Kapetan Pittsburgha Sidney Crosby je kljub pretresu možganov takole odložil Stanleyjev pokal in uradno sklenil proslavljanje več kot zasluženega naslova prvaka 2016. Foto: Reuters
Kapetan Pittsburgha Sidney Crosby je kljub pretresu možganov takole odložil Stanleyjev pokal in uradno sklenil proslavljanje več kot zasluženega naslova prvaka 2016. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin (Washington Capitals) - Marc-Andre Fleury (Pittsburgh Penguins)
Washington je bil v pretekli sezoni v rednem delu razred zase, a nato so Aleksander Ovečkin in tovariši izpadli že v 2. krogu, ko je bil Pittsburgh boljši s 4:2, pri čemer je dve tekmi dobil v podaljšku. Foto: Reuters
Fleury ustavil Ovečkina za zmagovit štart sezone

Na začetku četrtkovega večera so v Pittsburghu sklenili poletno šampionsko slavje po osvojitvi četrtega Stanleyjevega pokala v polstoletni zgodovini kluba. Sveti gral hokeja je na led pripeljal kapetan Sidney Crosby, ki bo zaradi pretresa možganov sicer izpustil začetek sezone 2016/17. Za dobro mero je vzdušje popravila tudi novica, da lastnika Mario Lemieux in Ron Burkle nič več ne prodajata enega najbolj dobičkonosnih klubov Lige NHL.

Fleury hitro izkoristil poškodbo Murrayja
Na sami tekmi z divizijskim tekmecem je sicer blestel vratar Marc Andre Fleury, ki je med končnico sicer mesto 1. vratarja moral prepustiti novincu Mattu Murrayju. Ta pa ima načeto roko še iz svetovnega pokala v Torontu. Fleury je ubranil kar 39 strelov Washingtona, na koncu pa tudi ustavil kapetana Capitalsov Aleksandra Ovečkina, ki bi lahko še podaljšal izvajanje kazenskih strelov. Junak "loterije" je bil prvi golgeter končnice Phil Kessel, ki je zadel v četrti seriji.

Burakovsky edini dvakrat matiral Fleuryja
"Bilo je zabavno, a tudi utrujajoče. Zagotovo je dobro dobiti uvodno tekmo sezone,"
se je smejalo Fleuryju, ki je na najboljši način pokazal, da se bo še naprej bojeval za mesto 1. vratarja v Pittsburghu. V rednem delu je za podjetnejše goste dvakrat zadel mladi Andre Burakovsky, v 2. tretjini pa sta za Pingvine gola dosegla Patric Hornqvist in Jevgenij Malkin, ki je bil ob odsotnosti Crosbyja polno obremenjen kot prvi center.

Scheifele odločil v Winnipegu, Barkov na Floridi
Četrtek je sicer prinesel devet tekem, pri čemer sta se še dve zavlekli v podaljšek. Najbolj divje je bilo v Manitobi, kjer je domači Winnipeg proti Carolini zaostajal že z 1:4, a se vrnil, izenačil ter slavil v podaljšku. Med junaki preobrata je bil tudi zlati finski deček Patrik Laine, ki je kot ostrostrelec znižal na 3:4 (glej video). V podaljšku je udaril še 1. center Jetsov Mark Scheifele in poskrbel za slavje v najbrž najbučnejši dvorani NHL-a.

Druga odločitev v podaljšku je padla na Floridi, kjer so Panterji ugnali New Jersey z 2:1. Zmago ob igri 3 na 3 je zrežiral še en novinec Michael Matheson, ki je za gostujočim golom ukradel plošček in mojstrsko pred vrati našel 1. centra Floride Sasha Barkova, ki je z drugim golom večera poskrbel za navdušenje na jugu Floride.

LIGA NHL - TEKME 13. OKTOBRA

BUFFALO - MONTREAL 1:4
NY RANGERS - NY ISLANDERS 5:3
COLUMBUS - BOSTON 3:6
TAMPA BAY - DETROIT 6:4
FLORDIA - NEW JERSEY 2:1 - v podaljšku
PITTSBURGH - WASHINGTON 3:2 - po kazenskih strelih
ST. LOUIS - MINNESOTA 3:2
WINNIPEG - CAROLINA 5:4 - v podaljšku
DALLAS - ANAHEIM 4:2

Tekme 14. oktobra:
NASHVILLE - CHICAGO
CALGARY - EDMONTON
LOS ANGELES - PHILADELPHIA

Prvi gol Patrika Laineja v NHL-u

Odločitev v podaljšku na Floridi

Dvig šampionskega praporja v Pittsburghu

Fleury ustavil Ovečkina za zmagovit štart sezone