojimi vrati, redke strele pa sta zlahka lovila Penker in Westlund. Olimpija od 26. do 28. minute znova ni izkoristila "powerplaya", kar se ji je maščevalo že v naslednji minuti. Po strelu Hohenbergerja se je plošček odbil do Ignatjevsa, ki je s kakih 6 metrov streljal silovito z leve strani. Čeprav je Westlund dobro pokril gol, je plošček zletel v mrežo tik pod prečko. Ljubljančani so "preživeli" novo številčno premoč "črnih kril", vendar so prejeli gol tik za tem. Lepo akcijo je po drugi podaji Lukasa ob neodločni obrambi zmajev zaključil Baumgartner. V 36. minuti je Intranuovo zadel vratnico, do spremembe izida pa ni prišlo niti tri minute pozneje po protinapadu, ki ga je slabo zaključil Finec v vrstah Olimpije pasi Petrilainen. Kazenske minute: Linz 2+10, Olimpija 6+10. Razmerje v strelih na gol:13:12.

Zadnja tretjina
Olimpija je na začetku zadnjega dela pritisnila proti vratom Linza, vendar so si prvo priložnost priigrali Avstrijci. Po protinapadu se je sam pred Westlundom znašel Iberer, ki pa je streljal mimo gola. V obdobju največje premoči Ljubljančanov je Linz v 48. minuti povedel s 3:0. V bliskovitem protinapadu je Szücs nesebično podal do Shearerja, ki je z močnim strelom s petih metrov zadel levi spodnji kot Westlundovih vrat. Olimpija še enkrat ni izkoristila igralca več na ledu, čeprav je v tem elementu igre druga v Ligi Ebel. Tekma postaja vse bolj nervozna. Zaradi pretepa morata do konca tekme na kazensko klopi Iberer in Tavželj. Olimpija je dosegla zadetek, ko je bilo to najmanj pričakovati. Na 3:1 je ob igralcu manj na ledu v 55. minuti znižal Nik Zupančič. Podal je Jeremiah McCrathy. Olimpija je dve minuti pred koncem z vrat potegnila Westlunda, kar je izkoristil Cam Severson. Kazenske minute: Linz 4+25, Olimpija 8+35. Razmerje v strelih na gol: 7:13.

Polfinale, prvi tekmi:
LINZ - ZM OLIMPIJA 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)
3.000; Ignatjevs 29., Baumgartner 33., Shearer 48., Severson 60.; Zupančič 55.
DUNAJ - SALZBURG 2:4 (0:0, 1:2, 1:2)
M. Rodman 32., Tropper 59.; Green 26., 55., Harand 36., Royer 42.

Druga tekma, četrtek ob 19.15:
ZM OLIMPIJA - LINZ
(prenos na TV SLO 2)
Tretja tekma, nedelja ob 18.00:
LINZ - ZM OLIMPIJA
Četrta tekma, torek, 4. 3., ob 19.15:
ZM OLIMPIJA - LINZ

Morebitna peta tekma bo 6. 3., šesta 9. 3., sedma pa 11. 3. Finale se bo začel 13. marca, kjer se prav tako igra na štiri zmage.


R. K.