Vratar San Joseja Antti Niemi se je izkazal s 27 obrambami. Foto: Reuters
Vratar San Joseja Antti Niemi se je izkazal s 27 obrambami. Foto: Reuters

Že po prvi tretjini, ko je bilo razmerje v strelih 16:8, so gostitelji vodili s 3:0, pri čemer je dva zadetka dosegel Patrick Marleau, obakrat po podaji Joeja Thorntona. "Plošček me je le začel ubogati," je povedal Marleau, ki je prispeval še eno podajo. Na zadnjih štirih tekmah je dosegel pet golov.

V drugi tretjini ni bilo zadetkov, v zadnji tretjini pa je San Jose povedel s 4:1 (zadel je Dan Boyle), vendar trepetal za zmago. Štiri minute pred koncem je Kevin Bieksa z natančnim strelom od daleč poskrbel za napeto končnico. San Jose je vendarle zdržal in končal niz osmih zaporednih porazov v konferenčnem finalu, ki se je začel leta 2004.

Kapetan Joe Thornton je bil s tremi podajami najboljši igralec tekme. S 17 točkami je Thornton najboljši strelec letošnje končnice.

Pet od sedmih golov je bilo doseženih ob številčni prednosti. San Jose je imel deset "power playev", gostujoči trener Alain Vigneault pa bi najraje rekel kakšno kritično o sodnikih, toda: "Raje se bom vzdržal in prihranil denar, saj bi dobil visoko kazen!"

Liga NHL - končnica
VZHOD, konferenčni finale
Četrta tekma, sobota:
TAMPA BAY (5) - BOSTON (3) (v zmagah 1:2)

ZAHOD, konferenčni finale
Tretja tekma:
SAN JOSE (2) - VANCOUVER (1) (v zmagah 1:2)
4:3 (3:0, 0:0, 1:3)
Marleau 4., 18., Clowe 9., Boyle 47.; Burrwos 42., Hamhuis 54., Bieksa 57.
Obrambe: Niemi 27; Luongo 34.