Dvakrat zapored je Chicago mentalno zlomil Roberta Luonga in Vancouver, tokrat pa je po drami
Dvakrat zapored je Chicago mentalno zlomil Roberta Luonga in Vancouver, tokrat pa je po drami "Lou" le ohranil upe Kanadačanov, da se bo Stanleyjev pokal po 18 letih le vrnil v domovino. Foto: Reuters
Ryan Malone in Dwyane Roloson (Tampa Bay)
Dwyane Roloson je februarja prišel iz NY Islandersov in kljub 41. letom hitro postal prvi vratar Tampa Baya. Kako se bo proti Washingtonu izkazal vratar, ki se je leta 2006 v finalu tako nesrečno poškodoval, Edmonton pa je nato izgubil proti Carolini po sedmih tekmah? Foto: Reuters
Cam Fowler in Corey Perry (Anaheim Ducks)
Liga NHL je objavila tri kandidate za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone: Corey Perry, Martin St. Louis in Daniel Sedin. Uspeha v končnico ni prenesel le napadalec Anaheim, ki je izpadel proti Nashvillu. Foto: Reuters
Jordin Tootoo in Dan Ellis
Nepričakovani junak Nashvillove zmage je postal Jordin Tootoo (1+4), ki se je med sezono zdravil zaradi odvisnosti od alkohola, v katero je zabredel po samomoru brata. Po nepričakovano hitri vrnitvi v moštvo se je namesto za pretepe v končnici poskrbel za podaje z očmi. Foto: Reuters
Boston Bruins in Carey Price
Po veliki in prestižni zmagi v dvoboju z večnim tekmecem Montrealom Boston zdaj čaka priložnost za maščevanje Philadelphii za lanski neverjetni preobrat od 3:0 do 4:3 v zmagah. Zanimivo, da je z istimi številkami v golih potekala tudi odločilna, sedma, tekma, ki jo je odločil Simon Gagne (zdaj Tampa). Foto: Reuters
Jonathan Quick in Joe Thornton
Tretji kalifonijski obračun v končnicah in prvi med Sharksi in Kingsi je pripadel San Joseju, ki je kar tri tekme dobil v podaljšku, odločilni gol na 6. tekmi pa je zabil kapetan Joe Thornton, ki dokazuje, da v končnicah nič več ne izgine. Foto: Reuters

Boj za Stanleyjev pokal 2011 je na prvi stopnički ponudil kar štiri 7. tekme oz. prevedeno: polovica serij se je končala z izidom 4:3, "pometen" pa je bil le na selitev obsojeni Phoenix. Vrhunec je bil skorajšnji popolni preobrat Chicaga, ki pa ga je v tretji zaporedni seriji Vancouver le ugnal, s čimer so se prvaki poslovili od sanj o ubranitvi naslova.

2. KROG KONČNICE 2011

Polfinale Vzhodne konference

WASHINGTON (1) – TAMPA BAY (5) (4-1-1; 2-3-1)
Obračun znancev iz Jugovzhodne divizije, v kateri je večino sezone vodila Tampa, ki ji je 1. mesto Washington odvzel z odličnima zadnjima dvema mesecema. Capitalsi so z obrambnim konceptom, v katerem še vedno prežijo smrtonosni napadalci, s prepričljivih 4:1 dobil serijo proti NY Rangersom. Prva zvezda pa ni bil kapetan Aleksander Ovečkin (3+3), temveč 23-letni češki vratar Michal Neuvirth (94,6 %). Vratar je bil glavni junak tudi napredovanja Strel – neverjetni 41-letni Dwyane Roloson (94,9 %) je poskrbel, da je Tampa proti Pittsburghu nadoknadila zaostanek z 1:3. Na odločilni 7. tekmi je bilo 1:0 za Lightninge, tretji gol v seriji pa je dosegel Sean Bergenheim.

Tampa ima učinkovito „francosko navezo“ Martin St. Louis (4+4), Simon Gagne (2+5) in Vincent Lecavalier (2+4), namesto Stevena Stamkosa (2+2) pa je na koncu odločal Steve Downie (1+6). Obramba je bolj „sumljiva“, a se je proti Pingvinom na koncu izredno izkazala. Prestolnike pestijo poškodbe: prvi branilec Mike Green (1+4) si je znova poškodoval glavo, zunaj pogona je veteran Mike Knuble. Mlada branilska naveza Karl Alzner–John Carlson se hitro prebija med najtežje prehodne „zidove“, svoje prve gole v končnicah končno dosega Aleksander Semin (3+1). Dvoboj moštev z izrednim napadalnim potencialom, v katerih pa trenutno kraljujeta vratarja.

