Aleš Mušič je bil mož odločitve v podaljšku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič je bil mož odločitve v podaljšku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Muršak
Jan Muršak zaradi poškodbe ramena tudi v nedeljo v Salzburgu ne bo igral. Foto: Aleš Fevžer
Bojan Zajc
Bojan Zajc se je veselil četrte zmage v Tivoliju v letošnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Dustin Jeffrey
Dustin Jeffrey se v Zagrebu počuti zelo dobro, še raje pa bi znova igral v najmočnejši ligi sveta. Foto: MMC RTV SLO
V Tivoliju padel Medveščak

ežigradom.

Izjemno napeto tekmo v Tivoliju je v 57. sekundi podaljška odločil Mušič, ki je v slogu največjih mojstrov poslal Andyja Serticha na tla, nato pa natančno zadel pod prečko. Ljubljančani so imeli na ledu le tri igralce, saj je bil na kazenski klopi Igor Cvetek. Zares vrhunska poteza kapetana, ki mu po odhodu Johna Hughesa ni lahko. Poleti je imel na mizi mamljivo ponudbo Beljaka, pa je raje ostal v Tivoliju.

Mušič dolgo časa čakal na ta trenutek

"Prva tretjina je bila zelo raztrgana na obeh straneh. V drugi tretjini se je ritem dvignil, na koncu smo izenačili. V podaljšku se je odlično končalo. Letos je precej drugačna sezona v primerjavi z lansko. Dolgo časa sem čakal na ta zadetek in prišel je v pravem trenutku. Še vedno si preveč podajamo in premalo streljamo. V gosteh igramo bolje. Trener zahteva, da ob prihodu v napadalno tretjino streljamo na gol in gremo na odbiti plošček, tako veliko ekip doseže zadetke. Zelo smo pogrešali Jana Muršaka, ki je naš najboljši igralec," je povedal junak petkovega večera, ki je dosegel šele drugi zadetek v letošnji sezoni. Pošalil se je, da zatrese mrežo na vsakih 14 tekem. Lani je imel sanjsko sezono, na 49 tekmah je dosegel 21 golov in prispeval še 27 podaj.
"Mi vsako tekmo gremo z enakim ciljem, Medveščak pa na letos očitno leži. Upam, da ga bomo tudi četrtič premagali. V nedeljo gremo v Salzburg, kjer nas čaka zelo težka tekma. Treba bo igrati zbrano v obrambi," je še dodal 30-letni Mušič.
Se bo prebudil tudi Žiga Pance?
Slovenski igralci so končno pustili svoj pečat. V letošnji sezoni je razred zase Jan Muršak (36 točk), nato pa sami tujci. Delež Slovencev je zelo slab. Na 1:1 je po samostojnem prodoru izenačil Žiga Pance, ki prav tako preživlja veliko krizo. Ni mu lahko, ko ga zahtevni gledalci s tribun pošiljajo v pokoj. Še bolj ga boli glava, ko pogleda +/- statistiko, kjer piše -16. Morda je prav ta zadetek lahko začetek preobrata na bolje.
Zajc: Treba je streljati z vseh položajev
Trener Bojan Zajc je bil po tekmi nasmejan in zelo zgovoren: "Medveščak ima odlično ekipo, v prvih dveh tretjinah so imeli precej več strelov. V garderobi sem fantom dejal, da tekmeci streljajo iz vseh položajev. To smo mi začeli šele v zadnji tretjini. Zelo smo si želeli zmagati pred našimi navijači, ki so začutili, da smo se tokrat zares borili do konca. To je bila zaslužena zmaga."
Muršaka tudi v Salzburgu ne bo v ekipi
"Zdaj ni čas za slavje, saj nas že v nedeljo v Salzburgu čaka nova težka bitka. Potrebovali smo zmago doma. Res je lepo videti, da sta Žiga Pance in Aleš Mušič zadela. Upam, da se bo odprlo še drugim igralcem. Zavedam se, da v tej ligi ne moreš zmagovati, če dosega zadetke samo prvi napad. Kuhn je znova odlično branil, ko pa se vrne še Muršak, bo vse skupaj še bolje. Vsi so se spraševali, kako bo ekipa delovala brez Muršaka, tokrat je zmagal moštveni duh. Jan se v nedeljo še ne bo vrnil, za naslednje tekme pa je vse še odprto. Fantje so se metali pod plošček in bili na pravem mestu ob pravem času," je poudaril nekdanji robustni branilec, ki svojo obrambno strategijo počasi vpeljuje v igro zmajev.

