Vratar Oilersov je prikazal še eno fantastično igro, saj se je za nekaj trenutkov nasprotniku postavil po robu celo brez čelade. Foto: EPA
Vratar Oilersov je prikazal še eno fantastično igro, saj se je za nekaj trenutkov nasprotniku postavil po robu celo brez čelade. Foto: EPA
Aleš Hemsky
Naftarji so v svojem četrtem poskusu le izkoristili prednost igralca več. Natančen je bil Aleš Hemsky. Foto: EPA

Osmi nosilci zahoda so po Detroitu in San Joseju prvič dobili uvodno tekmo v seriji, saj so v Anaheimu slavili s 3:1. V vodstvo jih je v 19. minuti popeljal Michael Peca, ki je zadel v igri z igralcem manj. Izvrstno mu je podal vratar Dwayne Roloson. Le 28 sekund pozneje je izenačil Andy McDonald (Oilersi so še vedno imeli igralca manj).

Mladi Čeh na pravem mestu
Odločitev je padla v 32. minuti, ko je Aleš Hemsky izkoristil četrti "powerplay" gostov. Po strelu Ryana Smitha se je plošček odbil od ruskega vratarja Ilje Brizgalova do 22-letnega Čeha, ki mu ni bilo težko zadeti. Zmago edinega preostalega kanadskega moštva je 42 sekund pred koncem z golom v prazno mrežo potrdil Todd Harvey.

Naftarji so v zadnjih 13 dneh odigrali kar sedem tekem, na drugi strani pa so imeli Mogočni rački kar sedem dni premora, saj so v prejšnji fazi tekmovanja s 4:0 pometli s Coloradom. Mnogi so v tem videli prednost za gostitelje, a tekma je pokazala, da velja ravno obratno. "Vsak drugi dan moramo igrati, ravno zato imamo tako močen ritem," je videl bistvo branilec Oilersov Chris Pronger.

Liga NHL, končnica, konferenčni finale, vzhod

Sobota:
CAROLINA (2) - BUFFALO (4) 0:0
Zahod:

ANAHEIM (6) - EDMONTON (8) 0:1
1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
McDonald 20.; Peca 19., Hemsky 32., Harvey 60.
Obrambe: Brizgalov 23; Roloson 31.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.