PHILADELPHIA (2) – BOSTON (3) (1-3-0; 3-0-1)
„Deja vu“, ki po letu dni še vedno močno odmeva. Boston je v lanskem konferenčnem polfinalu proti Philadelphii vodil že s 3:0, nato pa kot šele tretje moštvo v zgodovini lige izgubil s 3:4. Preobrat v lanski seriji se je zgodil ob poškodbi vratarja Briana Boucherja, ki ga je zamenjal Michael Leighton, zatem pa se je „strgalo“ Danielu Brierju. Obe moštvi sta bili letos v 1. krogu na robu izpada in sta morali odigrati sedem tekem. Tokrat imajo prednost domačega ledu Flyersi, po vrtiljaku vratarjev bo 1. tekmo začel Boucher, ki je na 7. tekmo tudi poskrbel za skalp Buffala.

Briere (6+1) in Claude Giroux (1+8) sta prvi napadalni orožji Philadelphie, as iz rokava je prekaljeni branilec Chris Pronger, ki bo iz dneva v dan bolj zdrav, a že to zadostuje za več reda v branilskih vrstah. Bruinsi ostajajo zvesti Timu Thomasu (92,6 %), ki je v drugem delu serije z Montrealom dobil vratarski dvoboj s Careyjem Priceom. Prvi center Patrice Bergeron (2+5) svojo vrednost nadgrajuje z izjemnim delom v obrambi. Odprlo se je Nathanu Hortonu, ki je odločil dva podaljška, tudi tistega na 7. tekmi, s čimer je rešil trenerja Clauda Juliena, ki ga zdaj čaka preganjanje duhov lanskega poloma.

Polfinale Zahodne konference

VANCOUVER (1) – NASHVILLE (5) (2-2-0; 2-2-0)
Roberto Luongo
(90,3 %) je še med živimi! Vancouver je v dvoboju s svojim krvnikom Chicagom po dveh neuspehih le zmagal, a na kakšen način. Canucksi so vodili že s 3:0, ko so se prvaki zavedli, da branijo Stanleyjev pokal. Na 7. tekmi je odločil podaljšek, ki ga je z izjemnim strelom odločil Alexandre Burrows (3+3), ki se je med tekmo ves čas sprehajal na črti junaka in bedaka. Na drugi strani je Nashville spisal klubsko zgodovino, saj je v sedmem poskusu le prišel do 2. kroga. Granitna obramba na čelu s parom Shea WeberRyan Suter je zaustavila najboljšo napadalno trojko lige in Anaheim je bil izločen s 4:2.

Canuckse sta na uvodu nosila dvojčka Henrik (0+5) in Daniel Sedin (5+2), ki pa sta nato kot Ryan Kesler (0+4) izginila iz serije, a se je silna želja nosilcev igre le vrnila na ključni tekmi. Pri Plenilcih je ob kapetanu Webru (3+2) na zmagovitih tekmah največ prispeval Mike Fisher (3+3), ki je upravičil prihod iz Ottawe. Uganka je vratar Pekka Rinne (87,6 %), ki je daleč od ravni, s katero je prejel nominacijo za nagrado vezina. Po čustvenih zmagah je od razbremenjenih moštev pričakovati zabavno serijo.

SAN JOSE (2) – DETROIT (3) (3-1-0; 1-3-0)
San Jose je s 4:2 dobil kalifornijski obračun z Los Angelesom, ki je bil poln preobratov in „plimovanja“ nadzora nad igro. Velika nihanja v vseh elementih igre ni najspodbudnejša za Morske pse, ki pa so napredovali po zaslugi velike globine in širine napadalnega kadra, v ključnih trenutkih pa je tudi vratar Antti Niemi (86,3 %) pokazal, da statistika vsaj malce laže. Za ponovitev lanskega obračuna z Detroitom je poskrbel kar kapetan Joe Thornton (2+3). Vseeno duša San Joseja, ki je ohranil visok potencial, ostaja Ryane Clowe (4+3).

Detroit je igraje opravil s Phoenixom, zaradi edine „metle“ v 1. krogu Rdeča krila počivajo že od 20. aprila. Pavel Dacjuk je bil Pavel Dacjuk (2+4), ob poškodbi Henrika Zetterberga se je izkazal Valtteri Filppula (1+4). Ob koncu serije se je poškodoval še v končnicah smrtonosni Johan Franzen (2+1), a naj bi bila oba Šveda nared za 2. krog, s čimer se močno zmanjšujejo možnosti Jana Muršaka za igranje v končnici. Ob stabilni obrambi pod poveljstvom Nicklasa Lidstroma (0+2) je Jimmy Howard (91,5%) dobro opravil svoje delo. Lani je najboljši klub zadnjih dveh desetletij proti San Joseju klonil z 1:4. Kdor bo iz spopada velesil Zahoda izšel kot zmagovalec, bo vroč favorit za končni uspeh.