V "spodnjem domu" se obeta ogorčen boj

Napredek je lepo viden po mizernem štartu, ko je bil na klopi Heikki Mälkiä. Zaostanek za šestim mestom je še vedno velikih devet točk in zmaji se bodo za preostali dve mesti zelo verjetno morali boriti v "spodnjem domu", kjer se obeta "mesarsko klanje". Avstrijci si seveda želijo svoje ekipe med osmerico.

Tretji zaporedni poraz Medveščaka

Medveščak je prejšnji teden doživel dva poloma. Najprej jih je v Domu športov nadigral Gradec (1:4), v Beljaku pa so medvedi izgubili kar z 11:2. V Tivoliju so se izboljšali. "Igrali smo precej bolje kot v zadnjih dveh krogih. Naglich in Fraser sta zapravila velike priložnosti za zmago. Trenutno nam igra ne steče, tekmeci pa izkoristijo priložnosti. Moramo ostati optimisti, saj je sezona še zelo dolga in vse se lahko hitro obrne," je dejal trener Marty Raymond.

Jeffrey uživa v Zagrebu

Srečali smo tudi Dustina Jeffreyja, ki že pet let igra za Pittsburgh, a je zaradi "lockouta" v Ligi NHL prišel v Zagreb. "Dvakrat smo vodili, v zadnji tretjini pa smo prejeli poceni zadetek. Mislim, da smo igrali dovolj dobro, da bi lahko odnesli obe točki. V podaljšku smo imeli igralca več, pa smo po napaki prejeli zadetek," je vtise strnil 24-letni napadalec, ki je bil kot 171 izbran na naboru igralcev leta 2007.
"V Zagrebu zelo uživam. Hitro sem se privadil na evropske razmere, veliko drugih igralcev je imelo več težav. Ligo Ebel bi primerjal z Ligo AHL, NHL pa je čisto drug svet. V Ligi Ebel se več igra s ploščkom na palici, ker je ledena ploskev večja, v NHL-u pa se plošček zelo hitro odda v napadalno tretjino," je razlagal Jeffrey, ki je dosegel 11 golov in 11 podaj za Zagrebčane.

Želi si hiter dogovor in začetek Lige NHL

"Želim si tekmovati v najboljši ligi na svetu. Lani sem prvič odigral celotno sezono za Pittsburgh, zato je res škoda, da je prišlo zdaj do "lockouta". Upam, da se hitro konča, do takrat pa je zelo dobro, da ohranjam kondicijo v Ligi Ebel. Pogajanja spremljam zelo podrobno, sem na tekočem. Ta teden je že zelo dobro kazalo, pa znova ni prišlo do dogovora. Soigralec Craig Adams nas zastopa na vseh pogajanjih, zato izvemo vse podrobnosti. Finančno me "lockout" ne skrbi preveč. Vsega prisluženega denarja ne zapravim. Ne živim iz meseca v mesec. Vsekakor bi rad izpolnil pogodbo, predvsem pa bi rad igral, a tudi lastniki imajo svoje računice in za zdaj še ni dogovora," je končal Jeffrey.
Prve tri domače tekme v novem letu za Bežigradom
Navijači zeleno-belih so se veselili največje zmage v Tivoliju v letošnji sezoni, točke na domačem ledu zares manjkajo. Morda bo bolje na stadionu za Bežigradom. Nostalgiki bodo prišli na svoj račun januarja, ko bodo na vrsti tri "zimske klasike". Vodstvo Olimpije bo v ponedeljek predstavilo podrobnosti. 4. januarja je predvidena tekma z Beljakom, dva dni pozneje z Medveščakom, 8. januarja pa še s KAC-em.

V Tivoliju padel Medveščak