Chicago se je v finale Zahoda uvrstil po treh letih. Foto: Reuters
Chicago se je v finale Zahoda uvrstil po treh letih. Foto: Reuters
Detroit je zapravil vse tri zaključne žoge. Foto: Reuters

Srečanje je v četrti minuti dodatka odločil Brent Seabrook. Blackhawkse, ki so v seriji zaostajali že z 1:3, je v 21. minuti v vodstvo popeljal Patrick Sharp, v 26. sekundi zadnje tretjine pa je izenačil Henrik Zetterberg.
Šele drugič v zgodovini se je zgodilo, da so konferenčni finalisti zadnji štirje prvaki Lige NHL. Finale med Blackhawksi in Kralji se bo začel v soboto v Čikagu.

Junak obračuna Seabrook je dosegel sploh prvi gol v letošnji končnici. Njegov strel je oplazil nogo branilca Detroita Niklasa Kronwalla, ravno toliko, da je šel plošček mimo rokavice Jimmyja Howarda in končal v mreži.

"Če povem po pravici, sploh ne vem, ali sem ga videl. Zaslišal sem le zvok sirene in fante, ki so skakali na led. Bila je izjemno naporna tekma, toda mislim, da sem bil bolj utrujen med proslavljanjem gola, saj so soigralci skakali name in me vlekli na tla," je povedal 28-letni Seabrook, ki je v rednem delu sezone zadel le enkrat, edina njegova točka v letošnji končnici pa je bila podaja.

"Težko je. Nekdo žrtvuje svoje telo, da bi blokiral plošček, potem pa se mu zgodi tole. Kroner je bil izjemen vso sezono, tega si res ni zaslužil," je nesrečnega Kronwalla tolažil vratar Howard, ki je zbral 33 obramb. Na drugi strani je Corey Crawford zaustavil 26 strelov. Chicago se je uvrstil v finale prvič po treh letih, ko je nazadnje tudi osvojil naslov prvaka.

Finale Vzhoda med Pittsburghom in Bostonom se bo začel prav tako v soboto.