Predsednik Slavko Kanalec in Miloš Kozel sta s stiskom rok zaključila kolobocijo na Jesenicah. Foto: Iztok Novak
Predsednik Slavko Kanalec in Miloš Kozel sta s stiskom rok zaključila kolobocijo na Jesenicah. Foto: Iztok Novak
Sabahudin Kovačevič
Sabahudin Kovačević je pojasnil, da ni fizično obračunal z navijačem Kozlom. Foto: Iztok Novak
Navijači Jesenic
Navijači Jesenic so se podali v Salzburg, pred slabimi 14 dnevi pa so gostovali tudi v Szekeshefervarju. Foto: Iztok Novak
Miloš Kozel
Nesrečni navijač Miloš Kozel. Foto: Iztok Novak
Grafiti na Ledarski 3
Navijači so z grafiti izrazili svoje mnjenje o športnem direktorju kluba. Foto: Iztok Novak
Matjaž Mahkovec
Matjaž Mahkovec načrtuje okrepitve. Foto: Iztok Novak
Marcel Rodman
Marcel Rodman je obljubil dvig forme. Foto: Iztok Novak

"Debatiranje in skandiranje nekaterih je privedlo do izjemno neljubega dogodka. Miloš Kozel, ki ni član nobene navijaške skupine na Jesenicah, je ob odhodu igralca Sabahudina Kovačevića za njim vzkliknil, da si navijači želimo boljših iger. "Budo" se je s svojim avtom nemudoma ustavil, pridrvel ven in brutalno fizično napadel omenjenega navijača," so zapisali na spletni strani Ultras Jesenice.

Gnev preseliti na led
"Omenjeni navijač si je ves dan vzel za ta klub, žrtvoval svoj prosti čas in svoj denar, ob novem slabem rezultatu pa je sicer, za naše pojme upravičeno, na miren način izrazil nezadovoljstvo množice," so še zapisali.

Kot pravijo člani navijaške skupine, od Kovačevića takega obnašanja niso pričakovali, saj so ga v zadnjih dveh letih povsem vzljubili, vseeno pa ne bodo dopustili, da gre ta incident v pozabo. "Sabahudinu Kovačeviću in ostalim igralcem pa svetujemo naj svoj gnev zaradi svojih slabih iger in rezultatov raje preselijo na ledeno ploskev in se tam postavijo za barve svojega kluba in soigralce, tam naj dokazujejo svojo moč!"

V tujini bi igralec potreboval policijsko varstvo
Čeprav Kozel ni član navijaške skupine Jesenic, pa so njeni člani to vzeli kot napad nanje, zato so se odločili, da bojkotirajo navijanje na vseh naslednjih tekmah, dokler se "Budo" ne bo javno opravičil in dokler klub proti njemu ne bo sprožil sankcij:

"V tujini je vsak navijač kluba nekaj posebnega za vse igralce in klubske funkcionarje, pri nas pa očitno ne znamo ceniti vsega odrekanja, ki ga ima navijač zaradi svetega kluba HK Acroni Jesenice. Če bi se to zgodilo kje v tujini, bi igralec potreboval policijsko varstvo zaradi svojega dejanja."

Kanalec ne bo pristal na dialog ulice
Na sredini novinarski konferenci, ki je bila sklicana po incindentu, je uvodna beseda pripadla predsedniku kluba, Slavku Kanalcu, ki je najprej izrazil obžalovanje ob dogodku. "Prepričan sem, da imamo še ogromno potenciala in zavedamo se naših slabosti. Tudi z navijači bomo imeli skupne projekte, toda le ob primernem nivoju komunikacije. Zavedamo se, da so navijači velik del organizacije, a na dialog ulice ne bomo pristali."

Kovačević zanikal pretep
"Rad bi povedal le, da sem zelo razočaran nad nekaterimi osebami, ker sem danes v jutranjih urah dobil klic s strani novinarjev, češ, da naj bi brutalno pretepel enega izmed navijačev. To sploh ni res. Navijač je pač stopil pred moj avto, ko sem se želel odpeljati domov in z nogo brcnil proti njemu. Ustavil sem avto, navijača odrinil stran, se usedel nazaj v avto in odpeljal," je povedal Kovačević.

Stisk rok med Kozlom in predsednikom
Kozel se je v spremstvu predstavnikov skupine Ultras pozneje pridružil vsem zbranim in podal skoraj identičen opis dogodka, kot pred tem jeseniški branilec. S stiskom rok med predesednikom Slavkom Kanalcem in Kozlom se je bojna sekira zakopala. Toda ostaja črn madež ob nepotrebni akciji navijača in nepremišljeni reakciji hokejista. Tako Kovačevič kot Kozel o prijavah policistom ne razmišljata.

Mahkovec išče kvalitetnega branilca
Športni direktor Matjaž Mahkovec je najprej pozval vse navijače, naj stopijo skupaj in po svojih najboljših močeh pomagajo hokejistom ter jih vzpodbujajo tudi takrat, ko igra ne steče, in šele nato spregovoril o aktualnem kadru:

"Ideja je bila zgraditi okostje ekipe na slovenskih temeljih in vključiti v ekipo še mlajše hokejiste. Medtem ko napadalci hitro napredujejo, je največ težav v obrambi. Do poškodb, ki jih je v zadnjem času vse več, okrepitve niso bile v načrtu. Trenutna situacija pa nas je pripeljala tako daleč, da drugače ne gre. Iščemo izkušenega, kvalitetnega branilca s področja Severne Amerike, ki bo v obrambo vnesel mirnost, strpnost in z rutino pripomogel k boljšemu učinku." Zadnji rok za prestope je 31. januar 2009. Navijači so z grafiti izrazili veliko nezadovoljstvo nad športnim direktorjem.

Marcel verjame v dvig forme
Marcel Rodman je ocenil trenutno stanje moštva. "Za nami so tri četrtine; prva je bila dobra, druga povprečna, tretja pa slaba. Trudimo se po najboljših močeh in trdno sem prepričan, da bomo rezultate obrnili v svojo korist. Imamo nemalo smole in tudi na morebitne okrepitve se ne moremo zanašati, saj moramo najprej svoje oddelati tisti fantje, ki v tem trenutku sestavljamo ekipo. Nikakor nam ne pomagajo niti zadnji dogodki. Povsod po svetu obstajajo posamezniki, ki na svoj način rešujejo težave. Mislim pa, da to ni pravi način, in dejstvo je, da se nekateri posamezniki lotevajo reševanja zadev skrajno neprimerno. Bi pa vseeno izkoristil priložnost in pohvalil navijače, ki so kljub zaostanku z 1:8 ostali na tribunah do konca in nas v velikem številu vzpodbujali tako v Salzburgu kot na Dunaju, zato vseh ne moremo metati v isti koš," je povedal kapetan.

A. B./C. R.