Anže Kopitar leti proti izboljšanju vseh statističnih dosežkov iz uvodne sezone. Anže, vesele praznike! Foto: EPA
Anže Kopitar leti proti izboljšanju vseh statističnih dosežkov iz uvodne sezone. Anže, vesele praznike! Foto: EPA
V Ligi NHL novince s posebnimi priznanji počastijo za prvi zadetek in podajo v tem tekmovanju. Kopitar je prvi zadetek dosegel na svoji prvi tekmi v NHL-u proti Anaheimu, svojo prvo podajo pa je dosegel že na naslednji tekmi proti St. Louisu. Foto: MMC RTV SLO
Anže Kopitar
Anže Kopitar je v domovini izjemno priljubljen, zato ni čudno, da je eden izmed redkih, ki je v spletni klepetalnici MMC-ja gostoval že dvakrat. Foto: RTV SLO

20-letni Hrušičan se je več kot dobro uveljavil v Ligi NHL, ki velja za najboljšo hokejsko ligo na svetu. Strokovnjaki na čelu z Wesom Goldsteinom in Waynom Gretzkim ga hvalijo, mi pa si poglejmo nekaj statističnih podatkov.

Prvo sezono dvakrat tretji
Kopitar je v uvodni sezoni 2006/2007 dosegel 61 točk (20 zadetkov in 41 podaj), kar je bil tretji najboljši izkupiček med novinci. Boljša sta bila le Jevgenij Malkin (85 točk) in Paul Stastny (78). Kopitar je bil tretji po številu točk tudi v svojem moštvu Los Angeles. Več točk sta zbrala Mike Cammalleri (80) in Aleksander Frolov (71).

Prvi Kralj v najslabši ekipi lige
Malo pred polovico rednega dela letošnje sezone ima Kopitar po 37 tekmah 36 točk in je v tej statistiki najboljši med Kralji. Sledita mu Dustin Brown in Mike Cammalleri (oba po 29 točk). V celotni ligi 36 točk pomeni delitev 22. mesta, zgolj v Zahodni konferenci pa si deli visoko 7. mesto. Glede na to, da Kopitar igra trenutno v najslabši ekipi v Ligi NHL na svetu, bi bile najbrž njegove številke v bolj konkurenčnem moštvu še višje.

Nekaj zanimivih podatkov:
- Zadetki: 35. Največ (14) jih je dosegel v soboto, nobenega pa se še ni veselil v nedeljo.
- Točke: 97. Največ (13) jih je dal proti Anaheimu, največ zadetkov (po 5) pa Phoenixu in San Joseju. Vsi so v isti diviziji, kar pomeni, da med seboj igrajo osemkrat v sezoni.
- Točke na eni tekmi: 4 - letos proti Buffalu, kar je bila ravno njegova 100. tekma v Ligi NHL.
- Gol z igralcem manj: 4-krat, od tega dvakrat proti San Joseju.
- Najdaljši niz tekem brez doseženega zadetka: 8.
- Kazenski streli: Izvajal jih je 13-krat in zadel 7-krat.
- Nikoli še ni igral proti Montrealu, Ottawi in Torontu.

Letošnji december prinesel nekaj osebnih rekordov
Da je njegova forma res v vzponu priča statistika tekočega meseca, saj je v letošnjem decembru dosegel že 15 točk. Njegov prejšnji mesečni rekord sodi v oktober 2006, ko je v svojem prvem mesecu v NHL-u dosegel 13 točk. Decembrski izkupiček bo lahko še nekoliko izboljšal, saj Los Angeles do konca leta igra še na treh tekmah. Še nekaj številk, ki kažejo njegov vzpon forme - v prvi sezoni je zadetek dosegel največ na dveh zaporednih tekmah, letos je dvakrat zadel na treh zaporednih tekmah (obakrat prav v decembru). Lani je njegov najdaljši točkovni niz znašal pet tekem, letos ga je podaljšal na osem (v prvi polovici decembra).

Njegove uspehe nagradili tudi novinarji
Še noben Slovenec svoje kariere v elitnih svetovnih ligah ni začel tako dobro. Če temu dodamo še miren, preudaren in delaven odnos, nad katerim bedi tudi Anžetov oče Matjaž, slovenski športni navdušenci z optimizmom pričakujejo njegove nadaljnje uspehe. Njegovo delo je prepričalo tudi športne novinarje, ki so ga v iztekajočem letu razglasili za tretjega najboljšega športnika leta.

Slavko Jerič