Vratar ZM Olimpije Alex Westlund je bil v zadnjih minutah vselej na pravem mestu. Foto: Iztok Novak
Vratar ZM Olimpije Alex Westlund je bil v zadnjih minutah vselej na pravem mestu. Foto: Iztok Novak
Ralph Intranuovo
Ralph Intranuovo je zadel ob pravem času. Foto: Iztok Novak
Tomaž Vnuk
Tudi Tomaž Vnuk je potrdil, da so izkušnje na takih tekmah, kot je bila današnja, še kako pomembne. Foto: RTV SLO
Veterani zadeli za veliko zmago


Ljubljančani v torek v Linzu niso prikazali najboljše igre in izgubili z 1:4. Zdaj so serijo z zmago s 3:2 izenačili na 1:1. V drugem polfinalu je Salzburg še drugič ugnal Dunaj (5:2) in vodi z 2:0.

Vrnitev zmajev
V Tivoliju je 5.000 gledalcev videlo izjemno razburljivo tekmo in velik preobrat, potem ko so zmaji na začetku druge tretjine po dveh golih Roba Shearerja (z igralcem več (23. minuta) in manj (26.)) zaostali z 0:2. Za izenačenje sta ob pravem času, še pred zadnjim odmorom, poskrbela Ralph Intranuovo (37.) in Tomaž Vnuk (39.) s streloma pod prečko. Tekmo je v 49. minuti odločil še en stari maček Todd Elik, ki je v mrežo pospravil "odpadek" po strelu Kevina Mitchella. Po izključitvi Pasija Petriläinena je v zadnjih minutah blestel vratar Alex Westlund, ki je skupaj zbral 27 obramb.

V prvi tretjini obrambi uspešnejši od napadov
ZM Olimpija je imela ob prvem prejetem zadetku kazen še iz prve tretjine, ko je bilo najbolj razburljivo tik pred koncem, saj so Ljubljančani v zadnji minuti 39 sekund igrali kar z dvema hokejistoma manj. Eliku se je na kazenski klopi pridružil Greg Kužnik, ker pa je dobil kazen dvakrat dve minuti, je imel Linz igralca več še kar nekaj časa na začetku druge tretjine. Razmerje v strelih na gol v prvi tretjini je bilo sicer 10:10.

Šolski protinapad za 2:0
Shearer je na 2:0 povišal po podaji z desne strani (prvič je bil uspešen po podaji z leve), ko sta se s Patrickom Leahyjem znašla v hitrem protinapadu pred Westlundom, čeprav je imel Linz na ledu igralca manj. Izključen je bil Florian Iberer.

Intranuovo in Vnuk potrdila sloves golgeterjev
Upanje je Ljubljančanom vrnil Intranuovo, ki ga je s podajo lepo našel Vnuk. Kanadčan je zadrsal proti vratom in s strelom pod prečko mojstrsko ukanil Jürgena Penkerja. Pri Linzu je tedaj prisilno počival Cameron Severson. Dve minuti pozneje se je Vnuk še sam vpisal med strelce. Za golom Penkerja sta lepo kombinirala Brendan Yarema in Elik, ta pa je podal nepokritemu Vnuku, ki je tako kot Intranuovo meril v zgornji desni kot avstrijskih vrat. Na kazenski klopi je sedel Winfried Rac. Razmerje v strelih na gol v drugi tretjini je bilo 14:8, Linz pa niti sekundo ni igral z igralcem več.

Elik postavil piko na i
Zato pa je novo izključitev gostov v 49. minuti spet hitro kaznovala Olimpija. Tokrat je gol padel še hitreje kot ob prejšnjih dveh priložnostih - že devet sekund po izključitvi Brada Purdieja! Mitchell je močno streljal z modre črte, Penker pa je plošček odbil le do Elika, ki mu ga iz bližine ni bilo težko spraviti za njegov hrbet. To je bil zadnji žebelj v krsto Linza, ki je bil v prvi polovici zadnje tretjine (razmerje v strelih na gol: 11:11) bolj nevaren. Val napadov je sledil še od 56. do 58. minute, ko so imeli gostje na ledu igralca več, a ostalo je pri 3:2 in veselju v polnem hramu slovenskega športa.

Polfinale, drugi tekmi:
ZM OLIMPIJA - LINZ (izid v zmagah 1:1)
3:2 (0:0, 2:2, 1:0)
Intranuovo 37., Vnuk 39., Elik 49.; Shearer 23., 26.

SALZBURG - DUNAJ (izid v zmagah 2:0)
5:2 (4:0, 1:0, 0:2)
Artursson 7., Green 8., Koch 14., Pinter 20., Pewal 25.; Judex 47., Selmser 60.

Igrajo na štiri zmage. Tretji tekmi bosta v nedeljo.

M. R.
Veterani zadeli za veliko zmago