Bojan Zajc je odigral kar nekaj nepozabnih finalnih serij državnega prvenstva, trenutni položaj v slovenskem klubskem hokeju pa ga zelo skrbi. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Zajc je odigral kar nekaj nepozabnih finalnih serij državnega prvenstva, trenutni položaj v slovenskem klubskem hokeju pa ga zelo skrbi. Foto: MMC RTV SLO
Patrick Coulombe
Patrick Coulombe se še ni odločil, kje bo igral v naslednji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Avgustinčič
Jaka Avgustinčič je opravil izjemno delo na klopi Playboy Slavije. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Sila
Aleš Sila je v letošnji sezoni branil zelo dobro. Foto: MMC RTV SLO
Hokejisti Olimpije ubranili naslov

Letošnja klubska hokejska sezona v Sloveniji je bila popolnoma nepregledna. Žal imamo le še en klub v Ligi Ebel, dve ekipi sta tekmovali v Ligi INL, tri pa so se mučile v rednem delu državnega prvenstva. Telemach Olimpija je odigrala le štiri tekme in v ponedeljek zvečer dvignila pokal v Zalogu. Hokejisti se niso posebej veselili 13. zvezdice, ki je bila vsekakor najmanj sijoča v samostojni Sloveniji.

Hokejska zveza Slovenije bo morala v naslednji sezoni popolnoma spremeniti sistem tekmovanja. Termine je treba določiti vnaprej, predvideti je treba več različic v različnih ligah. Playboy Slavija je igrala tri tekme zapored in v ponedeljek se je lepo videlo, da so nekateri igralci preveč utrujeni. Na peti finalni tekmi Lige INL proti Bregenzerwaldu je bila dvorana v Zalogu polna, proti OlimpijI pa niti slučajno ni bila napolnjena.

Zajc: Hvala bogu, da je konec sezone!
Trener Olimpije Bojan Zajc je imel težko delo, da je igralce motiviral za tekme polfinala in finala. V zadnji tretjini druge tekme je bil zelo jezen zaradi ležernega pristopa. Po koncu tekme si je oddahnil, da je konec dolge sezone: "Vsakega naslova državnega prvaka se je treba veseliti. Dejstvo je, da smo bili veliki favoriti na papirju. Na drugi tekmi smo se na koncu skoraj opekli, saj smo v zadnjih minutah naredili nekaj napak. Po izpadu iz Lige Ebel je bilo 45 zelo težkih dni. Ni bilo lahko motivirati ekipo za te tekme. Hvala bogu, da je konec sezone!"

Finalne tekme brez pravega naboja
"Manjkal je tisti pravi naboj, nihče ni dal veliko te finalne tekme. Državno prvenstvo je popolnoma razvodenelo, večina ekip se bojuje za preživetje. Dobro, da se je pojavila ekipa Jesenic s starimi fanti in mladimi upi. Naslednjo sezono se bo še več ekip priključilo Ligi INL, ki bo štela tudi za državno prvenstvo, zato bo lažje odigrati končnico," je še dodal Zajc, ki se zaveda težkega položaja slovenskega klubskega hokeja: "Vedeli smo, da moramo zmagati. Večne derbije vsi pogrešamo. Slavija je imela sijajno sezono, izkazala se je v Ligi INL. Poznam igralce Slavije, veliko jih je že igralo Olimpiji. Bili so zelo motivirani in borbeni. Žal za dobre igre niso plačani. Upam, da bodo tudi amaterske ekipe v Sloveniji prihodnosti lahko dale igralcem vsaj za štipendije."

Mušič pogreša prave derbije
Kapetan Aleš Mušič je drugič zapored dvignil pokal. "Vsakič, ko postaneš prvak, je to lep trenutek. Za nas ni bila težava, da smo bili en mesec brez tekem, dobro smo tempirali treninge in prosti čas. Zmagali smo in imamo novo zvezdico, a čestitke tudi Slaviji. Osebno pa pogrešam tiste prave derbije in upam, da se bodo kar se da hitro spet ponovili," je pojasnil strelec dveh golov v finalu.

Coulombe in D'Alvise se bosta odločila poleti
Patrick Coulombe
, ki je bil zadnja dva meseca poškodovan, se je razveselil lovorike. "Vedno je lepo osvojiti lovoriko, zlata medalja se mi dopade. Raven igre morda res ni bila tako visoka kot v Ligi Ebel, a treba je dokazati premoč na ledu. Premor po koncu Lige Ebel je bil dolg, a meni je prišel prav, da sem pozdravil poškodbo," je poudaril Kanadčan, ki še ne ve, kje bo igral v naslednji sezoni: "Moj agent se je že pogovarjal z Matjažem Sekljem, pa tudi že z nekaterimi drugimi klubi. Počakal bom do poletja, pretehtati moram vse možnosti. Užival sem v Ljubljani, zelo si želim prebiti v končnico Lige Ebel."

