Antti Niemi odhaja, čeprav je bil eden izmed najzaslužnejših igralcev, da je Chicago osvojil četrti Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Antti Niemi odhaja, čeprav je bil eden izmed najzaslužnejših igralcev, da je Chicago osvojil četrti Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Marty Turco, Dallas
Marty Turco je s Chicagom podpisal, ker verjame, da ima boljše možnosti za osvojitev naslova kot s Philadelphio, ki mu je tudi ponujala pogodbo. Foto: EPA

Osmi prvak, ki zapušča vetrovno mesto, je prvi vratar Blackhawksov, ki so mu na arbitraži dodelili 2,75 milijona dolarjev letne plače. Omenjeni znesek je bil previsok za Chicago, ki se ubada s silnimi težavami, kako sestaviti moštvo za novo sezono, pri čemer ne smejo preseči proračunske omejitve za plače.

Pokal mu je dvignil ceno
26-letni Niemi je v lanski sezoni kot novinec v Ligi NHL iz vrat "pregnal" Cristobala Hueta, nato pa je kot prvi čuvar mreže omogočil Chicagu, da je po 49 letih osvojil prvi Stanleyjev pokal. Po koncu sezone je Finec postal omejeni prosti igralec, ki je zaprosil za arbitražo, v kar pa Chicago ni privolil. Zato je Niemi zdaj prosti igralec. V rednem delu je branil na 39 tekmah (2,25 gola/tekmo; 91,2 %), med končnico pa je med pohodom do naslova branil na 22 tekmah (2,63 gola/tekmo; 91,0 %), za to pa je zaslužil nekaj več kot 800 tisoč dolarjev.

Turco iz Dallasa v Chicago
Predsednik kluba Chicago Blackhawks Stan Bowman je hitro ukrepal in za novega prvega vratarja pripeljal izkušenega 34-letnega Martyja Turca. Dolgoletni vratar Dallasa je podpisal enoletno pogodbo, s katero bo zaslužil 1,3 milijona dolarjev. Chicago je tako privarčeval 1,5 milijona, kar jim bo pri sestavljanju igralskega mozaika prišlo še kako prav.

Huet in njegova plača na poti v AHL
Trenutno imajo prvaki v prvem moštvu 17 igralcev, katerih plačno omejitev 59,4 mio. dolarjev presegajo za 0,4 milijona. Blachawksi naj bi predvidoma vratarja Hueta in njegovo visoko plačo (5,4 milijona) poslali v nižjo ligo AHL, s čimer se ta ne bi štela v "salary cap". S prihrankom bodo v prvo moštvo lahko uvrstili številne novince in tako presegli zahtevano število 20 igralcev pod pogodbo.

Poleg Niemija je Chicago izgubil tudi Krisa Versteega, Dustina Byfugliena, Brenta Sopla, Andrewa Ladda, Bena Eagra, Adama Burisha in Johna Maddna oz. skoraj vso podporno zasedbo prvakov sezone 2009/10.

E. Johnson ostaja v St. Louisu
Prvi izbranec nabora 2006 Erik Johnson je podpisal novo dvoletno pogodbo s St. Louisom. Izvrstni ameriški branilec bo v tem času zaslužil 4,25 milijona dolarjev. Anaheim je razredčeno obrambo okrepil s prekaljenim Andyjem Suttonom, ki blesti predvsem v pravih obrambnih nalogah - pri blokiranih strelih (204) je bil lani drugi v ligi, pri naletih pa je bil šesti med branilci (197).