Cam Ward je obranil vseh 25 strelov. Foto: EPA
Cam Ward je obranil vseh 25 strelov. Foto: EPA
Jussi Markkanen
Jussi Markkanen je kljub solidni predstavi prejel pet zadetkov. Foto: EPA

Rezervnega vratarja Oilersov Jussija Markkanena, ki je dobil priložnost po poškodbi Dwayna Rolosona, so premagali Andrew Ladd, Frantisek Kaberle, Cory Stillman, Doug Weight in Mark Recchi. Vse je bilo odločeno tri sekunde pred koncem druge tretjine, ko je Orkan povedel s 3:0.

"Je bil tretji zadetek prelomnica? Mislim, da je bil. Težko je prejeti gol prav pred odmorom. Toda vedeli smo, da bomo morali v zadnji tretjini igrati na vso moč. Oilersi so bili letos že nekajkrat v izgubljenem položaju, pa so vseeno zmagali," je dejal strelec tretjega zadetka Cory Stillman.

Markkanen je sicer branil solidno (21 obramb), vendar je na drugi strani blestel Cam Ward (25), ki je prvi novinec z nedotaknjeno mrežo v finalu po Patricku Royu (1986). "Tudi če imaš izvrstnega vratarja, ne moreš zmagati, če ne dosegaš golov," je vzrok poraza jasno ponazoril trener Edmontona Craig MacTavish.

Zgodovina je zdaj povsem na strani Caroline. Od 29 moštev, ki so v finalu povedla z 2:0, jih je 28 dvignilo Stanleyjev pokal. Igrajo na štiri zmage. Naslednji dve tekmi bo v nedeljo in torek gostil Edmonton.

CAROLINA - EDMONTON 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Ladd 7., Kaberle 31., Stillman 40., Weight 43., Recchi 45.