Jevgenij Malkin je z nekaj sreče dosegel šesti zadetek v letošnji končnici. Foto: EPA
Jevgenij Malkin je z nekaj sreče dosegel šesti zadetek v letošnji končnici. Foto: EPA
Aleksander Ovečkin in Brooks Orpik
Aleksander Ovečkin je ob prvem zadetku v zrak (komaj opazno) dvignil levi kazalec, kar je nekoliko razjezilo Brooksa Orpika, ki je zadrsal do Rusa in proti njemu stegnil roko. Foto: EPA
Roberto Luongo
Vratar Vancouvra Roberto Luongo je po zadnji sireni razočarano obsedel v svojih vratih. Foto: EPA

Slednji so v gosteh v prvem podaljšku zmagali s 4:3 in tako v zmagah povedli s 3:2, čeprav so izgubili uvodni tekmi v seriji. Pri Capitalsih je bil vroč Aleksander Ovečkin (dva zadetka in podaja), ki je z golom v 56. minuti tudi izsilil podaljšek. A ta je bil hitro končan.

Poti spremenil smer leta ploščka
Pingvini so imeli prednost igralca več, saj je moral že v 2. minuti podaljška na klop za kaznovane Milan Jurcina, ki je spotaknil Jevgenija Malkina, ki bi lahko zbežal v protinapad. Malkin je želel še pred koncem kazni podati Sydneyju Crosbyju, a je pri tem zadel Toma Potija in plošček je končal v mreži. Pittsburgh je še drugič v seriji tekmo dobil v podaljšku, ko je plošček spremenil smer.

Steckel le po nekaj sekundah zgrešil vrata
Washington je imel priložnost za zmago na začetku podaljška, a je David Steckel vsega po 19 sekundah zapravil 100-odstotno priložnost. "Nekaj sekund podaljška, nato pa Steckel zgreši prazna vrata. Jezus, kje je naša sreča," je bil po porazu nejevoljen Ovečkin. Slednji je v končnici dosegel že svoj deveti in 10. zadetek. Pri prvem je v zrak pokazal svoj kazalec, kar je spet razjezilo hokejiste Pittsburgha, ki se predvsem zaradi Crosbyja preveč ukvarjajajo s praznovanjem zadetkov mogočnega Rusa.

Spet kaže na preobrat Pittsburgha
S tem sta se končali dve tradiciji - prvič je namreč zmagala ena od gostujočih ekip, prvič pa je slavila tudi ekipa, ki je dosegla prvi zadetek na tekmi. Washingtonu se lahko zgodi, da bo že šestič po letu 1991 izgubil serijo s Pittsburghom, čeprav je v seriji že vodil - v letih 1992 in 1996 celo z 2:0.

Pet minut pred koncem izkoristil "power play"
Eno zmago od konferenčnega finala pa so oddaljeni tudi hokejsiti Chicaga, ki so s 4:2 zmagali v Vancouvru. Odločitev je padla v 55. minuti, ko je Dave Bolland ob igri z igralcem več zadel za vodstvo s 3:2. Zmago Blackhawksov je 62 sekund pred sireno z golom v prazno mrežo potrdil Martin Havlat. Pri gostiteljih je blestel Dustin Byfuglien z dvema zadetkoma, pred tem je imel v končnici na svojem računu le en zadetek.

Liga NHL, končnica, konferenčni polfinale, vzhod
WASHINGTON (2) - PITTSBURGH (4) 2:3
3:4 (0:0, 2:1, 1:2)
Ovečkin 27., 56., Backström 35.; Staal 26., Fedotenko 41., Cooke 47., Malkin 64.
Obrambe: Varlamov 38; Fleury 28.

Nedelja:
BOSTON (1) - CAROLINA (6) 1:3

Zahod:
VANCOUVER (3) - CHICAGO (4) 2:3
2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Kesler 18., Sundin 32.; Byfuglien 16., 39., Bolland 55., Havlat 60.
Obrambe: Luongo 26; Habibulin 19.

Nedelja:
DETROIT (2) - ANAHEIM (8) 2:2

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

S. J.