V slovenskih vratih je bil Gašper Krošelj. Foto: www.alesfevzer.com
V slovenskih vratih je bil Gašper Krošelj. Foto: www.alesfevzer.com

Risi se borijo za tretji zaporedni nastop na olimpijskih igrah, na obeh dozdajšnjih kvalifikacijskih turnirjih (v Vojensu in Minsku) pa so ob lovu na olimpijske sanje dvakrat na kolena spravili tudi Dance. Slovenci so slabo odigrali uvodno tretjino, v kateri so prejeli kar tri zadetke in niso bili konkurenčni nasprotnikom. V drugi tretjini je bil obračun bolj enakovreden, na znižanje zaostanka Slovenije pa so danski levi hitro našli odgovor.

V zadnji tretjini so Slovenci silovito pritisnili – razmerje v strelih je bilo v zadnji tretjini 14:3 za rise, na tekmi pa 23:21. Dvakrat so zadeli, imeli dobri dve minuti časa za izenačenje, toda danska obramba je zdržala. V petek Slovenijo ob 21.00 čaka obračun z Norveško, na katerem je, če želijo ohraniti upanje na pekinško vozovnico, zmaga nujna.

Danci v prvi tretjini trikrat zatresli slovensko mrežo

Danci so bili v prvi tretjini zelo razigrani. Že po 22 sekundah je moral na kazensko klop Anže Kopitar, sin slovenskega selektorja Matjaža Kopitarja. Štiri sekunde pred iztekom kazni kapetana risov pa je z diagonalnim strelom pod prečko Gašperja Krošlja premagal Nikolaj Ehlers, sin danskega selektorja Heinza Ehlersa. V peti minuti je Slovenija prvič ogrozila vrata danskih levov, ko je streljal Matic Podlipnik. Tri minute pozneje se je lepa priložnost ob igralcu manj na ledu, ko je bil izključen Jan Urbas, ponudila Žigi Pancetu, ki pa ni bil natančen.

Takoj na drugi strani je po luknji v slovenski obrambi z ugodnega položaja sprožil Oliver Bjorkstrand, s posredovanjem pa se je izkazal Krošelj. Hokejist Columbusa je takoj zatem napravil napako in moral na kazensko klop, česar pa Slovenija ni znala izkoristiti in je še pred iztekom znova ostala brez enega igralca na ledu, saj je bil zaradi nepravilnega naleta na Frederika Storma izključen Robert Sabolič.

Po 50 sekundah številčne premoči so Danci povečali prednost. Z modre črte je sprožil Markus Lauridsen, ki je zadel vratnico, odbito ploščico pa je z bekhendom v mrežo pospravil Storm. Manj kot dve minuti pozneje se je slovenska mreža zatresla še tretjič. Z diagonalnim strelom je z razdalje poskusil Lauridsen, Patrick Russell pa je pred vrati spremenil pot ploščice, ki je končala za Krošljevim hrbtom.

Ehlers v drugi tretjini hitro odgovoril Drozgu

Čeprav se je druga tretjina spodbudno začela za slovensko reprezentanco, pa je bila Danska tudi v tem delu tekme konkretnejša in nevarnejša. V prvih 20 minutah je bilo razmerje med streli 8:3, v drugih pa 10:6. Tik pred koncem uvodne tretjine si je izključitev prislužil Jesper Jensen Aabo, kar so risi izkoristili po 49 sekundah igre v drugi tretjini. Z leve strani je Kopitar mojstrsko našel Jana Drozga, ki so mu Danci pustili preveč prostora. Natančno podajo najboljšega slovenskega hokejista je mladenič pospravil v nasprotnikovo mrežo za 3:1.

Slovenija je imela nato še eno veliko priložnost, ki jo je zamudil Miha Logar, toda v nadaljevanju akcije je Danska že izničila Drozgov zadetek. Le 63 sekund po znižanju zaostanka je v protinapadu z leve strani močno streljal Ehlers. Kristjan Čepon je bil prepočasen, ob diagonalnem poskusu hokejista Winnipega pa je Krošelj še četrtič pobral ploščico iz svoje mreže.

V nadaljevanju je bil najbližje zadetku Kopitar, ki je v 25. minuti imenitno preigraval, a tik preden bi premagal še Sebastiana Dahma, so ga Danci ustavili. Na drugi strani je bilo po slovenskih napakah še nekajkrat vroče pred Krošljem. V 33. minuti je Nicklas Jensen slabo zadel ploščico, potem ko se mu je ponudila velika priložnost, tik pred koncem tretjine pa je s podobnega položaja kot Ehlers pri drugem zadetku streljal Mikkel Boedker, a je bil Krošelj na pravem mestu.

Urbas in Verlič zadela v zadnji tretjini

Slovenija je zadnjo tretjino odigrala bistveno bolje kot prvi dve. Dobrih deset minut pred koncem srečanja so risi drugič izkoristili igralca več na ledu. Z desne strani je Dahma z diagonalnim strelom presenetil Urbas. Napad, ki skupaj igra v Nemčiji pri moštvu Fischtown Pinguins, je zapretil tudi pet minut pred iztekom igralnega časa, toda po pritisku Urbasa, Mihe Verliča in Žige Jegliča je v gneči pred vrati Dahm le pokril ploščico.

Kmalu zatem si je dvominutno kazen prislužil Lauridsen, ki je s palico v obraz udaril Saboliča. Slovenci so ob številčni premoči močno pritisnili, toda danska obramba na čelu z Dahmom se je uspešno branila. Po strelu Urbasa je Verlič preusmeril ploščico, toda danski čuvaj mreže je bil na mestu.

Štiri sekunde po tem, ko se je Lauridsen vrnil na led, pa je Kopitarjeva vrsta zadela. Verlič je dobil sodniški met, ploščica je prišla do Blaža Gregorca, ki je streljal z modre črte, mariborski napadalec pa jo je preusmeril za Dahmov hrbet. Risi so vse moči usmerili v napad, poskusili tudi brez vratarja, še nekajkrat nevarno streljali, toda Danci so zdržali nalet in preprečili preobrat.

Danci oddaljili Slovence od Pekinga
Lov na Peking risi začeli s porazom

KVALIFIKACIJE ZA OI 2022
OSLO, skupina F
DANSKA - SLOVENIJA 4:3 (3:0, 1:1, 0:2)
Ehlers 3., 22., Storm 13., Russell 15.; Drozg 21., Urbas 50., Verlič 58.

JUŽNA KOREJA - NORVEŠKA
1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
K. S. Kim 6.; Lesund 7., Olimb 9., Espeland 25., Lindstrom 50.

Petek ob 17.00:
DANSKA - JUŽNA KOREJA
Ob 21.00:
NORVEŠKA - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Nedelja ob 12.00:
SLOVENIJA - JUŽNA KOREJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 16.00:
NORVEŠKA - DANSKA

Na olimpijske igre v Pekingu se uvrsti le zmagovalec turnirja.