Anže Kopitar in soigralci bodo imeli novo priložnost v četrtek. Foto: Reuters
Anže Kopitar in soigralci bodo imeli novo priložnost v četrtek. Foto: Reuters
Bryan Bickell
Bryan Bickell je šele v podaljšku odločil tekmo proti Minnesoti. Foto: Reuters
LA Kingsi izgubili prvo tekmo končnice

Veliki domači junak je bil Alex Steen, ki je dosegel oba zmagovalna zadetka, odločilnega v 14. minuti podaljška, potem ko se je za svojim golom ob igralcu več (!) zapletel gostujoči vratar Jonathan Quick, Steen pa mu je ukradel plošček in ga potisnil v prazno mrežo.

Steen je gostitelje povedel v vodstvo po 10 minutah tekme, potem ko je Quick ubranil poskus Kevina Shattenkirka. Gostje so izenačili le pol minute pred koncem rednega dela, ko je bil natančen Justin Williams.

Blues, ki je proti gostujočim vratom sprožil kar 42 strelov, je prekinil niz kar osmih porazov proti Kingsom, tudi gladkih 4:0 v drugem krogu lanske končnice. Anže Kopitar je bil na ledu slabih 25 minut, v tem času pa je proti nasprotnim vratom sprožil dva strela.

"Želel sem le nadaljevati igro. Potem ko je bil plošček tako daleč, sem pomislil le na to, da moram poskusiti, imel sem še sveže noge, očitno sem imel tudi nekaj sreče za golom, ustrelil sem s palico in plošček je šel v gol," je vtise po sijajni predstavi strnil Steen. Veliki osmoljenec Quick je skrušeno dejal: "Skušal sem podati, Steen me je blokiral in zadel."

"Bogovi hokeja so nam očitno stali ob strani. Igrali smo dober hokej, to tekmo smo morali dobiti, da bi si pridobili nekaj samozavesti za nadaljevanje tekme proti branilcem naslova," je kar vrelo iz trenerja Bluesa Kena Hitchcocka.

Chicago po slabem začetku postavil stvari na svoje mesto
Tudi v drugih tekmah so domače ekipe izkoristile prednost domačega terena. Težje delo od pričakovanj je imel Chicago, ki je kljub sijajni formi v rednem delu kar 77 minut lomil odpor Minnesote. Na koncu je v 77. minuti po podaji Viktorja Stalberga odločil Bryan Bickell. Blackhawksi so katastrofalno odprli tekmo, v prvi tretjini na gostujoča vrata sprožili le šest strelov, od pete minute pa po prvem golu Cala Clutterbucka v končnici celo zaostajali. Izenačil je Marian Hossa. Po poškodbi Nicklasa Backstroma na ogrevanju je prvič po 30. januarju (zdravljenje multiple skleroze) v gostujočem golu s 35 obrambami blestel Josh Harding.

Anaheim je s 3:1 premagal Detroit. Teemu Selanne je dosegel že 42. gol kariere v končnici.

Končnica, 1. krog
VZHOD, sreda:
PITTSBURGH (1) - NY ISLANDERS (8)
BOSTON (4) - TORONTO (5)
MONTREAL (2) - OTTAWA (7)
WASHINGTON (3) - NY RANGERS (6)

ZAHOD:
CHICAGO (1) - MINNESOTA (8) 2:1 - v podaljšku
2:1 (0:1, 1:0, 0:0)
Hossa 23., Bickell 77.; Clutterbuck 5.
Obrambe: Crawford 26; Harding 35.

ANAHEIM (2) - DETROIT (7) 3:1
Bonino 11., Selanne 42., Beauchemin 60.; Cleary 17.
Obrambe: Hiller 22.; Howard 26.

ST. LOUIS (4) - LOS ANGELES (5) 2:1 - v podaljšku
2:1 (1:0, 0:0, 0:1)
Steen 10., 74.; Williams 60.
Obrambe: Elliot 28.; Quick 40.

Sreda:
VANCOUVER (3) - SAN JOSE (6)

LA Kingsi izgubili prvo tekmo končnice