Rick Rypien je drugi aktivni hokejist Lige NHL, ki je umrl v zadnjih treh mesecih. Foto: Reuters
Rick Rypien je drugi aktivni hokejist Lige NHL, ki je umrl v zadnjih treh mesecih. Foto: Reuters
Rick Rypien v dresu Vancouver Canucksov
Rick Rypien (16. maj 1984-15. avgust 2011) je bil zaradi bojevitosti in predanosti pravi ljubljenec navijačev v Vancouvru. Foto: EPA

Tamkajšnja policija, ki je potrdila smrt športnika, ni podala nobenih drugih okoliščin in je zapisala, da gre za "nesumljivo in nenadno smrt". Prva novica, ki je prišla v javnost, je sicer govorila o mogočem samomoru.

Najbolj trdoživ igralec lige
Rypien
je kljub manjši postavi - 180 cm in 86 kg - slovel predvsem kot izjemen borec in igralec, ki je ščitil svoje soigralce in moštvo. V sezoni 2009/10 je z vrsto uspešnih pretepov, skupaj jih je imel kar 16, zaslovel kot najboljši "enforcer" v Ligi NHL, če upoštevamo višino in težo. V najboljši hokejski ligi na svetu je v šestih nepopolnih sezonah za Vancouver Canuckse odigral 119 tekem rednega dela (9 golov, 7 podaj in 226 kazenskih minut) in 17 tekem končnice (0+3 in 47 PIM), pri čemer je redni član Canucksov postal šele v končnici 2009.

Napad na navijača in osebne težave
Lanska sezona se je za centra 4. napada Vancouvra začela z veliko napako. Na tekmi v Minnesoti je po izključitvi iz igre napadel nasprotnega navijača, ki ga je izzival. Vodstvo lige ga je kaznovalo s šestimi tekmami prepovedi igranja. Mesec pozneje mu je klub dovolil odhod iz moštva zaradi osebnih vzrokov, ki jih nista razkrila ne klub ne igralec sam.

Konec marca je bil Rypien dodeljen Ligi AHL, k podružničnemu moštvu Vancouvra Manitoba Moos, ki je nastanjeno v Winnipegu. Poleti je Kanadčan iz province Alberte postal prosti igralec, prejšnji mesec pa je podpisal enoletno pogodbo v višini 700 tisoč dolarjev z Winnipeg Jetsi (preseljeni Atlanta Thrashersi), ki so mu ponudili priložnost, da oživi svojo kariero na najvišji ravni.

Še svež spomin na smrt "Bav bava"
Ob spomladanskem prihodu k Losom je povedal: "Moje težave so za menoj. Želim poudariti eno stvar, stoodstotno ni šlo za zlorabo kakršnih koli sredstev. Daleč od tega. Gre za osebno zadevo, ki je zelo redka." Mediji v Vancouvru so se večkrat razpisali, da se je po ločitvi ubadal s psihičnimi težavami, več let naj bi trpel za depresijo.

Liga NHL je v treh mesecih izgubila še enega "trdobojca". Sredi maja je umrl Derek "Boogeyman" Boogaard, v zadnjih letih tako rekoč nepremagljivi "enforcer", ki je po dolgih letih igranja za Minnesoto Wild lani poleti odšel k NY Rangersom. Poznejša sodna preiskava je pokazala, da je bil tragični dogodek posledica nesrečne kombinacije zaužitja alkohola in protibolečinskih sredstev.

Rypienov napad na navijača Minnesote

Predstavitev Ricka Rypiena