Chris D'Alvise si je v garderobi že odprl pivo. "Slavija se je izkazala za zelo dobro ekipo, v zadnji tretjini druge tekme so nas pošteno namučili. Lepo je zmagati na zadnji tekmi sezone, po navadi nimaš lepih spominov na zadnjo tekmo. Sezona v Ligi Ebel ni šla po načrtih, potem pa je bilo zares dolgočasno čakati mesec in pol na tekme državnega prvenstva. Nekaj časa sploh nisem vedel, kaj naj počnem," je priznal 26-letni Kanadčan, ki je v letošnji sezoni Lige Ebel dosegel 51 točk.

"Zdaj se res veselim, da bom lahko odšel domov po devetih mesecih. Ne vem še, kje bom igral v naslednji sezoni. Moj oče je obiskal Ljubljano, ogledal si je nekaj tekem, zdaj se bova skupaj pogovorila o načrtih za naslednjo sezono. Poletje bo prineslo odločitev," je načrte strnil D'Alvise.

Avgustinčič navdušen nad Ligo INL
Trener Slavije Jaka Avgustinčič je lahko zelo zadovoljen z letošnjo sezono, njegovi izbranci so zasedli dve drugi mesti.

"Težava ni bil fizični nastop, bolj psihični. V bistvu sem zadovoljen, malo manj s prvo tekmo,za drugo pa fantom nimam česa očitati. Borili so se, bili nepopustljivi do konca, tekma je bila dobra, Olimpija pa je na koncu zasluženo zmagala. A smo mi naredili premik naprej, tudi gledalcev je bilo iz tekme v tekmo več, za nas pa je izkazalo, da je Liga INL idealna in z vstopom drugih slovenskih klubov bo še bolj zanimivo," je povedal nekdanji napadalec Olimpije.

Tudi v naslednji sezoni bo vodil Založane
Izgovorov za poraz v finalu ni iskal, čeprav so njegovi varovanci morali odigrati tri tekme v treh dneh. "Že pred sezono so bili določeni neki datumi, a v vodstvu Hokejske zveze nihče ni razmišljal, da bo kakšna slovenska ekipa prišla v finale Lige INL. Mi smo se prilagajali in na koncu odigrali finale ekspresno," je še dodal Avgustinčič, ki ima pogodbo tudi za naslednjo sezono, a se zaveda, da finančni položaj ni rožnat: "Žal si ne moremo privoščiti več. Želimo narediti korak naprej, a vse je odvisno od financ. Fantom bi radi zagotovili vsaj opremo. Želim si zadržati te igralce tudi v naslednji sezoni."

Ščap: V zadnji tretjini smo šli na polno
Z dvema zadetkoma se je na drugi tekmi izkazal Luka Ščap. "Pred zadnjo tretjino smo se v garderobi zmenili, da nimamo več veliko za izgubiti, zato lahko gremo na polno. Gledalcem so pokazali, da igramo dober hokej. Ritem tekem je bil res naporen, tri tekme v treh dneh so bile preveč. Zelo rad bi igral v Ligi Ebel," je vtise strnil 21-letni napadalec.

Sila: Igralci bi morali dobiti vsaj za bencin
Vratar Aleš Sila je že branil za Olimpijo v Ligi Ebel, v letošnji sezoni pa se je izkazal v Zalogu. "Olimpiji smo se v finalu zelo dobro upirali. Liga INL je velik korak naprej za Slavijo, to tekmovanje je doborodošlo za vse mlade igralce. Imeli smo izjemno sezono, zato upam, da bomo v naslednji sezoni dobili pokrovitelja, ki bi prispeval kakšen evro. Ne mislim na velike vsote. Igralci, ki se pripeljejo v Ljubljano, bi morali dobiti vsaj za bencin. Naša ekipa je popolnoma amaterska, dopoldne hodimo v službo, popoldne imajo nekateri čas za družino, zvečer pa sledijo treningi. V ekipi je bila odlična kemija," je razmišljal Sila.
Kdaj bomo znova videli napet finale?
Brez večnega derbija med Olimpijo in Jesenicami ni zanimive končnice. Železarji z zelo ambicioznim predsednikom Miho Reboljem bodo drugo leto zaigrali v Ligi INL in samo upamo lahko, da bo kmalu na sporedu tisti pravi večni derbi, ki tako zelo manjka slovenskemu klubskemu hokeju.

Prvi finali v samostojni Sloveniji so bili zares nepozabni, vstopnica za tekmo je bila suho zlato, cene na črnem trgu astronomske, dvorane pa nabito polne. Slaviti na šesti ali sedmi tekmi je seveda neprecenljivo. Letos so bili vsi najbolj zadovoljni, ko je sirena oznanila konec druge tekme finala ...

Hokejisti Olimpije ubranili naslov