New York Rangersi so bili izjemno učinkoviti, saj so iz 28 strelov zabili sedem golov. Foto: Reuters
New York Rangersi so bili izjemno učinkoviti, saj so iz 28 strelov zabili sedem golov. Foto: Reuters
Carey Price
Carey Price je po dveh tretjinah, ko je iz 20 strelov moral štirikrat pobrati plošček iz mreže, prepustil mesto Petru Budaju. Foto: Reuters

ne konference dobili s 7:2 v gosteh pri Montreal Canadiensih.

"Ja, smo presenečeni," je po tekmi dejal gostujoči branilec Marc Staal. "Nismo pa presenečeni, kako smo igrali. Dobro smo začeli in postavili visok ritem od prve minute dalje. Realizirali smo dve priložnosti v prvi tretjini, kar je v gosteh ključno. Nato smo le nadaljevali v takem ritmu," je dodal. Več kot 21.000 privržencev Habsov je videlo popolno prevlado New Yorka. Kar šest zadnjih medsebojnih obračunov se je končalo šele po izvajanju kazenskih strelov, Rangersi pa v Montrealu niso dosegli gola na petih od zadnjih sedmih obračunov.

Henrik Lundqvist, ki v Montrealu ni slavil zmage že več kot pet let, je ubranil 20 strelov, Rangersi pa so prvič po več kot sedmih letih v končnici zabili sedem zadetkov. Po prvih desetih minutah so gostje vodili z 2:0. Mrežo je najprej po izjemni podaji Dominica Moora zatresel Martin St. Louis po dobrih štirih minutah in pol, manj kot dve minuti pozneje pa je ob lepi kombinaciji celotne peterke Rangersov zadel Mats Zuccarello.

Na začetku druge tretjine je Rene Bourque približal rezultat Habsov, toda ob koncu tega dela igre sta v manj kot minuti Chris Kreider, ki se je znašel sam v protinapadu, in Brad Richards, ki je zadel z levega kota, povišala na 4:1. V zadnji tretjini so v vsega štirih minutah in pol – med zadnjima dvema je minilo le 25 sekund – mrežo ob številčni premoči na ledu zatresli še Ryan McDonagh, Derek Stepan in Rick Nash, ki je prekinil niz 15 tekem brez gola, kar je največ v njegovi karieri, poraz pa je ublažil Lars Eller, ki je bil uspešen z igralcem manj. Serija se bo nadaljevala v ponedeljek.

Vzhod, finale, prva tekma:
MONTREAL - NY RANGERS 0:1
2:7 (0:2, 1:2, 1:3)
Bourque 33., Eller 56.; St. Louis 5., Zuccarello 7., Kreider 39., Richards 40., McDonagh 42., Stepan 45., Nash 45.
Obrambe: Budaj 5, Price 16; Lundqvist 20.

Zahod, finale, nedelja ob 21.00:
CHICAGO - LOS ANGELES

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.