Derek Bekar je z zadetkom v 42. minuti vrnil upanje v slovenski tabor. Foto: Iztok Novak
Derek Bekar je z zadetkom v 42. minuti vrnil upanje v slovenski tabor. Foto: Iztok Novak
Robert Kristan
Robert Kristan je v 15 minutah prejel tri zadetke in svoje mesto med vratnicami prepustil Andreju Hočevarju. Foto: RTV SLO
Jarrod Skalde
Jarrod Skalde je dosegel prvi zadetek za Jesenice. Foto: Iztok Novak
Jeseničani ostali brez polfinala

Slovenski predstavnik je že v 15. minuti zaostajal s 3:1, po dveh tretjinah pa s 4:1. V zadnji tretjini je tako sicer napadal, a izgubil preveč moči za preobrat. Realna možnost za polfinale je najbrž splavala po vodi na tretji tekmi, ko so Jesenice v Linzu še vodilie v zadnji tretjini, a nato vseeno izgubile.

Tiley zadel že po dobri minuti
Gostitelje je že v 2. minuti v vodstvo popeljal Brad Tiley, ki je zadel v igri 4 na 4. Plošček je po buliju prišel do Tileyja, ki z izjemnim backhandom matiral presenečenega Roberta Kristana. Jeseničani so hitro izenačili, saj je že v 6. minuti v polno zadel Jarrod Skalde. Derek Bekar je plošček izza vrat poslal v polje, kjer je neoviran Skalde s treh metrov izenačil.

Linz hitro izkoristil "powerplay"
Nore uvodne minute je nadaljeval Florian Iberer, ki je v 7. minuti poskrbel za novo vodstvo Linza. Ob izključitvi Jurija Goličiča je Iberer že po 26 sekundah igre z igralcem več ustrelil z leve strani v bližnji kot Kristana, ki bi lahko bolje posredoval.

Hočevar hitro zamenjal Kristana
Jeseničani so v 13. minuti prvič zaigrali z igralcem več, a bili v skladu z vso sezono neučinkoviti. Tik ob izteku kazni pa nov šok za slovenske železarje, saj je Gregor Baumgartner povišal na 3:1. Trener Jesenic Kim Collins se je nato odločil, da nerazpoloženega Kristana v vratih zamenja z Andrejem Hočevarjem.

Bekar vrnil upanje
Na začetku druge tretjine so Jesinačni prikazali nekoliko boljšo igro, a si niso pripravili konkretnih priložnosti. Linz se je v 27. minuti v polfinale uvrstil že z eno nogo, saj je po drugem zadetku Tileyja prvič povedel s tremi zadetki razlike. Ob koncu srednje tretjine je sodnik izključil dva domača igralca, slovenski predstavnik pa je igro z igralcem več končno izkoristil na začetku zadnje tretjine, ko je v igri 5 na 4 lepo akcijo zaključil Derek Bekar.

Pretnar na pravem mestu za 4:3
V nadaljevanju zadnje tretjine so si Črna krila pripravila kar nekaj priložnosti, a je bil Hočevar vedno na pravem mestu. Jeseničani so se še bolj približali v 51. minuti, ko je z leve strani streljal Mitja Robar, plošček se je odbil v polje, kjer je bil najbolj priseben Boris Pretnar, ki je s petih metrov znižal na 4:3. V trenutkih največje premoči Jesenic pa je po solo akciji Marka Szücsa preobrat preprečil Jean Francois David.

Polfinalna serija med Linzom in ZM Olimpijo na štiri dobljene tekme se bo začela v torek v Avstriji.

Izjavi po tekmi:
KIm Collins: "Na začetku smo naredili tri napake. Zaostanek je bil prevelik. Po znižanju na 3:4 nismo mogli izenačiti. Zmagalo je boljše moštvo. Ne bi bilo nezasluežno, če bi šli mi naprej. Seveda sem zelo razočaran."

Dejan Varl: "Ne vem, jaz sem imel občutek, kot da smo tekmo že pred začetkom izgubili. Ne vem sicer zakaj. Kaj naj rečem, težko je biti zdaj pameten. Zdaj je konec, kot sem slišal nas čaka gorenjski derbi z Bledom Še preden smo se dobro postavili na led, je bilo že -2. Vedno ista zgodba."

Peti tekmi:
LINZ - Acroni Jesenice 3:2
5:3 (3:1, 1:0, 1:2)
Tiley 2., 27., Iberer 7., Baumgartner 15., David 57.; Skalde 6., Bekar 42., Pretnar 51.

SALZBURG - Beljak 3:2
3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

* - stanje v zmagah; igrali so na 3 zmage.

Polfinale, torek ob 19.15:
LINZ - ZM OLIMPIJA

DUNAJ - SALZBURG

Igrali bodo na štiri zmage.

S. J.

Jeseničani ostali brez polfinala