21-letni Quebečan Cedric Paquette ima za seboj debitantsko sezono, v kateri se je ustalil kot 3. center Tampa Baya, zdaj v finalu pa je proti Chicagu prispeval že dva gola. Za zmagovitega je bil proglašen za 1. zvezdo tretje tekme. Foto: Reuters
21-letni Quebečan Cedric Paquette ima za seboj debitantsko sezono, v kateri se je ustalil kot 3. center Tampa Baya, zdaj v finalu pa je proti Chicagu prispeval že dva gola. Za zmagovitega je bil proglašen za 1. zvezdo tretje tekme. Foto: Reuters
Ben Bishop (Tampa Bay Lightning)
"Vidno je, da ga nekaj muči, a očitno ga nismo dovolj zares preizkušali," je predstavo in videz vratarja Tampe ocenil trener Chicaga Joel Quenneville. Ben Bishop je po tekmi priznal, da ob golih ni vedel, kje točno je plošček. Foto: Reuters
Trojčki Nikita Kučerov, Tyler Johnson in Ondrej Palat pred vrati Chicaga na 3. tekmi finala
Takoj po prevzemu vodstva je Chicago dovolil, da so se "trojčki" Kučerov, Johnson in Palat takole utaborili pred vrati, vsak je poskusil po enkrat, Čeh pa je na koncu izenačil z 31 golov udarnega napada Tampa v letošnji končnici. Foto: Reuters
Načeti vratar Bishop utrl Tampi pot do zmage

Pri izidu 2:2 in dobre tri minute pred iztekom rednega dela je Cedric Paquette dobil sodniški met v obrambni tretjini, strelec prvega gola Ryan Callahan je spretno poslal v ogenj Victorja Hedmana. Prvi branilec Tampa Baya je predrsal obrambo Chicago in poslal plošček pred gol, kjer je bil že Paquette, ki je z natančnim strelom zatresel mrežo za 3:2 in drugo zaporedno zmago Strele v finalu, kjer je Tampa na pol poti do dviga hokejskega svetega grala.

Še en mladi adut iz rokava Cooperja
"Šel sem pred gol, Victor pa je čakal s podajo, kolikor je mogel, vratar se je premikal proti njemu, in ko sem prišel do strela, sem imel odprto pot do mreže,"
je zmagoviti trenutek odpisal še en mladec iz čete trenerja Jona Cooperja. Paquette je 21-letni novinec iz Gaspa v Quebecu, v končnici pa je prispeval tretji gol, od tega drugega v finalu.

Napadalna moč Tampe temelji na prvih dveh napadih, a tokrat je levji delež opravila tretja trojka. Začelo se je v 6. minuti, ko je Hedman z dolgo podajo zaposlil Callahana, ki je v slogu ostrostrelca matiral Coreyja Crawforda (29 obramb), cingljanje vratnice pa je zadonelo po vsem United Centru. Še v 1. tretjini je Chicago izenačil ob igralcu več, ko je hitre podaje izkoristil Brad Richards, leta 2004 MVP Tampa Baya ob edinem naslovu Lige NHL.

Bishopa manjša poškodba ne bo ustavila
Gostje so začeli tekmo z načetim vratarjem Benom Bishopom, ki ni zmogel dokončati 2. tekme (4:3). Tokrat je ameriški velikan, ki ima kar 201 cm, branil vso tekmo in pri tem izstopal s 36 obrambami, pri čemer jih je kar polovico zbral v prvih 20 minutah. "Res bo treba nekaj velikega, da ne bom igral v finalu Stanleyjevega pokala," je odločen Bishop, ki je igral s pomočjo protibolečinskih injekcij, razumljivo pa ni želel razkriti narave svoje poškodbe.

"Trojček" v 13 sekundah izničil vodstvo Chicaga
Odločitev je padla v zadnji tretjini. Slovak Marian Hossa je z drugo podajo na tekmi v 45. minuti izvrstno zaposlil Brandona Saada, ki je popeljal Blackhawkse v vodstvo. A to je zdržalo vsega 13 sekund, saj je nato udaril "trojček": Nikita Kučerov je prodrl in prvi sprožil, Tyler Johnson je poskusil kot drugi, v tretjem poskusu pa je bil uspešen Čeh Ondrej Palat. In ko se je zdelo, da je podaljšek skoraj neizbežen, je prišel uspešen buli Paquetta in zmagovita akcija gostov. "Zagotovo ne moreš dopustiti takšnega gola, in to tako hitro po prevzemu vodstva," je trener 'Hawksov Joel Quenneville uperil prst v ključni trenutek tekme.

Zgodovina zdaj pravi - drugi pokal za Tampo
Tampa Bay je v letošnji končnici dobila že osmo od 11 tekem. Finalne serije so bile na 1:1 izenačene 26-krat, gostujoča moštva pa so nato 13-krat dobile 3. tekmo in nato prav vsakokrat tudi osvojile Stanleyjev pokal. Chicago bo nujno izenačenje finala lovil v noči na četrtek.

Finale Lige NHL, tretja tekma:

CHICAGO - TAMPA BAY 2:3 - 1:2
Richards 15., Saad 45.; Callahan 6., Palat 45., Paquette 57.

Obrambe: Crawford 29; Bishop 36.

Načeti vratar Bishop utrl Tampi pot do zmage