Kapetan Steven Stamkos in pokal prvakov Vzhodne konference (t. i. Prince of Wales Trophy). Foto: Reuters
Kapetan Steven Stamkos in pokal prvakov Vzhodne konference (t. i. Prince of Wales Trophy). Foto: Reuters
Ben Bishop
V vratih Tampe je bil razpoložen Ben Bishop. Foto: Reuters

Finale boja za Stanleyev pokal se bo začel v sredo, drugi finalist pa bo znan v soboto, ko se bodo na sedmi tekmi finala Zahodne konference v Anaheimu pomerili Ducks in Chicago Blackhawks. Prva tekma finala bo v Anaheimu ali Tampi. Tampa Bay se je v 23 letni zgodovini franšize drugič uvrstil v finale. Prvič mu je to uspelo leta 2004, ko je tudi osvojil Stanleyjev pokal. Tedaj je v finalu s 4:3 v zmagah ugnal Calgary.

Ključni mož zmage Strel v Madison Square Gardnu je bil vratar Ben Bishop, ki je zbral 22 obramb. Odlično se je vrnil, potem ko je bil na šesti tekmi, ko je iz 26 strelov dobil kar pet zadetkov, zamenjan. Drugič v finalni seriji konference ni prejel zadetka, v končnici pa mu je to uspelo tretjič, drugič na odločilni sedmi tekmi. To mu je uspelo tudi v prvem krogu proti Detroitu in je tako šele tretji vratar v zgodovini NHL, ki na dveh sedmih tekmah končnice ni dobil gola. To je leta 2002 uspelo še Patricku Royu in pred štirimi leti Timu Thomasu.

Dolga pot Strel v finale
"Na domačem ledu ne želiš dobiti toliko golov, a sem se vseeno dobro počutil med vratnicama. Na zadnji tekmi so dosegli kar nekaj zadetkov, ko smo jih prevečkrat pustili same. V tej dvorani pa se počutim tudi kar precej samozavestno. Vso sezono smo proti njim dobro igrali in zato me ni skrbelo. Samo čakal sem, da se tekma začne,"
je dejal Bishop.

Kapetan Steven Stamkos pa je dolgo in naporno pot v finale opisal z dejstvom, da so igrali proti samim slovitim franšizam: "Igrali smo s samimi eminentnimi nasprotniki. Začeli smo v Detroitu, nato v Montrealu in zdaj še v New Yorku… Mislim, da smo prva ekipa, ki je prišla v finale, da je zapored premagala tri "Original six" ekipe. To veliko pove, kako težka je bila pot." V primeru slavja Chicaga, čaka Tampo še ena izmed teh šestih ekip, ki so med leti 1942 in 1967 same tvorile Ligo NHL.

Killorn in Palat strelca
Rangersi med sezono niso izgubili treh zaporednih tekem na domačem ledu, zdaj pa so klonili na drugi, peti in sedmi tekmi serije. So prva ekipa v zgodovini NHL-a, ki na peti in sedmi tekmi doma ni dosegla gola. Henrik Lundqvist je zbral 23 obramb, prekinjena pa je bila serija švedskega vratarja, ki je zapored dobil šest sedmih tekem, kar je rekord NHL-a.

V prvih dveh tretjinah sta mreži mirovali, nato pa so gostje zadeli po slabih dveh minutah zadnje. Povedel je Alex Killorn, ki je bil uspešen po samostojni akciji. Prodrl je po levi strani in preigraval, nato pa z bekhendom presenetil Lundqvista. Slabih deset minut kasneje je končni izid postavil Ondrej Palat, ki je zadel po silovitem protinapadu in kombinaciji s Tylerjem Johnsonom.

Končnica, VZHOD, finale:
NY Rangers - TAMPA BAY 3:4
0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Killorn 42., Palat 52.
Obrambe: Lundqvist 23, Bishop 22.

ZAHOD, finale, sobota:
ANAHEIM - CHICAGO 3:3

V krepkem tisku je izid v zmagah, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.